Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Ένας εργαζόμενος στο εργοστάσιο της Oppo στο Dongguan χειρίζεται κυκλώματα εξαρτημάτων τσιπ για smartphone, στις 8 Μαΐου 2017. (NICOLAS ASFOURI/AFP via Getty Images)

Η Κίνα προχωρά στην αγορά γερμανικού εργοστασίου ημιαγωγών μετά τη νέα απαγόρευση τσιπ στις ΗΠΑ

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να εγκρίνει την εξαγορά από εταιρεία με έδρα την Κίνα ενός εργοστασίου παραγωγής τσιπ που ανήκει στην εταιρεία ημιαγωγών Elmos με έδρα το Ντόρτμουντ, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Η σουηδική εταιρεία Silex Microsystems AB, η οποία είναι θυγατρική του κινεζικού ομίλου Sai Microelectronics Group, σχεδιάζει να εξαγοράσει την Elmos. Η εξαγορά εξετάζεται επί του παρόντος από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και η τελική απόφαση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε η Handelsblatt στις 27 Οκτωβρίου επικαλούμενη ομοσπονδιακές πηγές.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Sai Microelectronics ανακοίνωσε ότι η Silex σχεδίαζε να εξαγοράσει τη γραμμή παραγωγής τσιπ αυτοκινήτων της Elmos Semiconductor SE έναντι 84,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος της Γερμανίας προειδοποίησε την κυβέρνηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς να μην εγκρίνει την πώληση, σημειώνοντας ότι είναι επικίνδυνο να αυξηθεί η εξάρτηση από την Κίνα για την παραγωγή τσιπ.

Πρόσφατα, μια σειρά από αποφάσεις του Σολτς ήταν προς όφελος του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της εξαγοράς από τον κινεζικό κρατικό όμιλο COSCO Group ενός ποσοστού σχεδόν 25% του λιμανιού του Αμβούργου και ενός προγραμματισμένου ταξιδιού στην Κίνα, οι οποίες έχουν προκαλέσει επικρίσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και πυροδότησαν δημόσια συζήτηση για θέματα αρχών στην αντιμετώπιση ενός αυταρχικού κομμουνιστικού καθεστώτος.

Μετά την πανδημία, η παγκόσμια παραγωγή και οι παραδόσεις τσιπ έχουν επανειλημμένα αντιμετωπίσει δυσκολίες. Και με τις γεωπολιτικές εντάσεις να αυξάνονται λόγω της επιθετικότητας των καθεστώτων στη Ρωσία και την Κίνα, η απόκτηση εργοστασίων τσιπ έχει εισέλθει σε μια πιο ευαίσθητη και επικίνδυνη περίοδο, προκαλώντας πιο έντονες συζητήσεις.

Η Elmos είναι μια εταιρεία τσιπ δεύτερης κατηγορίας που είναι σημαντικά μικρότερη από την Infineon, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ για την αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο με έδρα το Μόναχο. Το ενενήντα τοις εκατό των τσιπ της Elmos χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η εταιρεία θέλει να εγκαταλείψει την παραγωγή τσιπ και να αγοράζει τσιπ από συμβεβλημένους κατασκευαστές με σκοπό την περαιτέρω επεξεργασία τους.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η τεχνολογία τσιπ της Elmos είναι τόσο ξεπερασμένη που μια κινεζική εξαγορά δεν θα παρέχει στο καθεστώς περαιτέρω πρόσβαση σε νεότερες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να προωθήσουν την ανάπτυξή της και να θέσουν τη Γερμανία σε μειονεκτική θέση.

Ωστόσο, πολλά μέλη της κυβέρνησης εξέφρασαν στην Handelsblatt ότι είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να εγκρίνει την εξαγορά, καθώς η κίνηση αυτή θα βοηθούσε ακόμη την Κίνα να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα σε τσιπ.

Η παραγωγική ικανότητα έχει επίσης σημασία

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσαν ότι οι ανησυχίες για τη βιομηχανία τσιπ δεν αφορούν μόνο την εξαγωγή τεχνολογίας, αλλά και την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. Πρόσφατα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) και το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος περιέγραψαν επίσης τις βλέψεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ).

Όπως ανέφεραν, η Κίνα επιδιώκει να προβεί σε εξαγορές στον τομέα των τσιπ για να καλύψει το κενό μετά την αποχώρηση των δυτικών εταιρειών από την Κίνα λόγω της νέας απαγόρευσης τσιπ από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προειδοποίησαν ότι το ΚΚΚ θέλει να προβεί σε στρατηγικές αγορές στον κλάδο των τσιπ, ώστε να μπορεί να ασκήσει πίεση σε άλλες χώρες στο μέλλον.

Η Silex κατασκευάζει ήδη τα δικά της τσιπ και ελπίζει να επεκτείνει την παραγωγή στο επιχειρηματικό της μοντέλο. Τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται σε αισθητήρες και ενεργοποιητές για ιατρικούς τεχνολογικούς εξοπλισμούς, είδη ηλεκτρονικής ευρείας κατανάλωσης, τηλεπικοινωνίες, βιομηχανία και αυτοκινητοβιομηχανία.

Η εξαγορά της γραμμής παραγωγής της Elmos θα παράσχει στη Silex πρόσθετη παραγωγική ικανότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία παραγγελιών από πολυάριθμους πελάτες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Silex, Έντβαρντ Κάλβεστεν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η εξαγορά θα αποτελέσει “σημαντικό ορόσημο στην επιτυχημένη στρατηγική ανάπτυξής μας”.

Όσον αφορά τον ανταγωνισμό στον τομέα των τσιπ μεταξύ του ΚΚΚ και της Δύσης, ο Δρ Φρανκ Σιέ, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας στο Άικεν, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τόσο την εξαγωγή τεχνολογίας στην Κίνα όσο και την εργασία Αμερικανών επαγγελματιών για την ανάπτυξη τσιπ στην Κίνα, το ΚΚΚ δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας στον τομέα αυτό, ακόμη και με τις μεγάλες επενδύσεις κεφαλαίου, επειδή τα μικρά τσιπ περιλαμβάνουν βιομηχανίες αιχμής μεγάλης κλίμακας, οι οποίες είναι μια πολυεθνική πολυκλαδική συμμαχία των δυτικών χωρών.

“Ο κορυφαίος ηγέτης της τεχνολογίας χάραξης/λιθογραφίας τσιπ, η ολλανδική εταιρεία ASML, δεν εξάγει καθόλου τα μηχανήματα γραφής τσιπ υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα και μπορεί να διακόψει εντελώς τις εξαγωγές σε ένα επόμενο βήμα”, δήλωσε ο Σιε. “Είναι αδύνατο για το ΚΚΚ να καλύψει τη διαφορά με περισσότερες από δώδεκα από τις πιο προηγμένες βιομηχανικές χώρες σε δεκάδες τομείς αιχμής, που κυμαίνονται από οπτικά λέιζερ, όργανα ακριβείας, κατασκευή ακριβείας, ψηφιακές εργαλειομηχανές, έως προηγμένα υλικά”.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε