Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ μιλάει σε ζωντανή μετάδοση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στη \στις 11 Μαρτίου 2021. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Η Κίνα πραγματοποιεί μια άνευ προηγουμένου συνάντηση καθώς η πολιτική «Μηδενικού Covid» συνθλίβει την οικονομία

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ προήδρευσε στις 25 Μαΐου μιας συνάντησης πάνω από 100.000 αξιωματούχων για να απευθύνει μια αυστηρή προειδοποίηση για τις «ζοφερές προκλήσεις» που έρχονται για την οικονομία της χώρας, η οποία έχει πληγεί από τις πολιτικές COVID-19 του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Σε μια τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους από επαρχιακά, δημοτικά και νομαρχιακά επίπεδα διακυβέρνησης, ο Λι προειδοποίησε για την «εμφανή πτωτική τάση» στην απασχόληση, τη μεταποίηση, την ηλεκτρική ενέργεια και τις μεταφορές εμπορευμάτων.

«Οι δυσκολίες, σε ορισμένες πτυχές και σε ορισμένο βαθμό, είναι ακόμη μεγαλύτερες από το 2020, όταν η πανδημία χτύπησε σκληρά», είπε στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με σύνοψη από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τόσο η κλίμακα του συνεδρίου, που δεν έχει ξαναγίνει εδώ και χρόνια, όσο και ο τόνος που έβγαλε στις παρατηρήσεις του, υποδηλώνουν μια αίσθηση αυξανόμενης ανησυχίας, καθώς ο Κινέζος πρωθυπουργός γίνεται όλο και πιο εκδηλωτικός σχετικά με τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Ένα αντίγραφο της ομιλίας του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο τον δείχνει να καλεί τους αξιωματούχους να «προσπαθήσουν να διασφαλίσουν» ότι η κινεζική οικονομία δεν θα συρρικνωθεί το δεύτερο τρίμηνο.

«Ο στόχος δεν είναι υψηλός και απέχει αρκετά από τον στόχο ανάπτυξης 5,5% που θέσαμε στην αρχή του έτους, αλλά αυτό πρέπει να κάνουμε κρίνοντας από την πραγματικότητα», είπε.

Επενδυτικές τράπεζες όπως η UBS, η Goldman Sachs, η Bank of America και η JP Morgan μείωσαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ της Κίνας λόγω των συντριπτικών επιπτώσεων των πολιτικών «μηδενικού COVID» του καθεστώτος.

«Απρόσμενοι» παράγοντες από τον Μάρτιο, όπως τα κρούσματα του COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν συμπαρασύρει την οικονομία, δήλωσε ο Λι, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί «σημαντική προσπάθεια» για να αντιστραφεί η τρέχουσα οικονομική πορεία. Τα κρατικά έσοδα του Απριλίου, αφού ληφθούν υπόψη οι επιστροφές φόρων, μειώθηκαν κατά 5,9%, ενώ τα έσοδα για ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις στην ανατολική παράκτια περιοχή της Κίνας έπεσαν έως και 32%, είπε. Αποκάλυψε ότι αρκετές επαρχίες ζήτησαν να δανειστούν χρήματα από το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας που μοιάζει με το Κρατικό Συμβούλιο.

«Κάνουμε αυτή τη συνάντηση σήμερα επειδή δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», είπε.

Ο Λι εκφώνησε την ομιλία του δύο ημέρες μετά τη διοργάνωση συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου όπου παρουσιάστηκαν 33 μέτρα για την ελάφρυνση της οικονομικής πίεσης, συμπεριλαμβανομένης της εντατικοποίησης των επιστροφών φόρων, της χορήγησης δανείων σε μικρές επιχειρήσεις και της επέκτασης της βοήθειας από την ασφάλιση ανεργίας.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας στις 25 Μαΐου ξεκίνησε επίσης μια «έκτακτη» συνεδρίαση. Αργότερα έστειλε ανακοίνωση με την οποία προέτρεπε τις εθνικές τράπεζες να δώσουν προτεραιότητα στη χορήγηση δανείων, σύμφωνα με δημοσιεύματα των κινεζικών μέσων ενημέρωσης.

Ένας άνδρας περπατά στο δρόμο κατά τη διάρκεια του lockdown στη Σαγκάη, στις 23 Μαΐου 2022 (Φωτογραφία: Hu Chengwei/Getty Images)

 

Τα σκληρά λουκέτα του Πεκίνου για τον περιορισμό του COVID-19 έχουν καθηλώσει την παραγωγή σε μεγάλα βιομηχανικά και εμπορικά κέντρα. Η Σαγκάη, έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες αυστηρών περιορισμών του COVID-19 που έχουν σε μεγάλο βαθμό περιορίσει τους ανθρώπους στα σπίτια τους, είδε τη βιομηχανική παραγωγή της να υποχωρεί κατά 61,5% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η βιομηχανική παραγωγή σε ολόκληρη τη χώρα έχει εν τω μεταξύ κατρακυλήσει στο χειρότερο επίπεδο από τότε που χτύπησε η πανδημία πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Τουλάχιστον 26 κινεζικές πόλεις παρέμεναν σε κάποια μορφή αποκλεισμού από τις 23 Μαΐου, επηρεάζοντας πάνω από 200 εκατομμύρια Κινέζους και περισσότερο από το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της χώρας, σύμφωνα με εκτίμηση της ιαπωνικής τράπεζας Nomura.

«Τα εργοστάσια δεν μπορούν να λειτουργήσουν, οι απλοί πολίτες δεν μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους και οι μεταφορές δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αυτό το δυναμικό ‘μηδενικoύ COVID’ είναι λίγο πολύ μια οικονομική αυτοκτονία», δήλωσε στην Epoch Times ο Γκου Γκουοπίνγκ, συνταξιούχος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μηχανικών Επιστημών της Σαγκάης, αναφερόμενος στην επίσημη ονομασία της στρατηγικής μηδενικής ανοχής του καθεστώτος.

Αν και η διάσκεψη ήταν «πρωτοφανής» από πλευράς κλίμακας, ο Γκου πιστεύει ότι δεν θα επιτύχει το αποτέλεσμα που ελπίζει ο Λι.

«Το αφεντικό του τον έχει δεμένο», είπε, αναφερόμενος στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θεωρείται ότι ηγείται της πολιτικής COVID-19 του καθεστώτος.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του καθώς φτάνει με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ στην έναρξη της συνεδρίασης της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, Κίνα, στις 4 Μαρτίου 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

 

Ο Λι, για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, έχει διατηρήσει για πολύ καιρό χαμηλό προφίλ. Αλλά οι παρατηρήσεις του τους τελευταίους μήνες φάνηκε να μεταφέρουν ένα διαφορετικό συναίσθημα από τον Σι.

Παρά τη συνεχιζόμενη επιδημία στο Πεκίνο, ο Λι δεν φορούσε μάσκα στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου κάθονταν δεκάδες άνθρωποι. Επίσης, δεν έκανε καμία αναφορά στην πολιτική μηδενικού COVID του καθεστώτος, την οποία ο Σι έχει προβάλει.

Το γεγονός ότι ο Σι επέτρεψε στον Λι να συγκαλέσει τη συνάντηση στις 25 Μαΐου είναι ενδεικτικό του πόσο σοβαρό είναι το οικονομικό πρόβλημα της Κίνας, σύμφωνα με τον Φενγκ Τσονγκγί, καθηγητή κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ.

«Ο Λι περπατάει σε τεντωμένο σχοινί αυτή τη στιγμή», είπε.

«Εάν ο Λι Κετσιάνγκ πράγματι επιτύχει, τα εύσημα θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος είναι ο ανώτατος ηγέτης», δήλωσε στην Epoch Times. Αλλά αν ο Λι «δεν μπορέσει να σώσει την κινεζική οικονομία», θα πρέπει να «μοιραστεί την ευθύνη».

H Luo Ya συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε