Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Ένας άνδρας με ποδήλατο περνάει από την κινεζική πρεσβεία στο Βερολίνο στις 11 Δεκεμβρίου 2017. (Sean Gallup/Getty Images)

Η Κίνα εξακολουθεί να διεξάγει αστυνομικές δραστηριότητες στο Βερολίνο, λέει η Γερμανία

Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στις 15 Μαΐου ότι πιστεύουν ότι τα δύο μη εξουσιοδοτημένα φυλάκια της κινεζικής αστυνομίας εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα, αν και το Πεκίνο είχε υποσχεθεί να τα κλείσει τον Φεβρουάριο.

Τα εν λόγω αστυνομικά φυλάκια «δεν ήταν σταθερά γραφεία, αλλά κινητές εγκαταστάσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών σε καθημερινή ενημέρωση τη Δευτέρα. Τα άτομα, με ορισμένα να έχουν κινεζική υπηκοότητα, εκτελούν «επίσημα καθήκοντα» κατ’ εντολή του κινεζικού καθεστώτος, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το «υπερπόντιο αστυνομικό τμήμα» πιστεύεται ότι είναι μέρος περισσότερων από 100 παρόμοιων εγκαταστάσεων που λειτουργούν από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Safeguard Defenders, μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα την Ισπανία. Επικαλούμενοι επίσημες ανακοινώσεις, οι ερευνητές εντόπισαν τα ανεπίσημα αστυνομικά κέντρα σε τουλάχιστον 53 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποιεί αυτές τις εγκαταστάσεις για να «παρενοχλεί, να απειλεί, να εκφοβίζει και να εξαναγκάζει τους στόχους να επιστρέφουν στην Κίνα για διώξεις», ανέφερε η ομάδα στην έκθεση παρακολούθησης που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

Η εκτεταμένη παρουσία οδήγησε τη γερμανική κυβέρνηση και άλλα ευρωπαϊκά έθνη να ξεκινήσουν έρευνες για τις εγκαταστάσεις στο έδαφός τους.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν ανέχεται την άσκηση ξένης κρατικής εξουσίας και, κατά συνέπεια, οι κινεζικές αρχές δεν έχουν εκτελεστικές εξουσίες στο έδαφος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στην τοπική εφημερίδα Handelsblatt τον Οκτώβριο του 2022.

Το Βερολίνο δήλωσε αργότερα ότι το κινεζικό καθεστώς εγκατέστησε τουλάχιστον δύο αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα, ένα περισσότερο από την αποκάλυψη του Safeguard Defender. Η έκθεση της ομάδας ανέφερε μόνο μία μονάδα στη Φρανκφούρτη.

Τον Νοέμβριο, η γερμανική κυβέρνηση προέτρεψε το κινεζικό καθεστώς να κλείσει το αστυνομικό του τμήμα.

«Η κινεζική πλευρά μας απάντησε στις αρχές Φεβρουαρίου και μας είπε ότι αυτοί οι λεγόμενοι σταθμοί εξυπηρέτησης, όπως τους αποκαλούσε η κινεζική πλευρά, είχαν κλείσει», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα η Αντρέα Σάσε, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ωστόσο, «οι αρχές ασφαλείας εξακολουθούν να θεωρούν ότι υπάρχουν δύο λεγόμενα υπερπόντια αστυνομικά τμήματα στη Γερμανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Αξιωματούχοι στην Ιρλανδία και τις Κάτω Χώρες διέταξαν το κλείσιμο παρόμοιων σταθμών που λειτουργούν στις χώρες τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν τις πρώτες ποινικές διώξεις κατά ατόμων που συνδέονται με τις μονάδες της μυστικής αστυνομίας. Τον Απρίλιο, το FBI συνέλαβε δύο άνδρες που κατηγορούνταν ότι διοικούσαν τον αστυνομικό σταθμό στη Νέα Υόρκη για λογαριασμό του ΚΚΚ. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν στους δύο κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό να ενεργήσουν ως πράκτορες του ΚΚΚ και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. Η ποινική δίωξη ισχυριζόταν ότι οι κατηγορούμενοι έπαιρναν εντολές από τις κινεζικές αρχές να εντοπίζουν και να εκφοβίζουν Κινέζους αντιφρονούντες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτή η δίωξη αποκαλύπτει την κατάφωρη παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας από την κινεζική κυβέρνηση με τη δημιουργία ενός μυστικού αστυνομικού σταθμού στο κέντρο της Νέας Υόρκης», δήλωσε ο Μπρέον Πις, εισαγγελέας των ΗΠΑ για την ανατολική περιφέρεια της Νέας Υόρκης, στη συνέντευξη Τύπου του Απριλίου.

«Φανταστείτε μόνο την αστυνομία της Νέας Υόρκης να ανοίγει ένα αδήλωτο μυστικό αστυνομικό τμήμα στο Πεκίνο», δήλωσε ο Πις. «Θα ήταν αδιανόητο».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε