Καθώς η εμπορική ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει, το κινεζικό καθεστώς επαναφέρει στο Πεκίνο έναν έμπειρο διαπραγματευτή εμπορίου.
Ο Λι Τσενγκάνγκ, εκπρόσωπος της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) από το 2021, διορίστηκε διεθνής εκπρόσωπος εμπορίου και υφυπουργός Εμπορίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Ασφάλισης που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο διαδίκτυο.
Ο Λι διαδέχεται τον Γουάνγκ Σούογουεν, ο οποίος ήταν ο βασικός εκπρόσωπος στις συνομιλίες του υπουργείου Εμπορίου με Αμερικανούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Γουάνγκ θα αναλάβει νέο ρόλο.
Η πρώτη ένδειξη της προαγωγής του Λι εμφανίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν αναφερόταν ως «ηγέτης» του υπουργείου Εμπορίου σε σύνοδο με εγχώριους επιχειρηματίες στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων – του κορυφαίου φορέα κεντρικού σχεδιασμού της Κίνας, που διοργάνωσε τη συνάντηση στο Πεκίνο.
Το Πεκίνο δεν αποκάλυψε τους λόγους για την αναδιάρθρωση στην ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική. Οι αλλαγές γίνονται εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.
Ενώ δεκάδες χώρες έχουν απευθυνθεί στην Ουάσιγκτον ζητώντας διμερείς συμφωνίες σε απάντηση στα σχέδια του Τραμπ για ανταποδοτικούς δασμούς, το Πεκίνο έχει επιλέξει να αυξήσει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα και δηλώνει αποφασισμένο να μην υποχωρήσει. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ανοικτός στο ενδεχόμενο συμφωνίας με το Πεκίνο και την Τρίτη ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Κίνας» όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Την Τετάρτη, η Κίνα τήρησε σκληρή στάση ως απάντηση στις δηλώσεις της Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν, δήλωσε σε τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων στο Πεκίνο ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να σταματήσει να «ασκεί ακραία πίεση» και να άρει τους δασμούς κατά της Κίνας πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Η ανακοίνωση για τον διορισμό έγινε καθώς ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ επισκεπτόταν τη Μαλαισία, μετά από συναντήσεις με ηγέτες του Βιετνάμ κατά τη διήμερη παραμονή του στο Ανόι. Τελικός προορισμός του ταξιδιού του είναι η Καμπότζη. Αναλυτές δήλωσαν ότι η περιοδεία του Σι ευθυγραμμίζεται με το συνηθισμένο του ταξιδιωτικό πρόγραμμα, όμως ο χρονισμός δείχνει την πρόθεση του Πεκίνου να ενισχύσει τις σχέσεις με γειτονικές χώρες ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς.
Συμπτωματικά, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος πρόκειται να ξεκινήσει περιοδεία στο Βιετνάμ, την Καμπότζη, την Ιαπωνία και τη Χαβάη, ξεκινώντας την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο νέος εμπορικός εκπρόσωπος της Κίνας
Ο Λι, 58 ετών, είναι έμπειρος διαπραγματευτής, με προϋπηρεσία στην επαφή με ξένους αξιωματούχους εμπορίου ήδη από το 2000, όταν η Κίνα προσπαθούσε να ενταχθεί στον ΠΟΕ, σύμφωνα με βιβλίο του για τη συμμετοχή της Κίνας στον Οργανισμό, που εκδόθηκε το 2011.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Εμπορίου, ο Λι έχει πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και μεταπτυχιακό τίτλο στις Νομικές και Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου στη Γερμανία.
Κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του στο υπουργείο Εμπορίου, υπηρέτησε σε καίριες θέσεις, μεταξύ των οποίων και ως διευθυντής του Τμήματος Συνθηκών και Νομικών Θεμάτων, που διαχειρίζεται εμπορικές διαφορές της Κίνας στον ΠΟΕ.
Τον Ιανουάριο του 2017, ανέλαβε βοηθός υπουργού Εμπορίου, σύμφωνα με το υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, αφού το Πεκίνο απέτυχε να μειώσει το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εντός 100 ημερών – όπως είχε ζητήσει ο Τραμπ – ο Λι διορίστηκε μέλος της Επιτροπής Δασμολογικής Πολιτικής, ενός κρατικού οργάνου που ρυθμίζει τους δασμούς και προσαρμόζει τους εισαγωγικούς φόρους.
Τον Φεβρουάριο του 2021, η Κίνα επιβεβαίωσε τον διορισμό του Λι ως πρέσβη της χώρας στον ΠΟΕ και αναπληρωτή εκπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη. Ο Λι έχει επανειλημμένα επικρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στον ΠΟΕ στη Γενεύη, επιχειρώντας να υπερασπιστεί το Πεκίνο και να αποσπάσει την προσοχή από την κριτική προς τις εμπορικές του πρακτικές και πολιτικές. Σε ομιλία του στις 19 Φεβρουαρίου, ο Κινέζος πρέσβης κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι παραβίασε τους κανόνες του ΠΟΕ με την επιβολή των δασμών της, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εμπορίου.
Σε απάντηση, ο Αμερικανός πρέσβης Ντέιβιντ Μπίσμπι επισήμανε ότι η Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί μη-αγοραία οικονομία και δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της από την ένταξή της στον ΠΟΕ πριν από δύο δεκαετίες.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Κίνα έχει μακρύ ιστορικό παραβίασης, αγνόησης και αποφυγής των κανόνων του ΠΟΕ», δήλωσε ο Μπίσμπι, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Γραφείου του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ.
«Η Κίνα επίσης έχει προσπαθήσει να υπονομεύσει τους μηχανισμούς εποπτείας και λογοδοσίας του ΠΟΕ, μεταξύ άλλων μέσω της ανεπαρκούς συμμόρφωσής της με τις υποχρεώσεις διαφάνειας του Οργανισμού. Η προσέγγιση της Κίνας είναι θεμελιωδώς ασύμβατη με το πολυμερές εμπορικό σύστημα. Ωστόσο, όπως είναι πλέον προφανές, ο ΠΟΕ έχει αποδειχθεί ανίκανος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το αρπακτικό, μη-αγοραίο οικονομικό της σύστημα».
Της Dorothy Li