Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times
Η Κίνα ήταν η πιο ενεργή χώρα στην προώθηση παραπληροφόρησης σχετικά με την προέλευση της COVID-19, σύμφωνα με νέα έκθεση από το Associated Press (AP) και το Ερευνητικό Εργαστήριο Ψηφιακής Εγκληματολογίας του think-tank της Ουάσινγκτον Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council).
Η έκθεση ήταν αποτέλεσμα εννεάμηνης κοινής έρευνας, αφότου ανέλυσαν εκατομμύρια αναρτήσεις κοινωνικών μέσων και άρθρα που είχαν δημοσιευθεί τους πρώτους έξι μήνες της εμφάνισης της COVID-19. Εξέτασε τις ψευδείς αφηγήσεις που κυριάρχησαν σε τέσσερις χώρες: Κίνα, Ιράν, Ρωσία, και Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Κίνα έχει μεγάλη ευθύνη για την παραπληροφόρηση σχετικά με την προέλευση της COVID-19, που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), κοινώς γνωστό ως νέο κορωνοϊό.
«Ειδικά την περίοδο αμέσως μετά την αρχική διάδοση της COVID-19, αντικειμενική πληροφόρηση για την ασθένεια, την προέλευσή της, και τα συμπτώματά της έλλειπε ή παρακρατούνταν – ιδιαίτερα από την Κίνα – και αυτό παρείχε πολύ χώρο ώστε να ριζώσουν ψέματα και κακόβουλες πληροφορίες», σύμφωνα με την έκθεση.
Το κινεζικό καθεστώς απέκρυψε από το κοινό πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια και επίσης αποσιώπησε οκτώ καταγγέλοντες ιατρούς, όπως τον οφθαλμίατρο Λι Γουενλιάνγκ, που ήταν ο πρώτος που προειδοποίησε για μια «άγνωστη πνευμονία» που εμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Γουχάν σε κινεζικά κοινωνικά μέσα.
Η έκθεση σημείωσε ότι χρήστες στα κινεζικά κοινωνικά μέσα Weibo, αντίστοιχο του Τουίτερ, άρχισαν να γράφουν για μια μη αποδεδειγμένη θεωρία συνωμοσίας που συνέδεε τις Ηνωμένες Πολιτείες με την εμφάνιση του ιού, στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Για παράδειγμα, ένας χρήστης του Weibo έγραψε: «Προσέχετε τους Αμερικανούς», ενώ ένας άλλος έγραψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις χώρες του κόσμου που φιλοξενεί ένα εργαστήριο βιοασφάλειας Ρ4.
Αλλά καμία από αυτές τις αρχικές υποθέσεις στο Weibo δεν είχε «συντονισμό ή ιδιαιτέρως μεγάλη έκταση.»
Εν τω μεταξύ, το Ρ4 εργαστήριο στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν από καιρό θεωρείται πως θα μπορούσε να είναι η πηγή του ιού μέσω μιας πιθανής διαρροής από το εργαστήριο. Ένα έγγραφο σύντομων πληροφοριών που εκδόθηκε από το Αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον προηγούμενο μήνα δήλωνε πως «υπάρχει λόγος να πιστεύουμε» ότι αρκετοί ερευνητές στο ινστιτούτο ασθένησαν με συμπτώματα τύπου COVID-19 το φθινόπωρο του 2019, κάτι που αντιτίθεται σε ισχυρισμό από ερευνητή του ινστιτούτου που είπε ότι υπήρχε «μηδενική μόλυνση» μεταξύ του προσωπικού του εργαστηρίου και φοιτητών.
Μια πρόσφατη έρευνα από μια ομάδα ειδικών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Γουχάν δεν απέκλεισε την πιθανότητα ότι ο ιός διέρρευσε από το εργαστήριο Ρ4, αλλά κατέληξε ότι η θεωρία ήταν «εξαιρετικά μη πιθανή». Την τελευταία εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους είπε πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την μελέτη των διαφορετικών θεωριών προέλευσης του ιού.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν σύντομα να προωθούν την αφήγηση της Κίνας για την πανδημία μετά τις σποραδικές συζητήσεις στο Weibo.
«Η Κίνα αρχικά προτίμησε να προωθήσει μια διεθνή αντίληψη φιλική προς αυτήν, μέσω μεγέθυνσης ιστοριών για την καλοσύνη της στην βοήθεια άλλων χωρών να καταπολεμήσουν τον ιό», σύμφωνα με την έκθεση.
Στα τέλη Φεβρουαρίου πέρυσι, τα κρατικά μέσα της Κίνας άρχισαν να δημοσιεύουν άρθρα που έλεγαν ότι ο ιός ίσως έχει προέλευση εκτός Κίνας, σύμφωνα με την έκθεση. Κάποια μέσα επίσης παρείχαν αρνητική κάλυψη για την αντίδραση των ΗΠΑ στην πανδημία.
«Καθώς η ασθένεια επέμενε, όμως, η Κίνα άρχισε να προωθεί αφηγήσεις που παρουσίαζαν τους γεωπολιτικούς αντιπάλους της υπό αρνητικό φως, όπως όταν προωθεί συνωμοσίες όπως την ιδέα ότι η COVID-19 ήταν ένα αμερικανικό βιολογικό όπλο», πρόσθεσε η έκθεση.
Τουίτερ
Η έκθεση ανέλυσε μια σειρά αναρτήσεων στο Τουίτερ από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Τζάο Λίτζιεν τον Μάρτιο 2020. Σε μια ανάρτηση στις 12 Μαρτίου, ο Τζάο κατηγόρησε τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών ότι έφερε τον ιό στην Γουχάν.
Η έκθεση βρήκε ότι οι αναρτήσεις του Τζάο που στόχευαν τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 12 και 13 Μαρτίου του περασμένου έτους είχαν «συσσωρεύσει σχεδόν 47.000 αναρτήσεις και επαναχρησιμοποιήσεις από άλλους χρήστες, αναφέρθηκαν ως πηγή σε τουλάχιστον 54 γλώσσες, και πήραν σήμανση “αγαπημένου” πάνω από 82.000 φορές» έως τις 13 Φεβρουαρίου. Αυτές οι αναρτήσεις επίσης «μεγεθύνθηκαν από τουλάχιστον 30 διαφορετικούς Κινέζους διπλωμάτες και κρατικούς λογαριασμούς.»
Οι αναρτήσεις του Τζάο είχαν επίσης τεράστια επίδραση στο εγχώριο κοινό της Κίνας. Σύμφωνα με την έκθεση, δημοφιλείς ετικέτες που ανέφεραν τις αναρτήσεις του είχαν πάνω από 300 εκατομμύρια θεάσεις στο Weibo έως τις 13 Φεβρουαρίου.
Η έκθεση επίσης ανέλυσε διαδικτυακές δραστηριότητες μετά τις άλλες αναρτήσεις του Τζάο τον Μάρτιο, οι οποίες έδιναν έναν σύνδεσμο προς ένα άρθρο του Λάρρυ Ρωμάνοφ που είχε δημοσιευθεί στην Παγκόσμια Έρευνα Καναδά, έναν ιστότοπο γνωστό για προώθηση θεωριών συνωμοσίας σε θέματα όπως κλιματική αλλαγή. Το άρθρο έλεγε ότι ο ιός ίσως διέρρευσε από το Φορτ Ντέτρικ, ένα γνωστό στρατιωτικό εργαστήριο βιοιατρικής έρευνας στο Μέρυλαντ.
Υπήρξε μια απότομη αύξηση σε αναζητήσεις Google για «Λάρρυ Ρωμάνοφ» περίπου στα μέσα Μαρτίου, μετά τις αναρτήσεις του Τζάο, σύμφωνα με την έκθεση.
Πρόσφατα, η Κινέζα εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ μίλησε πάλι για την θεωρία συνωμοσίας αναφέροντας το Φορτ Ντέτρικ. Είπε σε μια συνέντευξη τύπου στις 18 Ιανουαρίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσκαλέσουν ειδικούς του ΠΟΥ να «διενεργήσουν έρευνα προέλευσης» στην χώρα.
«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματικά σέβονται τα δεδομένα, θα πρέπει να ανοίξουν το βιολογικό εργαστήριο στο Φορτ Ντέτρικ, να δώσουν περισσότερη διαφάνεια σε θέματα όπως τα πάνω από 200 βιοεργαστήριά τους στο εξωτερικό», είπε.
Επίσης, στο Τουίτερ, «ο αριθμός κινεζικών διπλωματικών λογαριασμών υπερτριπλασιάστηκε στην πλατφόρμα μεταξύ Μαΐου 2019 και Μαΐου 2020, από 40 σε 135, και ο αριθμός αναρτήσεων διπλασιάστηκε και έγιναν πιο επιθετικές και συνωμοσιολογικές», ανέφερε η έκθεση. Λόγω του διαδικτυακού αποκλεισμού της Κίνας, το Τουίτερ δεν είναι προσβάσιμο από απλούς Κινέζους πολίτες.
Ακολουθήστε τον Φρανκ στο Τουίτερ: @HwaiDer
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece