Τρίτη, 26 Σεπ, 2023
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ, Αφγανιστάν, στις 17 Αυγούστου 2021. (Stringer/Reuters)

Η Κίνα είναι ‘ο βασικός εταίρος μας’, δηλώνει ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επαίνεσε το Πεκίνο ως «βασικό εταίρο» και χρηματοδότη καθώς η ομάδα προχωρά στην οικοδόμηση μιας εθνικής διακυβέρνησης και στην οικονομική ανάπτυξη του Αφγανιστάν.

«Η Κίνα είναι ο βασικός εταίρος μας και αντιπροσωπεύει για εμάς μια θεμελιώδη και εξαιρετική ευκαιρία, επειδή είναι πρόθυμη να επενδύσει και να ανοικοδομήσει τη χώρα μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid στην ιταλική εφημερίδα la Repubblica την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Mujahid έκανε τις δηλώσεις την ίδια ώρα που η τρομοκρατική ομάδα, που κατέλαβε το Αφγανιστάν με δραματικό τρόπο τον περασμένο μήνα, γιόρτασε την τελική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, δίνοντας τέλος σε μια σύγκρουση 20 ετών.

Αλλά τα χρήματα έχουν γίνει μια πιεστική ανησυχία για τους Ταλιμπάν αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν την ομάδα από την πρόσβαση σε αφγανικά περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων που διατηρούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ΗΠΑ, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν αναστείλει κάθε χρηματοδότηση στο Αφγανιστάν.

Με τα μετρητά να τελειώνουν, οι Ταλιμπάν φαίνεται να στοιχηματίζουν στο Πεκίνο, το οποίο τις τελευταίες ημέρες δείχνει την ετοιμότητα να χτίσει δεσμούς με την ομάδα – αν και δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει επίσημα το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ο Mujahid δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν είναι «πολύ δεκτικοί» στην κινεζική πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος” (BRI), ένα έργο υποδομής δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο ηγείται ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και στοχεύει στην επέκταση της οικονομικής και πολιτικής επιρροής του καθεστώτος παγκοσμίως. Ενώ το Αφγανιστάν είναι επίσημο μέλος της BRI, κανένα σχέδιο δεν έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του σχεδίου.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στην επί του παρόντος αδρανής επένδυση της Κίνας σε έργο εξόρυξης χαλκού στη χώρα. «Έχουμε επίσης πλούσια ορυχεία χαλκού που, χάρη στους Κινέζους, θα μπορέσουν να ξαναζωντανέψουν και να εκσυγχρονιστούν», είπε ο Mujahid.

Η Κίνα, πρόσθεσε, «είναι η πύλη μας στις διεθνής αγορές».

Ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν, Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ (Αριστερά) και ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, φωτογραφίζονται κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Τιανζίν της Κίνας, στις 28 Ιουλίου 2021. (Li Ran/Xinhua μέσω AP)

 

Οι Ταλιμπάν εξέφρασαν περαιτέρω ενθουσιασμό για τη συμμετοχή τους στη πρωτοβουλία BRI σε μια κλήση με τον βοηθό του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wu Jianghao στις 2 Σεπτεμβρίου.

Στην κλήση, ο Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι, ανώτερο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας των Ταλιμπάν, αποκάλεσε την Κίνα «τον αξιόπιστο φίλο του Αφγανιστάν», σύμφωνα με μια ανάγνωση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Χανάφι εξέφρασε την επιθυμία να «υποστηρίξει ενεργά και να συμμετάσχει» στο έργο BRI που είπε ότι «θα συμβάλει στην ευημερία της περιοχής».

Για να προωθήσει τη φιλία Αφγανιστάν-Κίνας, ο Χανάφι δεσμεύτηκε ότι οι Ταλιμπάν «δεν θα επιτρέψουν σε καμία δύναμη να απειλήσει τα κινεζικά συμφέροντα», ένα υπονοούμενο για τους μαχητές Ουιγούρους που το Πεκίνο φοβάται ότι μπορεί να επιτεθούν στο Σιντζιάνγκ, μια περιοχή που συνορεύει με το Αφγανιστάν, όπου το Πεκίνο έχει φυλακίσει περισσότερες από 1 εκατομμύριο εθνοτικές μουσουλμανικές μειονότητες σε στρατόπεδα εγκλωβισμού.

Το κινεζικό καθεστώς έχει δεσμευτεί να βοηθήσει το Αφγανιστάν που βρίσεκται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Σε συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin περιέγραψε τον έλεγχο των Ταλιμπάν στη χώρα ως «μια νέα σελίδα στην ιστορία του» και είπε ότι το Πεκίνο «θα συνεχίσει να παρέχει τη μέγιστη βοήθεια στο Αφγανιστάν για την έγκαιρη πραγματοποίηση της ειρήνης και της ανοικοδόμησης».

Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί ότι θα σχηματίσουν μια «κυβέρνησης ευρείας αντιπροσώπευσης» και θα δώσουν χάρη σε όσους πολέμησαν εναντίον τους ή εργάστηκαν για την πλέον ανατρεπόμενη αφγανική κυβέρνηση. Αλλά τέτοιες υποσχέσεις αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην ευρύτερη διασπορά του Αφγανιστάν.

Αφγανικές οικογένειες συγκεντρώνονται για να λάβουν τρόφιμα που διανέμονται από μια χριστιανική οργάνωση με έδρα το Ισλαμαμπάντ στα περίχωρα του Τσαμάν, μια πόλη στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, στις 31 Αυγούστου 2021. Δεκάδες αφγανικές οικογένειες έχουν περάσει στο Πακιστάν στα νοτιοδυτικά σύνορα του Τσαμάν μια μέρα αφότου οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν τη 20ετή στρατιωτική παρουσία τους στη χώρα που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν. (AP Photo)

 

Ένας Αφγανός πρόσφυγας που εργάστηκε για την κυβέρνηση πριν από την κατάληψη των Ταλιμπάν διαπίστωσε μετά τη διαφυγή του ότι μια μεγάλη ομάδα μελών των Ταλιμπάν επισκέφθηκε το σπίτι του για να ζητήσει πληροφορίες για το πού βρίσκεται. Είπε στην The Epoch Times ότι τρεις Αφγανοί που γνώριζε φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν από μέλη των Ταλιμπάν για τρεις ημέρες και αφέθηκαν ελεύθεροι μόνο αφού υπέγραψαν ένα έγγραφο που έλεγε ότι δεν θα φύγουν από τη χώρα ούτε θα αποκαλύψουν τη φυλάκιση και τα βασανιστήριά τους στο κοινό.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Πεκίνο αξιοποίησε προπαγανδιστικά την κρίση στο Αφγανιστάν για να δυσφημήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αγγλόφωνα μέσο ενημέρωσης CGTN κάλεσε πρόσφατα την Ουάσιγκτον να «συμβιβαστεί με τους Ταλιμπάν», «να συνεργαστεί μαζί μας» και να αποσύρει τις κυρώσεις.

Ενώ ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το κινεζικό καθεστώς έχει πολλά να κερδίσει στη χώρα καλύπτοντας το κενό που άφησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένουν ερωτήματα για το αν μπορεί να διατηρήσει μια λειτουργική σχέση με τους Ταλιμπάν, των οποίων η συνεργασία πιθανότατα θα εξαρτηθεί από την κινεζική χρηματοδότηση.

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν στέκονται φρουροί στην πύλη εισόδου του Διεθνούς Αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι μια ημέρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στην Καμπούλ, Αφγανιστάν, στις 31 Αυγούστου 2021. (Stringer/Reuters)

 

«Εάν το ΚΚΚ δεν είναι πρόθυμο ή αδυνατεί να παράσχει τα αναμενόμενα οικονομικά εγκαίρως ή εάν η Κίνα κάνει κάτι που δεν ευχαριστεί τους Ταλιμπάν, τότε οι Ταλιμπάν θα δαγκώσουν πολύ γρήγορα τα κινέζικα χέρια που τους ταΐζουν», δήλωσε ο Frank Lehberger, ανώτερος ερευνητής και συνεργάτης με το Ίδρυμα Usanas με έδρα την Ινδία, δήλωσε στην Epoch Times.

Το Πεκίνο, εν τω μεταξύ, βρίσκεται αντιμέτωπο με την πιθανότητα έξαρσης της μαχητικότητας στην περιοχή γύρω από το Αφγανιστάν, όπου αντιμετωπίζει ήδη αύξηση της βίας απέναντι σε Κινέζους εργαζόμενους σε έργα BRI.

Δύο πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας με στόχο Κινέζους υπηκόους στο Πακιστάν σκότωσαν τουλάχιστον εννέα άτομα που εργάζονταν στο έργο BRI στο Πακιστάν.

«Η Κίνα πιστεύει ότι μπορεί να ελέγξει τους Ταλιμπάν», αλλά η νίκη της εμπνέει άλλες ανταρτικές ομάδες, όπως η τρομοκρατική ομάδα του Πακιστάν Tehreek-e-Taliban, η οποία είναι «πολύ αντίθετη με την Κίνα», είπε ο Γκόρντον Τσανγκ, συγγραφέας του «The Coming Collapse of China», κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης διαδικτυακής τηλεδιάσκεψης στο Epoch TV.

«Μπορεί να δούμε ολόκληρη την περιοχή να παίρνει φωτιά, οπότε η Κίνα θα γινόταν κι αυτή στόχος», πρόσθεσε ο Τσανγκ.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε