Κυριακή, 19 Μαΐ, 2024
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ συμμετέχει σε συνέντευξη Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής Κίνας-Κεντρικής Ασίας στο Σιάν, στη βόρεια επαρχία Σαανσί της Κίνας, στις 19 Μαΐου 2023. (Florence Lo/AFP via Getty Images)

Η Κίνα ψηφίζει νόμους, δημιουργώντας τις υποδομές για καιρό πολέμου, λέει εμπειρογνώμονας

Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας λαμβάνει μέτρα για να απομονώσει την οικονομία του και να κατασκευάσει τις υποδομές που απαιτούνται για τη διεξαγωγή ενός κατακτητικού πολέμου εναντίον της Ταϊβάν.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), το οποίο κυβερνά την Κίνα ως μονοκομματικό κράτος, λαμβάνει μέτρα παρόμοια με εκείνα που έλαβε η Ρωσία πριν εισβάλει στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Κάιλ Μπας, επικεφαλής επενδύσεων του αμοιβαίου κεφαλαίου αντιστάθμισης κινδύνου Hayman Capital Management.

Ειδικότερα, ο κ. Μπας είπε, το ΚΚΚ κατασκευάζει 18 καταφύγια αεράμυνας στην επαρχία Φουτζιάν, που γειτνιάζει με την Ταϊβάν. Το καθεστώς κατασκευάζει επίσης το μεγαλύτερο πολεμικό νοσοκομείο στον κόσμο στην περιοχή, πρόσθεσε ο κ. Μπας, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή θυμίζει την κατασκευή από τη Ρωσία τραπεζών αίματος στα σύνορα της Ουκρανίας κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της εισβολής της πέρυσι.

«Συμβαίνει και πάλι και πρέπει να δώσουμε προσοχή», δήλωσε ο κ. Μπας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις 12 Ιουλίου στο Ινστιτούτο Hudson, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης.

«Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό [το ΚΚΚ] να εισβάλει στην Ταϊβάν».

Το ΚΚΚ αλλάζει νόμους για να προετοιμαστεί για πόλεμο

Το ΚΚΚ ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι μια «επαρχία αποστάτης» που πρέπει να ενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, αν και το καθεστώς δεν έχει ελέγξει ποτέ στην πραγματικότητα οποιοδήποτε τμήμα του νησιού.

Ο ηγέτης του ΚΚΚ Σι Τζινπίνγκ έχει διατάξει τη στρατιωτική πτέρυγα του καθεστώτος να προετοιμαστεί για πόλεμο και να είναι έτοιμη να ξεκινήσει μια εισβολή στην Ταϊβάν μέχρι το 2027. Το καθεστώς πραγματοποιεί προετοιμασίες σε ολόκληρη την κοινωνία για το σκοπό αυτό.

Ο κ. Μπας δήλωσε ότι το καθεστώς έχει προβεί σε διάφορες ενέργειες για την επέκταση της νομικής του εξουσίας για τη στοχοποίηση ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής.

Το 2020, για παράδειγμα, το ΚΚΚ επικαιροποίησε τον νόμο περί ξένων επενδύσεων, ώστε να μπορεί να κατάσχει και να εθνικοποιεί οποιαδήποτε ξένα περιουσιακά στοιχεία ή επενδύσεις στην Κίνα σε περίπτωση πολέμου.

Ομοίως, το 2021, ο νόμος του καθεστώτος για την αντιμετώπιση των ξένων κυρώσεων έδωσε στο ΚΚΚ την εξουσία να κατάσχει εταιρικά περιουσιακά στοιχεία και να κρατάει υπαλλήλους από ξένες εταιρείες, εάν οι εταιρείες αυτές επιβάλλουν κυρώσεις στην Κίνα από τις κυβερνήσεις των χωρών τους.

«Εάν οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη επέβαλαν κυρώσεις στην Κίνα και αυτές οι εταιρείες των ΗΠΑ και της Ευρώπης συμμορφώνονταν με τις δικές τους κυρώσεις», δήλωσε ο κ. Μπας, «η Κίνα θα μπορούσε να εθνικοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία και να κρατήσει τους ανθρώπους».

