Κυριακή, 26 Μαΐ, 2024
Ασθενείς με Covid-19 σε νοσοκομειακά κρεβάτια στον προθάλαμο του Λαϊκού Νοσοκομείου του Τσονγκίνγκ No. 5 στη νοτιοδυτική πόλη Τσονγκίνγκ της Κίνας στις 23 Δεκεμβρίου 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Η Κίνα εκτιμά ότι 248 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν με COVID σε 20 ημέρες

Έως και 37 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από την COVID-19 μέσα σε μία μόνο ημέρα στην Κίνα, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν μετά από μια διάσκεψη, τα οποία επιβεβαιώνονται από πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου, 248 εκατομμύρια άνθρωποι -που αντιστοιχούν περίπου στο 18% του πληθυσμού- είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια εσωτερικής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Υγείας στις 21 Δεκεμβρίου. Ο αριθμός αυτός αν είναι ακριβής, θα σημαίνει ότι η πανδημία στην Κίνα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Σχεδόν τρία χρόνια υπό την αυστηρή πολιτική μηδενικού COVID του καθεστώτος έχουν αφήσει το κινεζικό κοινό με ελάχιστη φυσική ανοσία έναντι της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, η οποία φαίνεται να ξεφεύγει εκτός ελέγχου στη χώρα.

Ένα στιγμιότυπο από τις σημειώσεις της διάσκεψης που κυκλοφορούν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι ο ιός έχει πλήξει πάνω από τους μισούς κατοίκους στην πρωτεύουσα της χώρας, το Πεκίνο, και την επαρχία Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα. Η Σιτσουάν είναι επίσης μία από τις τρεις επαρχίες με πάνω από 20 εκατομμύρια μολύνσεις, ενώ έξι άλλες επαρχίες και πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, έχουν από 10 έως 20 εκατομμύρια μολυσμένο πληθυσμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Το Bloomberg και άλλα μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν τις σημειώσεις με ανώνυμους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συζητήσεις.

Στα πρακτικά αναφέρονται 12 υποπαραλλαγές της Όμικρον. Οι τρεις που είναι πιο διαδεδομένες, ανέφερε, είναι οι BA.5.2, BF.7 και BM.7. Ενώ οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν εντοπίσει παραλλαγές με «σημαντική αλλαγή στη μεταδοτικότητα, την παθογένεια και την ανοσολογική διαφυγή».

Το πώς ο οργανισμός κατέληξε σε αυτά τα στοιχεία παραμένει ασαφές, δεδομένου ότι η χώρα σταμάτησε τα υποχρεωτικά τεστ Covid-19 νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Παρ’ όλα αυτά, οι αριθμοί φαίνονται να συνάδουν με ανεπίσημες ενδείξεις για μια έξαρση των λοιμώξεων και των θανάτων σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ άλλων και μεταξύ του εκλεκτού κύκλου του καθεστώτος. Ευθυγραμμίζονται επίσης με την ανάλυση Βρετανών ερευνητών που προβλέπουν 167 και 279 εκατομμύρια κρούσματα σε εθνικό επίπεδο, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 1,3 έως 2,1 εκατομμύρια θανάτους.

Εργαζόμενοι στα έκτατα περιστατικά μεταφέρουν έναν ασθενή με Covid-19 σε ένα νοσοκομείο στο Πεκίνο στις 21 Δεκεμβρίου 2022. (Jade Gao/AFP via Getty Images)

 

Η έξαρση του ιού έχει υπερφορτώσει τα νεκροτομεία και τα νοσοκομεία σε όλη την Κίνα. Το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων του Πεκίνου δήλωσε στην κρατική εφημερίδα Beijing Youth Daily ότι το γραφείο τελετών στην περιοχή του αποτεφρώνει 140 έως 150 πτώματα κάθε μέρα από τις 22 Δεκεμβρίου, σε πλήρη αντίθεση με τα 40 άτομα την ημέρα στο παρελθόν. Πολλά γραφεία τελετών επιβεβαίωσαν παρόμοια κατάσταση στην Epoch Times τις τελευταίες ημέρες.

Ένας κάτοικος του Πεκίνου δήλωσε στην Epoch Times ότι έχασε πέντε μέλη της οικογένειάς του μέσα σε 10 ημέρες, τουλάχιστον δύο από τα οποία ήταν θετικά στην COVID. Όλοι τους είχαν εμβολιαστεί με εγχώρια εμβόλια της Sinovac, η οποία έχει δεχθεί έντονο έλεγχο στο παρελθόν για υποτιθέμενες παρενέργειες από διαβήτη έως λευχαιμία.

«Αυτά τα ψεύτικα εμβόλια δεν παρείχαν πραγματικά καμία προστασία», δήλωσε σε συνέντευξή του την Τετάρτη, ζητώντας να μην αποκαλυφθεί το όνομά του για λόγους ασφαλείας. «Οι απλοί πολίτες που προσβάλλονται με COVID δεν έχουν τίποτα άλλο παρά τη δική τους ανοσία ως άμυνα».

Άνθρωποι περιμένουν για ιατρική φροντίδα στην περιοχή της κλινικής Fever Clinic στο νοσοκομείο Tongren στην περιοχή Τσανγκτσίνγκ στη Σαγκάη, στις 23 Δεκεμβρίου 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

 

«Είναι πολύ δύσκολο για μένα να το αντέξω», είπε. «Είμαι κοντά σε πλήρη κατάρρευση αυτές τις τελευταίες ημέρες».

«Η κυβέρνηση δεν λέει τους ακριβείς αριθμούς των θανάτων, παρόλο που τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Πεκίνο», πρόσθεσε ο κάτοικος.

Ο κ. Σονγκ από την πόλη Σιάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανσί στην κεντρική Κίνα, περιέγραψε επίσης μια ζοφερή εικόνα στην πόλη του.

Στους συγγενείς του που προσβλήθηκαν από τον ιό περιλαμβάνονται κάποιοι 60άρηδες και νεαροί νεόνυμφοι, οι οποίοι ένιωσαν πόνους που έμοιαζαν με μαχαίρι που έκοβε το σώμα τους, σύμφωνα με τον Σονγκ. Όλοι τους είχαν εμβολιαστεί και κανείς τους δεν ζήτησε βοήθεια από τα νοσοκομεία, τα οποία, όπως είπε, ήταν τόσο γεμάτα που οι ασθενείς αναγκάστηκαν να βάλουν μόνοι τους ορούς στους δρόμους.

Ο Σονγκ, ο οποίος δεν εμβολιάστηκε, δήλωσε ότι ο ίδιος είχε νιώσει ήπια δυσφορία στον λαιμό, αλλά έκτοτε έχει εξαφανιστεί.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συμβεί αν συνεχιστεί έτσι», είπε, κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή».

Η εφημερίδα Epoch Times ζήτησε σχόλια από την Εθνική Επιτροπή Υγείας σχετικά με τη συνάντηση.

Οι Chang Chun και Hong Ning συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε