Δασμούς έως και 34,9% θα επιβάλει η Κίνα στις εισαγωγές ευρωπαϊκού μπράντι για διάστημα πέντε ετών, αρχής γενομένης από τις 5 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου.
Ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί θα εξαιρεθούν από τα συγκεκριμένα τέλη, εφόσον συμφωνήσουν να διατηρήσουν τις τιμές τους πάνω από ένα ελάχιστο όριο. Η απόφαση αυτή γνωστοποιήθηκε μέσα από σειρά εγγράφων που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου στις 4 Ιουλίου και έρχεται ως αποτέλεσμα έρευνας που διήρκεσε ένα χρόνο και ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024.
Έντονες αντιδράσεις εκφράστηκαν από Γάλλους αξιωματούχους, οι οποίοι χαρακτήρισαν το μέτρο ως «καθαρή εκδίκηση» απέναντι στην αύξηση των δασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.
Σύμφωνα με περίληψη του υπουργείου, το ευρωπαϊκό μπράντι κρίθηκε ότι πωλείται «σε τιμές ντάμπινγκ» στην κινεζική αγορά, γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις τοπικές βιομηχανίες.
Αναλυτικότερα, το υπουργείο παρουσίασε τους νέους δασμούς για διάφορες ευρωπαϊκές επωνυμίες, οι οποίοι κυμαίνονται από 27,7% για την Martell έως 34,9% για τη Hennessy. Διευκρίνισε επίσης ότι τα νέα μέτρα δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2024, όταν είχαν επιβληθεί προσωρινοί δασμοί έως 39% στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες αλκοολούχων ποτών.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο έκανε δεκτές δεσμεύσεις ελάχιστης τιμής από κάποιους ευρωπαίους παραγωγούς, επιτρέποντάς τους έτσι να αποφύγουν τους καινούργιους δασμούς. Α
Ανακοινώθηκαν τα ονόματα άνω των 30 εταιρειών που προχώρησαν σε ανάλογες δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων οι γαλλικοί κολοσσοί Pernod Ricard, Rémy Martin και Hennessy. Ωστόσο, δεν γνωστοποιήθηκε το ακριβές ύψος των ελάχιστων τιμών για τις πωλήσεις στην κινεζική αγορά.
Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα επιστρέψει τις εγγυήσεις που είχαν καταβάλει οι ευρωπαϊκές εταιρείες από τον Οκτώβριο του 2024 και έπειτα.
Ανησυχία στον κλάδο
Η απόφαση αυτή προκάλεσε ανησυχία σε φορείς του κλάδου. Ο Εθνικός Διακλαδικός Γραφείο του Κονιάκ (BNIC), που αντιπροσωπεύει τους παραγωγούς κονιάκ στη Γαλλία, τόνισε ότι οι δεσμεύσεις ελάχιστων τιμών δεν αποτελούν παραδοχή πρακτικής ντάμπινγκ.
Η ένωση κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπραγματευτούν με τις κινεζικές αρχές για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.
Ο πρόεδρος του BNIC, Φλοράν Μαριλέν, σημείωσε: «Το καθεστώς της ελάχιστης τιμής προσφέρει πιο ανεκτές συνθήκες για τις εταιρείες μας σε σχέση με τους οριστικούς αντι-νταμπινγκ δασμούς που ανακοινώθηκαν, παρότι η πρόσβαση στην αγορά παραμένει περιορισμένη».
Ο Ερβέ Ντεμεζόν, γενικός διευθυντής της οργάνωσης Spirits Europe, εξέφρασε τη λύπη του για την επιβολή των κινεζικών δασμών, δηλώνοντας: «Πέραν του άμεσου αντικτύπου στον κλάδο μας, η απόφαση αυτή κινδυνεύει να οξύνει τις εμπορικές εντάσεις σε μια περίοδο που η αμοιβαία συνεργασία είναι πιο σημαντική από ποτέ».
Ο Ντεμεζόν συμπλήρωσε: «Χαιρετίζουμε ωστόσο τη σύναψη συμφωνιών ελάχιστης τιμής με ορισμένες εταιρείες, καθώς προσφέρουν μερική ανακούφιση, και καλούμε να επεκταθεί αυτή η δυνατότητα σε όλες τις εταιρείες που έχουν υπογράψει».
Εμπορικές εντάσεις εν όψει διπλωματικών επαφών
Η κίνηση του Υπουργείου συμπίπτει με την επίσκεψη του κορυφαίου κινέζου διπλωμάτη, Ουάνγκ Γι, στην Ευρώπη για συνομιλίες με αξιωματούχους υψηλού επιπέδου, στο πλαίσιο περιοδείας ενόψει συνόδου κορυφής αργότερα μέσα στον μήνα με αφορμή την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του κινεζικού καθεστώτος και της ΕΕ.
Στις 3 Ιουλίου, ο Ουάνγκ συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ, ο οποίος υπογράμμισε πως, αν και Γερμανία και Κίνα διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις, ο δίκαιος ανταγωνισμός είναι κρίσιμος. «Είναι ακριβώς η διεθνής τάξη εμπορίου που έκανε την Κίνα τόσο επιτυχημένη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο πνεύμα, το Υπουργείο με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 3 Ιουλίου, επισήμανε πως «οι πρακτικές στρέβλωσης της αγοράς βλάπτουν όλους» και τονίζοντας τη δέσμευσή του να μετριάσει τους κινδύνους που παρατηρούνται στην Ευρώπη.
Η θέση αυτή συμβαδίζει με δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλλας, η οποία κάλεσε τον Ουάνγκ να «βάλει τέλος στις στρεβλωτικές πρακτικές του Πεκίνου», στις οποίες περιλαμβάνονται και οι περιορισμοί στις εξαγωγές σπανίων γαιών, όπως επανέλαβε και η υπηρεσία εξωτερικής δράσης της ΕΕ.