Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA) πετούν σε σχηματισμό στο Πεκίνο την 1η Οκτωβρίου 2019. (Wang He/Getty Images)

Η Κίνα και τα ΗΑΕ θα πραγματοποιήσουν την πρώτη κοινή αεροπορική άσκηση εν μέσω εμβάθυνσης των δεσμών

Η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα πραγματοποιήσουν τον Αύγουστο την πρώτη τους κοινή άσκηση της πολεμικής αεροπορίας για να ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία, μια κίνηση που, σύμφωνα με αναλυτές, στέλνει μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις επιλογές ασφαλείας των ΗΑΕ.

Η κοινή άσκηση Falcon Shield-2023 θα πραγματοποιηθεί στη βορειοδυτική επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, δήλωσε τη Δευτέρα το κινεζικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να διευκρινίσει τις ημερομηνίες και το εύρος της εκπαίδευσης.

«Πρόκειται για την πρώτη κοινή εκπαίδευση μεταξύ των δύο αεροπορικών δυνάμεων, με στόχο την εμβάθυνση των πρακτικών ανταλλαγών και της συνεργασίας μεταξύ των δύο στρατιωτικών δυνάμεων και την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης», ανέφερε σε δελτίο Τύπου.

Η κοινή άσκηση χαιρετίστηκε από τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης ως «μια καλή αρχή» για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) για την «ενίσχυση των στρατιωτικών ανταλλαγών και της συνεργασίας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής».

Αναλυτές δήλωσαν ότι τα ΗΑΕ μπορεί να χρησιμοποιήσουν την κοινή τους άσκηση με την Κίνα για να στείλουν «ένα μήνυμα» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αμυντικός αναλυτής Ζαφέρ Αλ Ατζάμι (Zafer Al Ajami) δήλωσε στο Breaking Defense ότι αποδεικνύει ότι τα ΗΑΕ «εξακολουθούν να έχουν επιλογές στη διαχείριση της ασφάλειας [τους] με τον καλύτερο τρόπο που μπορούν να σκεφτούν».

Ο Ντέιβιντ Ντε Ρος (David Des Roches), αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της Εγγύς Νότιας Ασίας, δήλωσε ότι η τοποθεσία που επιλέχθηκε για την άσκηση αποτελεί επίσης αιτία ανησυχίας.

«Πρόκειται για μια μάλλον ατυχή εξέλιξη, καθώς τα ΗΑΕ φαίνεται να προσπαθούν να αποδείξουν στις ΗΠΑ [ότι] έχουν επιλογές. Αλλά είναι πολύ πιθανό ότι εδώ κρύβονται περισσότερα από όσα φαίνονται με το μάτι», δήλωσε ο Ρος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο Ντε Ρος υπογράμμισε ότι τα ΗΑΕ, ένα έθνος με μουσουλμανική πλειοψηφία, επέλεξαν να συμμετάσχουν στην άσκηση παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον είχε διαπιστώσει ότι το Πεκίνο διέπραξε γενοκτονία κατά των μουσουλμάνων Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων στην περιοχή Σιντζιάνγκ.

«Το γεγονός ότι η ηγεσία μιας μουσουλμανικής χώρας θα συμμετείχε σε στρατιωτικές ασκήσεις στη χώρα αυτή υπό τέτοιες συνθήκες βοηθά την Κίνα να εξομαλύνει μια τέτοια συμπεριφορά, ακόμη και όταν εξαφανίζει έναν αρχαίο μουσουλμανικό πολιτισμό», δήλωσε.

Τον Μάιο, τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον ναυτικό συνασπισμό Combined Maritime Forces (Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις) υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στον διάλογο και τη διπλωματική δέσμευση για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας.

«Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αξιολόγησής μας για την αποτελεσματική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με όλους τους εταίρους, πριν από δύο μήνες, τα ΗΑΕ απέσυραν τη συμμετοχή τους στις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ.

Τα ΗΑΕ συνήψαν επίσης συμφωνία με την Κίνα τον Φεβρουάριο για την αγορά στρατιωτικών αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου L-15 κινεζικής κατασκευής, σηματοδοτώντας μια σημαντική στροφή από την παραδοσιακή πρακτική της χώρας να προμηθεύεται μόνο δυτικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Η επιρροή της Κίνας στη Μέση Ανατολή

Ο γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ (James Lankford, R-Okla) δήλωσε ότι η διπλωματική άνοδος του ΚΚΚ στη Μέση Ανατολή και η απόφαση των περιφερειακών δυνάμεων να σηματοδοτήσουν τη δυσαρέσκειά τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω αυτής της διπλωματίας, οφείλεται εν μέρει στην απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποσύρει πόρους από την περιοχή για να στρέψει την προσοχή της προς την προτεραιότητα του Ινδο-Ειρηνικού.

Ο γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ (R-Okla) μιλάει κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την επέτειο του Ντομπς στη Γερουσία, Ουάσινγκτον 20 Ιουνίου 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

 

Αυτή η μετάβαση άφησε τους ηγέτες στη Μέση Ανατολή αβέβαιους για τη δέσμευση των ΗΠΑ και μπερδεμένους ως προς το τι ήταν πραγματικά διατεθειμένο να κάνει το έθνος για τη σταθεροποίηση και την αλληλεπίδραση με την περιοχή, πρόσθεσε.

«Κανείς στην περιοχή δεν γνωρίζει πού στέκεται η Αμερική απέναντι στο Ιράν», δήλωσε ο Λάνκφορντ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στις 23 Μαρτίου με το America First Policy Institute (Ινστιτούτο Πολιτικής «Πρώτα η Αμερική»), μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης.

«Εάν [οι ηγέτες στη Μέση Ανατολή] δεν γνωρίζουν τι είναι διατεθειμένη να κάνει η Αμερική, θα στραφούν στην Κίνα, θα στραφούν σε κάποιον άλλον, θα βρουν τρόπο να επιβιώσουν, επειδή δεν υπάρχει σαφές σχέδιο», είπε.

Ο Andrew Thornebrooke συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε