Πέμπτη, 16 Μαΐ, 2024

Η Κίνα και η Σαουδική Αραβία μειώνουν τις αγορές τους σε χρεόγραφα των ΗΠΑ

Η Κίνα και η Σαουδική Αραβία μείωσαν τις τοποθετήσεις τους σε κρατικά χρέογραφα των ΗΠΑ τον Ιούνιο, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Το Πεκίνο έριξε περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικούς τίτλους σε 835,4 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένα κατά 1,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για το χαμηλότερο συνολικό ποσό από τα μέσα του 2009.

Το Ριάντ περιόρισε τα αμερικανικά του χρεόγραφα κατά περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια στα 108,1 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένα κατά σχεδόν 3% σε σχέση με τον Μάιο και περισσότερο από 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Από τις αρχές του 2020, οι Σαουδάραβες έχουν μειώσει τα αποθέματα του Δημοσίου κατά περισσότερο από 41%.

Άλλες σημαντικές χώρες που μείωσαν τις τοποθετήσεις τους στο Δημόσιο Ταμείο ήταν η Ινδία (3 δισεκατομμύρια δολάρια), η Βραζιλία (3 δισεκατομμύρια δολάρια) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (4 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αλλά δεν πωλούσαν όλοι τον Ιούνιο.

Η Ιαπωνία πήρε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικού χρέους, αν και τα αποθέματά της είναι μειωμένα κατά 10,3% σε σχέση με πέρυσι, στα 1,105 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο κατάλογος των χωρών που πρόσθεσαν στα κρατικά τους αποθέματα περιλαμβάνει τον Καναδά (5 δισ. δολάρια), το Ηνωμένο Βασίλειο (12 δισ. δολάρια), τη Γαλλία (7 δισ. δολάρια) και το Ισραήλ (7 δισ. δολάρια). Η Ουκρανία μάζεψε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια, αυξάνοντας τις ετήσιες αγορές της κατά σχεδόν 166% στα 21,8 δισ. δολάρια.

Λόγω των σημαντικών επιπέδων ρευστότητας, τα κρατικά ομόλογα θεωρούνται ένα από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Παρά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch νωρίτερα τον Αύγουστο, που αφορούσε τη «δημοσιονομική επιδείνωση», οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και οι αναλυτές της αγοράς συμφωνούν ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή.

Συνολικά, οι ξένες συμμετοχές σε κρατικό χρέος των ΗΠΑ ανήλθαν σε 7,563 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο, αυξημένες κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτό ήταν επίσης αυξημένο κατά 2% από τον Ιούνιο του 2022.

A Chinese bank employee counts 100-yuan notes and U.S. dollar bills at a bank counter in Nantong, Jiangsu Province, China, on Aug. 6, 2019. (STR/AFP via Getty Images)
(STR/AFP via Getty Images)

 

Αν και οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι είναι απίθανο να συμβεί σύντομα, αν περισσότερα έθνη αποσύρουν τα κρατικά τους χαρτοφυλάκια, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ζήτηση για το αμερικανικό χρέος και σε υψηλότερα επιτόκια. Συνεπώς, θα είναι πιο δαπανηρό για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δανείζεται χρήματα για να πληρώνει τους λογαριασμούς της και η αξία του δολαρίου θα μειωθεί.

Από το τρέχον οικονομικό έτος μέχρι σήμερα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει δαπανήσει περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια για πληρωμές τόκων, γεγονός που έχει φέρει την Ουάσιγκτον πολύ κοντά στο να ξεπεράσει για πρώτη φορά το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Γεωπολιτικές αλλαγές και κατανομές περιουσιακών στοιχείων

Οι οικονομολόγοι έχουν αναφέρει διάφορους λόγους για τους οποίους η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και άλλες κυβερνήσεις μειώνουν την έκθεσή τους στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε τον κύκλο ποσοτικής σύσφιξης τον Μάρτιο του 2022, τα επιτόκια έχουν ανέβει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς του Ιουλίου υποδηλώνουν ότι οι αξιωματούχοι είναι ανοιχτοί σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων εν μέσω «σημαντικών ανοδικών κινδύνων για τον πληθωρισμό». Εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές ομολόγων. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές ίσως θελήσουν να μειώσουν τις τοποθετήσεις τους πριν οι τιμές σημειώσουν τάση μείωσης.

Εκτός από την επίδραση της κεντρικής τράπεζας στην αγορά ομολόγων, ο τρέχων κύκλος σύσφιξης έχει ενισχύσει το αμερικανικό δολάριο, επιτρέποντάς του να διαπραγματεύεται πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Αυτό έχει επηρεάσει άλλα νομίσματα και έχει υποτιμήσει την αγοραστική τους δύναμη, ιδίως για χώρες που είναι καθαροί εισαγωγείς.

Ένας άλλος ισχυρισμός είναι ότι οι χώρες διαφοροποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε μια εποχή που η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει δημοσιονομικές προκλήσεις και τα έθνη συμμετέχουν σε εκστρατείες απο-δολαριοποίησης.

Τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη σύνθεση των επίσημων συναλλαγματικών αποθεμάτων σε νομίσματα το πρώτο τρίμηνο δείχνουν ότι περισσότερες κυβερνήσεις προσθέτουν κινεζικά γιουάν, ιαπωνικά γεν, δολάρια Αυστραλίας, καναδικά δολάρια και ελβετικά φράγκα στα συναλλαγματικά τους αποθέματα. Το αμερικανικό δολάριο εξακολουθεί να προηγείται των άλλων νομισμάτων με τεράστια διαφορά, όμως άλλα περιουσιακά στοιχεία σταδιακά ροκανίζουν την ηγεμονία του.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν επίσης ενισχύσει τα αποθέματα χρυσού τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Ο κλαδικός όμιλος διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των κεντρικών τραπεζών σχεδιάζει να αυξήσει τα αποθέματα χρυσού τους κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Τα συνολικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας ήταν 478,23 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, μειωμένα από το μέγιστο του 2014 που ήταν 744,44 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Τα κινεζικά αποθέματα ήταν 3,31 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ελαφρώς μειωμένα από το μέγιστο των 3,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του 2014.

Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν επιδιώξει να διαθέσουν μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της χώρας από το αργό πετρέλαιο προς το Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης και το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων. Το πρώτο έχει δρομολογηθεί να επενδύσει στις υποδομές της χώρας. Το δεύτερο είναι το κυρίαρχο ταμείο πλούτου που έχει επεκτείνει τις συμμετοχές του στην ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία Lucid, την Electronic Arts, την Uber, την Take-Two Interactive Software και τη Live Nation.

Για το Ριάντ, η μείωση των κρατικών του χαρτοφυλακίων αποτελεί άλλη μια ένδειξη της στροφής του από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ασία. Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ενισχύει τη συνεργασία του με την Κίνα σε θέματα οικονομίας, ενέργειας και ασφάλειας, μια εξέλιξη που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Τους τελευταίους 18 μήνες, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει εκφράσει την προθυμία της να συναλλάσσεται σε άλλα νομίσματα εκτός από το δολάριο. Αυτό έχει ενθαρρύνει τα κράτη του Κόλπου και άλλες μεγάλες αγορές να συμμετάσχουν στη σταυροφορία κατά του δολαρίου και να ενισχύσουν το περιφερειακό εμπόριο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ινδία αγόρασε 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ρουπίες αντί για δολάρια. Αυτή ήταν φαινομενικά η πρώτη συναλλαγή στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας, καθώς οι δύο ισχυρές οικονομίες σχεδιάζουν να διεκπεραιώσουν περισσότερες εμπορικές συναλλαγές με τα τοπικά τους νομίσματα για να εξαλείψουν τις μετατροπές δολαρίων, να μειώσουν το κόστος συναλλαγών και να δημιουργήσουν μια σύνδεση πληρωμών σε πραγματικό χρόνο για διασυνοριακές χρηματικές συναλλαγές.

Του Andrew Moran

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε