Η Ταϊβάν καταδίκασε έντονα τις στρατιωτικές ασκήσεις μάχης που πραγματοποίησε η Κίνα τη Δευτέρα, τις δεύτερες τέτοιου είδους ασκήσεις γύρω από το δημοκρατικά διοικούμενο νησί σε λιγότερο από ένα μήνα.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι εντόπισε 57 κινεζικά αεροσκάφη και τέσσερα πολεμικά πλοία γύρω από την Ταϊβάν στις 6 π.μ. τοπική ώρα την Κυριακή, με 28 από αυτά τα αεροσκάφη να εισέρχονται στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας (ADIZ) της Ταϊβάν και να διασχίζουν τη μέση γραμμή του Πορθμού της Ταϊβάν.
Το υπουργείο της Ταϊβάν δήλωσε ότι ανακάλεσε αεροσκάφη, ναυτικά σκάφη και πυραυλικά συστήματα ξηράς για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA). Ο PLA είναι ο στρατιωτικός βραχίονας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ).
Εν τω μεταξύ, το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι τόσο η Ταϊβάν όσο και η Κίνα έχουν την ευθύνη να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν. Το γραφείο ανέφερε επίσης ότι η Κίνα προβαίνει σε «αβάσιμες κατηγορίες» -μια απάντηση στις παρατηρήσεις της Διοίκησης Ανατολικού Θεάτρου του PLA.
Η δήλωση της κινεζικής διοίκησης ανέφερε ότι ο στόχος των στρατιωτικών ασκήσεων ήταν να αντιμετωπιστούν αυτό που αποκάλεσε «προκλητικές ενέργειες» από την Ταϊβάν και εξωτερικές δυνάμεις. Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις πραγματοποίησαν «κοινές περιπολίες ετοιμότητας μάχης και πραγματικές ασκήσεις μάχης» στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Ταϊβάν, με έμφαση σε «χερσαία πλήγματα και θαλάσσιες επιθέσεις».

Οι ασκήσεις του PLA γύρω από την Ταϊβάν έρχονται μόλις λίγες ημέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν ένα πολεμικό πλοίο -το αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Chung-Hoon- για να διασχίσει τα Στενά της Ταϊβάν στις 5 Ιανουαρίου.
Η αμερικανική Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η κίνηση ήταν μέρος της συνήθους δραστηριότητάς της: «Η διέλευση του Chung-Hoon από τα Στενά της Ταϊβάν καταδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών σε έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδο-Ειρηνικό. Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών πετάει, πλέει και επιχειρεί οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο».
Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΚ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «συχνά κάνουν επίδειξη δύναμης στο όνομα της άσκησης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» και υποσχέθηκε να διατηρήσει τη στρατιωτική του ετοιμότητα «σε όλες τις απειλές και προκλήσεις».
Η Ταϊβάν είναι μια αυτοδιοικούμενη δημοκρατία από τότε που έληξε ο κινεζικός εμφύλιος πόλεμος το 1949, αλλά το ΚΚΚ θεωρεί την Ταϊβάν ως δικό του έδαφος. Θεωρεί την Ταϊβάν ως μια αποσχισθείσα επαρχία που πρέπει να ενωθεί με την ηπειρωτική Κίνα με κάθε μέσο και η ηγεσία του ΚΚΚ δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Το ΚΚΚ χρησιμοποιεί τακτικά τον στρατό του για να εκφοβίσει την Ταϊβάν, όπως φάνηκε την ημέρα των Χριστουγέννων, όταν έστειλε 71 αεροπλάνα και επτά πλοία προς το νησί, στη μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης από τότε που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (Δ-Καλιφόρνια) επισκέφθηκε την Ταϊβάν τον Αύγουστο του 2022.
Το AFP ανέφερε ότι συνολικά 1.727 κινεζικά αεροσκάφη πέρασαν στην ADIZ της Ταϊβάν το 2022, ξεπερνώντας τα 960 το 2021, επικαλούμενο στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Ο πόλεμος Κίνας-Ταϊβάν δεν είναι «αναπόφευκτος»
Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πεκίνου μπορούν ακόμη να επιλυθούν ειρηνικά, αν και με μεγάλη δυσκολία. Πιστεύει ότι το ΚΚΚ μπορεί ακόμη να αποτραπεί από το να εισβάλει στην Ταϊβάν.
«Υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης σε σχέση με την Ταϊβάν, αλλά πιστεύω ότι με υπεύθυνη διαχείριση μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν θα συμβεί ποτέ», δήλωσε ο Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στις 5 Ιανουαρίου στο NPR.
«Αυτό θα απαιτήσει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις της Πράξης για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν, η οποία εδώ και 40 χρόνια λέει ότι θα παρέχουμε αμυντικά είδη στην Ταϊβάν. Και θα απαιτήσει άμεση διπλωματία με το [ΚΚΚ]».
Για το σκοπό αυτό, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι η διατήρηση της ειρήνης θα απαιτήσει «σκληρή δουλειά» και στενό «συντονισμό με τους συμμάχους» για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξεσπάσει ποτέ καταστροφική σύγκρουση στον Ινδο-Ειρηνικό.
Ο ηγέτης του ΚΚΚ Σι Τζινπίνγκ απηύθυνε προσωπικά συγκεκαλυμμένες απειλές στον Μπάιντεν σχετικά με το θέμα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τον Ιούλιο, στην οποία πρότεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ζημιωθούν από οποιαδήποτε προσπάθεια να αποτραπεί η κατάληψη της Ταϊβάν από την Κίνα.
«Θα πάρετε φωτιά παίζοντας με τη φωτιά», είπε ο Σι στον Μπάιντεν. «Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ μπορούν να το δουν αυτό καθαρά».
Ο Σάλιβαν αναδιατύπωσε το θέμα των αμφιλεγόμενων συζητήσεων του Μπάιντεν και του Σι και δήλωσε ότι η συνάντησή τους τον Νοέμβριο παρείχε «μεγαλύτερη σταθερότητα» στη σχέση Μπάιντεν-Σι και υπογράμμισε ότι τα δύο έθνη μπορούν ακόμη να συνεργαστούν σε άλλα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν επίσημα, αλλά δεν υιοθετούν τη θέση του ΚΚΚ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύονται από τον νόμο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν να παρέχουν στην Ταϊβάν τα όπλα που είναι απαραίτητα για την αυτοάμυνα και να αποτρέπουν τυχόν μονομερείς αλλαγές στο status quo.