Παρασκευή, 31 Μαρ, 2023
Ένας εργαζόμενος απομακρύνει τους δημοσιογράφους από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, αφότου έφτασε η ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επαρχία Χουμπέι της Κίνας, 3 Φεβρουαρίου 2021. (Ng Han Guan / AP Photo)

Η Κίνα απάντησε στην αναφορά που θέλει προσωπικό του εργαστηρίου της Γουχάν να έχει νοσήσει πριν από το ξέσπασμα της COVID-19

Τη Δευτέρα, το κινεζικό καθεστώς ως απάντηση μιας έκθεσης της Wall Street Journal, αρνήθηκε ότι προσωπικό του εργαστήριου της Γουχάν είχε μολυνθεί με COVID-19, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Στις 23 Μαΐου η WSJ ανέφερε με βάση μια μη κοινοποιημένη έκθεση πληροφοριών των ΗΠΑ, πως τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν είχαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της COVID-19 από τον Νοέμβριο του 2019 – έναν μήνα πριν τον «ασθενή μηδέν».

Το καθεστώς ισχυρίστηκε και πάλι ότι ο ιός του ΚΚΚ (Κινέζικο Κομουνιστικό Κόμμα) προήλθε εκτός Κίνας.

Στις 24 Μαΐου, ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι απελευθέρωσαν τον ιό του ΚΚΚ από τη στρατιωτική βάση του Φορτ Ντέτρικ στο Μέριλαντ.

Ο Ζάο αγνόησε το γεγονός ότι ο ιός του ΚΚΚ, ξεκίνησε να μολύνει ανθρώπους στην περιοχή του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, στα τέλη του 2019. Οι υπόλοιποι «πρώτοι» ασθενείς άλλων χωρών, μολύνθηκαν εβδομάδες αργότερα και συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με την Γουχάν.

Ο Ζάο επανέλαβε τον ισχυρισμό του ΚΚΚ ότι: «Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν δεν είχε εκτεθεί στον νέο κορονοϊό του 2019, πριν τις 30 Δεκεμβρίου 2019. Μέχρι σήμερα, το προσωπικό και οι μαθητές στο Ινστιτούτο διατηρούν μηδενικά επίπεδα κρουσμάτων».

Η Κινέζα ιολόγος Σι Σένγκλι στο εργαστήριο P4 στην Γουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χέμπει της Κίνας, στις 23 Φεβρουαρίου 2017. (Johannes Eisele / AFP μέσω Getty Images)

 

Στις 15 Ιανουαρίου, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ένα ενημερωτικό δελτίο σχετικά με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, στο οποίο έλεγε πως: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει λόγους να πιστεύει ότι αρκετοί ερευνητές μέσα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, νόσησαν το φθινόπωρο του 2019 με συμπτώματα παρόμοια της COVID-19 και της κοινής εποχιακής γρίπης, πριν από το πρώτο εντοπισμένο κρούσμα της επιδημίας.

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, δήλωσε στο PolitiFact στις 11 Μαΐου ότι «δεν είναι πεπεισμένος» πως η COVID-19 αναπτύχθηκε φυσικά.

Η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 24 Μαΐου ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερη έρευνα. «Δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για να εξαγάγουμε ένα συμπέρασμα για την προέλευση. Υπάρχει ανάγκη να εξεταστεί μια σειρά επιλογών. Χρειαζόμαστε δεδομένα, χρειαζόμαστε ανεξάρτητη έρευνα».

Προσωπικό ασφαλείας του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, την ώρα που ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ερευνά την προέλευση της COVID-19 στην Κίνα, στις 3 Φεβρουαρίου 2021. (Hector Retamal / AFP μέσω Getty Images)

 

Η έκθεση της WSJ

Η WSJ ανέφερε την Κυριακή ότι η μη κοινοποιημένη έκθεση πληροφοριών των ΗΠΑ, παρέχει νέες λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των ερευνητών που νόσησαν, την περίοδο που νόσησαν και ποιες ήταν οι επισκέψεις τους στο νοσοκομείο.

Η εφημερίδα επικοινώνησε με δύο διαφορετικούς ανώνυμους και πρώην αξιωματούχους που γνωρίζουν για το περιεχόμενο της έκθεσης.

Ο ένας περιέγραψε την έκθεση ως «δυνητικά σημαντική» ενώ υποστήριξε πως «χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και πρόσθετη επιβεβαίωση». Ο δεύτερος είπε: «Οι διαφορετικών πηγών πληροφορίες που είχαμε ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Ήταν πολύ ακριβείς. Αυτό που δεν ανέφερε ήταν το γιατί αρρώστησαν».

Η WSJ ανέφερε ότι οι τρεις ερευνητές έλαβαν νοσοκομειακή περίθαλψη τον Νοέμβριο του 2019, περισσότερο από ένα μήνα πριν από την πρώτη ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος COVID-19 από το κινεζικό καθεστώς.

Δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που κυκλοφορούν πληροφορίες σχετικά με τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν που νοσούν το φθινόπωρο του 2019.

Ο Ολλανδός ιολόγος Μάριον Κούπμανς είπε στο NBC News στις 11 Μαρτίου, ότι έμαθε για τρεις ερευνητές που είχαν νοσήσει στο εργαστήριο, αλλά ένιωσαν ότι «σίγουρα δεν είναι κάτι σημαντικό».

Γενική άποψη του Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν
στις 3 Φεβρουαρίου 2021. (Hector Retamal / AFP μέσω Getty Images)

 

Από το αρχικό στάδιο του πρώτου κύματος επιδημίας COVID-19 στη Γουχάν, υπήρχε έντονη συζήτηση σχετικά με το εάν ο ιός του ΚΚΚ διέφυγε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της πόλης.

Αντικρούοντας αυτές τις ερωτήσεις, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν αρνήθηκε να κοινοποιήσει τα ανεπεξέργαστα δεδομένα, τα αρχεία καταγραφής ασφαλείας και τα εργαστηριακά αρχεία σχετικά με την έρευνα των κορονοϊών στις νυχτερίδες.

Η ιολόγος Σι Σένγκλι, του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν με το ψευδώνυμο «Bat Lady» λόγο της έρευνά της για κορονοϊούς που προέρχονται από την νυχτερίδα, απέρριψε την υπόθεση διαρροής εργαστηρίου, καθώς και αρνήθηκε τη σύνδεση μεταξύ του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν και του στρατού.

Τον Φεβρουάριο του 2020, Κινέζοι ερευνητές έγραψαν σε ένα ερευνητικό άρθρο (pdf) ότι ο ιός του ΚΚΚ είναι «96 τοις εκατό πανομοιότυπος με έναν κορονοϊό νυχτερίδας», τον οποίο συνέλεξε η ομάδα της Σι από την επαρχία Γιουνάν.

Τα επίσημα έγγραφα δείχνουν ότι η Σι και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν συμμετείχαν στο έργο για χρόνια, σε συνεργασία με στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Η Nicole Hao συνέβαλε στην δημιουργία αυτού του άρθρου

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε