Κυριακή, 28 Απρ, 2024
Ένα ρομπότ Tesla εκτίθεται κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Τεχνητής Νοημοσύνης (WAIC) στη Σαγκάη στις 6 Ιουλίου 2023. (Wang Zhao/AFP via Getty Images)

Η Κίνα αποκαλύπτει σχέδιο μαζικής παραγωγής ανθρωποειδών ρομπότ, χαρακτηρίζοντάς το ως «νέα μηχανή» ανάπτυξης

Μια νέα οδηγία αποκαλύπτει τη φιλοδοξία της Κίνας να κυριαρχήσει στη βιομηχανία ρομποτικής μέσω ενός «πανεθνικού συστήματος».

Η Κίνα σκοπεύει να παράγει μαζικά ανθρωποειδή ρομπότ σε δύο χρόνια, ένα φιλόδοξο σχέδιο που ελπίζει να καταστήσει το Πεκίνο πρωτοπόρο στον τομέα αυτό.

Σε ένα σχέδιο που εκδόθηκε προς τις τοπικές αρχές σε όλη την Κίνα, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών ανακοίνωσε τον στόχο να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο καινοτομίας για ανθρωποειδή ρομπότ και να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα μπορεί να κατασκευάζει μόνη της βασικά μέρη των ρομπότ.

Τα προϊόντα, σύμφωνα με το σχέδιο, θα φτάσουν σε προηγμένα διεθνή πρότυπα ποιότητας. Θα έχουν εφαρμογές σε σκληρά περιβάλλοντα, στη μεταποίηση, καθώς και σε τομείς παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με την οδηγία. Όπως τα smartphones, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα οχήματα νέας ενέργειας, τα ανθρωποειδή ρομπότ έχουν την «ανατρεπτική» δυνατότητα να φέρουν «επανάσταση» στη ζωή των ανθρώπων, αναφέρεται στο έγγραφο.

Το υπουργείο είπε στους αξιωματούχους να εκμεταλλευτούν το μέγεθος της αγοράς της Κίνας και το «πανεθνικό της σύστημα» για να επιταχύνουν την ανάπτυξη των ανθρωποειδών ρομπότ ως βιομηχανία-πυλώνα για την προώθηση της κατασκευαστικής και ψηφιακής κυριαρχίας της Κίνας.

Μέχρι το 2025, το Πεκίνο ελπίζει να έχει δύο έως τρεις εταιρείες με παγκόσμια επιρροή και να γαλουχήσει περισσότερες μικρότερες επιχειρήσεις αφιερωμένες στον τομέα. Σε άλλα δύο χρόνια, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «ασφαλής και αξιόπιστη αλυσίδα εφοδιασμού» για την τεχνολογία και να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε εκείνο το σημείο, είπε, τα προϊόντα αυτά θα ενσωματωθούν βαθιά στην οικονομία και θα αποτελέσουν «νέα μηχανή» για την οικονομική ανάπτυξη.

Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να εμβαθύνουν τη διεθνή συνεργασία, να ενθαρρύνουν τις ξένες εταιρείες να δημιουργήσουν ερευνητικά κέντρα στην Κίνα και να φέρουν τα κινεζικά προϊόντα στη διεθνή αγορά, σύμφωνα με το έγγραφο.

Πρόθυμο να συμμετάσχει στον καθορισμό του παγκόσμιου προτύπου για την ανερχόμενη τεχνολογία, το Πεκίνο δήλωσε ότι θα ήθελε να «εμπλακεί σε βάθος στους διεθνείς κανόνες και στη θέσπιση προτύπων» και να «συνεισφέρει την κινεζική σοφία» στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, αναφέρεται στο έγγραφο.

Η οδηγία σηματοδοτεί την τελευταία προσπάθεια της Κίνας να ενισχύσει την τεχνολογική της αυτοδυναμία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αυστηροποιούν την απαγόρευση πρόσβασης της Κίνας σε προηγμένα αμερικανικά τσιπ. Επεκτείνοντας τους ελέγχους των τσιπ στην Κίνα από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στα μέσα Οκτωβρίου απαίτησε από περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις να λάβουν άδεια πριν μπορέσουν να εξάγουν προηγμένα τσιπ ημιαγωγών στην Κίνα, ένα βήμα που όπως είπαν είναι απαραίτητο για να αποτρέψουν το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει τα τσιπ αυτά για τους στρατιωτικούς του σκοπούς. Στις 23 Οκτωβρίου, η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από την Nvidia να σταματήσει να στέλνει τα περισσότερα από τα βασικά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της στην Κίνα.

Χωρίς να αναφέρονται οι περιορισμοί των ΗΠΑ, το έγγραφο ζητούσε από τη βιομηχανία να σχεδιάσει τσιπ τεχνητής νοημοσύνης για ανθρωποειδή ρομπότ που θα επέτρεπαν την αυτοεκμάθηση καθώς και άλλες δυνατότητες.

Πλήθος κινεζικών εταιρειών νοημοσύνης είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν άλμα 10 έως 20 τοις εκατό την επομένη της ανακοίνωσης, ενώ η αξία των μετοχών άλλων ρομποτικών ηλεκτρονικών προϊόντων αυξήθηκε επίσης κατακόρυφα.

Ο σχεδιασμός του Πεκίνου σημαίνει ότι θα ανταγωνίζεται διεθνείς εταιρείες όπως η Samsung, η Microsoft και η Tesla που επενδύουν στον τομέα αυτό.

Ο Έλον Μασκ της Tesla προσπαθεί να κατασκευάσει ένα ανθρωποειδές ρομπότ με το όνομα Optimus ή Tesla Bot. Ωστόσο, μετά από μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία πέρυσι, η επίδειξη του ρομπότ που περπατούσε αργά στη σκηνή και χαιρετούσε το πλήθος δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.

Στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, φαίνεται να υπάρχει μια αίσθηση αισιοδοξίας για την προοπτική της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Ο Λου Χαντσέν, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Ερευνών Γκαογκόνγκ, δήλωσε στην κρατική εφημερίδα Securities Times ότι ενώ η Κίνα απέχει αρκετά από την παραγωγή ανθρωποειδών ρομπότ σε κλίμακα, ο στόχος αυτός δεν είναι και τόσο μακρινός.

Πάνω από 10 κινεζικές εταιρείες φέτος αποκάλυψαν καινοτομίες που σχετίζονται με ανθρωποειδή ρομπότ, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Κίνα διαθέτει ήδη κάποιες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις από την ανάπτυξη βιομηχανικών ρομπότ.

Το Πεκίνο έχει διαθέσει περίπου 10 δισεκατομμύρια γιουάν για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των ρομπότ. Στις 6 Νοεμβρίου, η Κίνα άνοιξε το πρώτο κέντρο καινοτομίας σε επαρχιακό επίπεδο για τα ανθρωποειδή ρομπότ στην πρωτεύουσα της χώρας για να εργαστεί στην επίλυση πιεστικών «βασικών κοινών προβλημάτων», συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ελέγχου λειτουργίας, του λογισμικού ανοικτού κώδικα και των πρωτοτύπων ρομπότ.

Τουλάχιστον μια κινεζική εταιρεία, η Jiangsu Miracle Logistics System Engineering Co., έχει υποσχεθεί να λανσάρει το πρώτο της ανθρωποειδές ρομπότ μέχρι το τέλος του έτους. Η κινεζική χρηματιστηριακή εταιρεία Zheshang Securities εκτιμά ότι η αγορά ανθρωποειδών ρομπότ θα έχει ζήτηση για 1,77 εκατομμύρια μηχανήματα μέχρι το 2030.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε