Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι φαίνεται σε μεγάλη οθόνη καθώς παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Τύπου στο Πεκίνο, στις 7 Μαρτίου 2022. (Andrea Verdelli/Getty Images)

Η Κίνα λέει ότι οι δεσμοί της με τη Ρωσία είναι «ακλόνητοι» παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Την 12η ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας χαρακτήρισε τη σχέση της με τη Μόσχα «ακλόνητη» και μια σχέση που «δεν θα επηρεαστεί από τρίτους».

Η δήλωση έγινε εν μέσω αυξανόμενων διεθνών εκκλήσεων προς το Πεκίνο να καταδικάσει την επιθετικότητα της Μόσχας, θέση την οποία το καθεστώς αρνείται συνεχώς να λάβει.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στις 7 Μαρτίου χαρακτήρισε τη Ρωσία «τον πιο σημαντικό στρατηγικό εταίρο του Πεκίνου» και τους δεσμούς των δύο χωρών ως «μία από τις πιο κρίσιμες διμερείς σχέσεις στον κόσμο».

«Ανεξάρτητα από το πόσο επικίνδυνο είναι το διεθνές τοπίο, η Κίνα και η Ρωσία θα διατηρήσουν μια στρατηγική εστίαση και θα προωθήσουν την ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης και του συντονισμού μας στη νέα εποχή», δήλωσε ο Γι στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του νομοθετικού σώματος της χώρας που είναι σφραγισμένο από καουτσούκ στο Πεκίνο.

Τα σχόλια του κορυφαίου διπλωμάτη ήρθαν μία ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία κάλεσαν το Πεκίνο να συμμετάσχει στην παγκόσμια δράση κατά της Ρωσίας για τη σύγκρουση.

Η Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή λιγότερο από τρεις εβδομάδες αφότου ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διακήρυξαν μια εταιρική σχέση που δεν έχει «όρια» κατά την ημέρα έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

Οι δύο ηγέτες εξέδωσαν ένα μακροσκελές κοινό έγγραφο στο οποίο η Ρωσία ενέκρινε τις εδαφικές διεκδικήσεις του καθεστώτος στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, και το Πεκίνο υποστήριξε τη Ρωσία στην αντίθεσή της στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ, βασική δικαιολογία για την εισβολή.

Μετά την εισβολή, το κινεζικό καθεστώς έχει επανειλημμένα αρνηθεί να υποστηρίξει ανοιχτά οποιαδήποτε πλευρά, περπατώντας αντίθετα σε ένα αμήχανο διπλωματικό τεντωμένο σχοινί που οι παρατηρητές σημειώνουν ότι περιέχει ασυνεπή μηνύματα.

Το κινεζικό καθεστώς αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Μόσχας ως εισβολή και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για την υποκίνηση της σύγκρουσης. Έχει επίσης ζητήσει από τις δυτικές χώρες να σεβαστούν τις «νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια», ενώ υποστήριξε ότι η κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή. Παράλληλα, έχει ζητήσει διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης.

Η Κίνα απείχε σε δύο ψηφοφορίες του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε από τη Μόσχα να σταματήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία και να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της.

Επιπλέον, το Πεκίνο έχει αρνηθεί να ενταχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και άλλες χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Αντιθέτως, το καθεστώς δήλωσε ότι θα συνεχίσει το κανονικά το εμπόριο με τη Μόσχα και έχει άρει τους περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού σιταριού.

Τέτοιου είδους ενέργειες έχουν οδηγήσει πολλούς στο συμπέρασμα ότι το Πεκίνο έχει ουσιαστικά λάβει φιλορωσική στάση, αλλά δεν θέλει να το κάνει ανοιχτά για να μην προκαλέσει την οργή ή τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας.

Ερωτηθείς γιατί το Πεκίνο αρνείται να καταγγείλει την επίθεση της Ρωσίας, ο Γουάνγκ επανέλαβε ότι το Πεκίνο κρίνει «την κατάσταση της Ουκρανίας» με βάση «την ουσία του θέματος».

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε το Σάββατο ότι τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο αριθμός αυτός είναι πιθανότατα μια τεράστια υποεκτίμηση. Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στον Γουάνγκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο ότι «ο κόσμος παρακολουθεί» για να δει ποια έθνη θα υπερασπιστούν την ελευθερία και την κυριαρχία.

Κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, ο Γουάνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο θα συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να παράσχει «την απαραίτητη διαμεσολάβηση όταν χρειαστεί», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ταϊβάν

Εν μέσω του πολέμου, μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στη δύσκολη θέση που αντιμετωπίζει το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, το οποίο, όπως και η Ουκρανία, αντιμετωπίζει αυξανόμενη επιθετικότητα από τον μεγαλύτερο γείτονά της που είναι αποφασισμένος να θέσει το έδαφος υπό τον έλεγχό του, με τη βία αν χρειαστεί.

Ο Γουάνγκ, ωστόσο, προσπάθησε να απορρίψει τον συγκερασμό των ζητημάτων της Ταϊβάν και της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο εφαρμόζεται «ένα γυμνό διπλό πρότυπο», επειδή το νησί αποτελούσε ανέκαθεν τμήμα της Κίνας και επομένως ήταν ένα εσωτερικό ζήτημα -μια πάγια θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας – ενώ η κρίση στην Ουκρανία ήταν μια διαμάχη μεταξύ δύο χωρών.

Το κινεζικό καθεστώς έχει αυξήσει δραματικά τις στρατιωτικές παρενοχλήσεις του στο δημοκρατικό νησί τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας εκφοβισμού και εξάντλησης της άμυνας της Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού της από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει αναφέρει ασυνήθιστες στρατιωτικές κινήσεις από την Κίνα.

Σε απάντηση των παρατηρήσεων του Γουάνγκ, το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν δήλωσε ότι οι ενέργειες του κινεζικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρενόχλησης και των προσπαθειών διπλωματικής απομόνωσης της Ταϊπέι, ήταν η πραγματική αιτία κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων.

«Εξηγεί επίσης γιατί δεν είναι πρόθυμο να καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας», ανέφερε το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.

Επίσης, τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου, ανακοινώνοντας βοήθεια εκατομμυρίων δολαρίων για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, δήλωσε ότι ο λαός της Ταϊβάν εμπνέεται από τον αγώνα της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

«Επιτρέψτε μου να το πω αυτό από τα βάθη της καρδιάς μου: Υπήρξατε έμπνευση για τον λαό της Ταϊβάν στην αντιμετώπιση των απειλών και του εξαναγκασμού από την αυταρχική εξουσία», δήλωσε ο Γου σε συνέντευξη Τύπου στην Ταϊπέι.

«Πολλοί Ταϊβανέζοι θα πουν όπως και εγώ τώρα: Είμαι Ουκρανός», είπε ο Γου, καθισμένος μπροστά σε μια μεγάλη ουκρανική σημαία που έφερε το μήνυμα: «Η Ταϊβάν στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας».

Το Associated Press και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε