Η Κίνα αντιμετωπίζει έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες περιοχές της νότιας Κίνας, με αποτέλεσμα κατοικίες και χώροι εργασίας να μην μπορούν να θερμανθούν επαρκώς.
Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της χώρας (NDRC) επιβεβαίωσε την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στις 18 Δεκεμβρίου νωρίς το πρωί.
Καθώς οι άνθρωποι διαμαρτύρονταν για την έλλειψη θέρμανσης εν μέσω κρύου καιρού, η NDRC ανακοίνωσε ότι άρχισε να απαγορεύει τις εισαγωγές αυστραλιανού άνθρακα στις 12 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα κρατικών μέσων.
Οι δύο χώρες βρίσκονται σε εμπορική διαμάχη μετά από αιτήματα της Αυστραλίας για διεθνή έρευνα σχετικά με την προέλευση της επιδημίας COVID-19 στην Κίνα.
Ο άνθρακας είναι η κύρια πηγή των κινεζικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και η Αυστραλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα στην Κίνα.
Παγωμένος χειμώνας
Από τις 8 Δεκεμβρίου, οι επαρχίες Τζετζιάνγκ, Τζιανγκσί και Χουνάν ανακοίνωσαν επίσημα περιορισμούς στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε χώρο, κατοικία ή επιχείρηση. Στη βορειοδυτική Κίνα, η επαρχία Σαανσί ανακοίνωσε στις 24 Νοεμβρίου ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά η κυβέρνηση δεν είχε θέσει περιορισμούς εκείνη τη στιγμή.
Τις τελευταίες ημέρες, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι λόγω έλλειψης ρεύματος, οι αρχές στις πόλεις Γιγού, Τζινχουά, Νινγκμπό και Γουεντζόου της επαρχίας Τζετζιάνγκ, είχαν πει στα εργοστάσια ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με κανονικους ρυθμους μέχρι τουλάχιστον το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η κυβέρνηση της Γουεντζόου δήλωσε ότι οι εταιρείες «υψηλής κατανάλωσης ενέργειας, χαμηλής αξίας παραγωγής» πρέπει να σταματήσουν την παραγωγή τους κατά τις περιόδους 15 Δεκεμβρίου έως 19 Δεκεμβρίου, 22 Δεκεμβρίου έως 25 Δεκεμβρίου και 28 Δεκεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια.
Πολλά ιδιωτικά εργοστάσια, τα οποία κατασκευάζουν πολλά προϊόντα που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά για εξαγωγή, έπρεπε να κλείσουν ως αποτέλεσμα των νέων κανόνων, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.
Στην πόλη Τζινχουά, εκείνες που ορίζονται ως βασικές επιχειρήσεις μπορούσαν να λειτουργούν μόνο κάθε δεύτερη μέρα. Οι εταιρείες που «προωθούνται από την επαρχία» μπορούν να λειτουργούν μόνο μία φορά κάθε δύο ημέρες. Εταιρείες που «υποστηρίζονται από την κυβέρνηση» μπορούν να λειτουργούν μόνο μία φορά κάθε τέσσερις ημέρες. Όλα τα άλλα εργοστάσια δεν μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του έτους.
Στην Τζετζιάνγκ, ακόμη και τα κτίρια της κυβέρνησης της πόλης μπορούν να ανάβουν θέρμανση μόνο εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από 3 °C. Οι θερμοστάτες δεν μπορούν να ρυθμιστούν σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 16 °C, σύμφωνα με αναφορές μέσων.
Οι πόλεις επέβαλαν επίσης το σβήσιμο του οδικού φωτισμού και κατάργηση οποιωνδήποτε διακοσμήσεων που εκπέμπουν φως, ενώ οι ιδιοκτήτες εστιατορίων πρέπει να σβήσουν τη θέρμανση και τα φώτα αμέσως αφότου αποχωρήσει ο τελευταίος πελάτης.
Πολλοί παραπονέθηκαν ότι τα γραφεία τους ήταν πολύ κρύα για να μπορέσουν να εργαστούν, ενώ συνέβησαν περισσότερα ατυχήματα και κλοπές λόγω έλλειψης φωτισμού στον δρόμο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
Ο Τζανγκ Σιαοτζούν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Κρατικού Δικτύου Ηλεκτρισμού της Κίνας στην επαρχία Χουνάν – του μοναδικού προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα – δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην επαρχιακή πρωτεύουσα, Τσανγκσά, ότι η κεντρική Κίνα θα έχει έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας καθόλη την χειμερινή περίοδο.
Ο Τζανγκ εξήγησε ότι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας θέρμανσης δεν είχαν άνθρακα, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί αντιμετώπιζαν χαμηλά επίπεδα νερού. Οι εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν πλήρως λόγω πάγου στο σύστημα κίνησης, και οι ηλιακοί σταθμοί δεν μπορούσαν να παράγουν σταθερή και επαρκή ισχύ.
Ως αποτέλεσμα, όλα τα κτίρια στην Χουνάν έπρεπε να ρυθμίσουν τους θερμοστάτες στους 20 °C ή χαμηλότερα και οι ανελκυστήρες έπρεπε να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Οι οδικοί σηματοδότες επίσης σταμάτησαν να λειτουργούν.
Οι κάτοικοι αναγκάζονται να ανεβαίνουν μεγάλες σκάλες για να φτάσουν στα γραφεία τους, ενώ τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι παγώνουν στο κρύο – καθώς πολλά νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης χώρου, σύμφωνα με το κρατικό περιοδικό China News Weekly.
Αυτήν την εβδομάδα, χρήστες του κινεζικού διαδικτύου από την επαρχία Φουτζιάν και την Σαγκάη παραπονέθηκαν ότι οι τοπικές κυβερνήσεις τους έχουν επίσης αρχίσει να περιορίζουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν και δεν υπήρχαν δημόσιες ανακοινώσεις.
Εμπορική διαμάχη Κίνας-Αυστραλίας
Η κρατική εφημερίδα Securities Times ανέφερε στις 17 Δεκεμβρίου ότι οι περισσότεροι από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της Κίνας έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούν άνθρακα της Αυστραλίας επειδή έχει υψηλή απόδοση και χαμηλές εκπομπές. Η Κίνα μπορεί να παράγει άνθρακα ίδιας ποιότητας, αλλά οι προμήθειες δεν μπορούν να αποσταλούν γρήγορα λόγω περιορισμών στην παραγωγή και τη μεταφορά.
Στις 15 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρρισον ζήτησε επίσημη επιβεβαίωση της απαγόρευσης εξαγωγών από το κινεζικό καθεστώς.
«Εάν είναι έτσι τα πράγματα, τότε αυτό προφανώς θα παραβίαζε τους κανόνες του ΠΟΕ [Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου], θα ήταν προφανώς παραβίαση της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών μας, και έτσι ελπίζουμε ότι σίγουρα δεν ισχύει», δήλωσε ο Μόρρισον σε δημοσιογράφους στις 15 Δεκεμβρίου.
Η εμπορική διαμάχη ξέσπασε τον Απρίλιο καθώς ο Μόρρισον ζήτησε έρευνα για την προέλευση της πανδημίας του ιού του ΚΚΚ.
Η Κίνα ως απάντηση απαγόρευσε το αυστραλιανό κρασί και βόειο κρέας. Από τον Ιούνιο, οι αρχές έχουν συμβουλέψει τους πολίτες να μην επισκέπτονται την Αυστραλία ως τουρίστες, ούτε να πάνε στην Αυστραλία για σπουδές.
Αφού το Πεκίνο εφάρμοσε νόμο «εθνικής ασφάλειας» στο Χονγκ Κονγκ, η Καμπέρα απέσυρε τη συνθήκη έκδοσης με την επικράτεια.
Στη συνέχεια, οι κινεζικές αρχές καθυστέρησαν τους εκτελωνισμούς των αυστραλιανών αστακών, ζάχαρης, κριθαριού, ξυλείας και χαλκού, τον Νοέμβριο. Ο άνθρακας είναι η τελευταία προσθήκη.
Στις 26 Νοεμβρίου, η Dailymail Australia ανέφερε ότι οι εξαγωγές άνθρακα της Αυστραλίας προς την Κίνα είχαν μειωθεί 96% τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019. Το άρθρο πρόσθεσε ότι 82 φορτηγά πλοία περίμεναν σε κινεζικά λιμάνια εκείνη την εποχή, τετραπλάσιος αριθμός από δύο εβδομάδες πριν.
Τα 82 πλοία μετέφεραν 8,8 εκατομμύρια τόνους άνθρακα, αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας, (περίπου 840 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής).
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.