Ομοίως, το καθεστώς επικαιροποίησε τους νόμους του κατά της κατασκοπείας νωρίτερα φέτος, απαγορεύοντας τη μεταφορά οποιασδήποτε πληροφορίας που θεωρείται ότι σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια και επιτρέποντας στο καθεστώς να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία ατόμων και να εμποδίζει με τη βία την έξοδο αλλοδαπών από την Κίνα.

Όλες αυτές οι προσπάθειες αποτελούσαν μέρος των γενικότερων νομικών προσπαθειών του καθεστώτος να προετοιμαστεί για ενέργειες στις οποίες πιθανότατα θα προέβαινε μετά την εισβολή στην Ταϊβάν, δήλωσε ο κ. Μπας.

Ο Σι θωρακίζει την Κίνα για καιρό πολέμου

Οι προετοιμασίες της Κίνας για πόλεμο υπερβαίνουν τα καταφύγια αεροπορικής επιδρομής και την ενισχυμένη νομική εξουσία, δήλωσε ο κ. Μπας. Πράγματι, το καθεστώς βλάπτει ενεργά τα δικά του οικονομικά συμφέροντα για να θωρακιστεί περαιτέρω από το αναπόφευκτο διεθνές πλήγμα που θα ακολουθούσε μια εισβολή στη δημοκρατική Ταϊβάν.

«Κάνουν πράγματα που δεν έχουν νόημα, εκτός αν υπάρχει ένα μεγαλύτερο σχέδιο για μια χειρότερη κατάσταση», δήλωσε ο κ. Μπας.

Μεταξύ των ενεργειών στις οποίες προβαίνει το καθεστώς για να απομονωθεί από τη διεθνή επιρροή είναι η μαζική αποθήκευση σιτηρών, χρυσού και ενεργειακών πηγών.

Ειδικότερα, το ΚΚΚ έχει συγκεντρώσει προμήθειες σιταριού ενάμιση έτους για να αποτρέψει την πείνα των σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου κατοίκων του σε περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης. Παρόλα αυτά, τα αποθέματα έμειναν ανέγγιχτα κατά τη διάρκεια των πολυετών lockdown του ΚΚΚ λόγω COVID.

«Η Κίνα έχει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού και σήμερα συσσωρεύει σχεδόν το 70% των παγκόσμιων σιτηρών», δήλωσε ο κ. Μπας.

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο της ενέργειας, το καθεστώς εργάστηκε ακούραστα για να βελτιώσει τις σχέσεις του με τα αυταρχικά καθεστώτα -συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας- που του παρέχουν την πλειονότητα του αργού πετρελαίου.

Όσον αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ωστόσο, το καθεστώς έχει εξαρτηθεί κάπως από την Αυστραλία και, ως εκ τούτου, έχει επιδιώξει να αυξήσει μαζικά τις εξαγωγές άνθρακα για να μειώσει την εξάρτησή του από τον σύμμαχο των ΗΠΑ.

«Προσπαθούν να διασφαλίσουν όλες τις ενεργειακές τους δεσμεύσεις», δήλωσε ο κ. Μπας.

«Επιστρέφουν στο πιο βρώμικο, φθηνότερο καύσιμο σε περίπτωση που δεν θα είναι σε θέση να προμηθευτούν το υγροποιημένο φυσικό αέριο».

Οι προσπάθειες κατευνασμού της διοίκησης Μπάιντεν αποτυγχάνουν

Ενώ το ΚΚΚ προετοιμάζεται για πόλεμο, είπε ο κ. Μπας, βασικά τμήματα της κυβέρνησης Μπάιντεν φάνηκαν αφοσιωμένα στην προσπάθεια να ενθαρρύνουν την οικονομική δέσμευση με το καθεστώς.

Επιπλέον, είπε, οι βασικοί παράγοντες στο υπουργείο Οικονομικών και αλλού απλά «δεν θέλουν να μιλήσουν για» τη χρήση των πιο ισχυρών οικονομικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το έθνος, όπως το να διώξουν την Κίνα από το τραπεζικό σύστημα SWIFT, κάτι που θα ακρωτηρίαζε την οικονομία του καθεστώτος σχεδόν εν μία νυκτί.

«Το υπουργείο Οικονομικών ανήκει στη Wall Street… Θέλουν να κυνηγούν οικονομικές συμφωνίες», δήλωσε ο κ. Μπας.

«Αν η εθνική μας ασφάλεια και οι αξίες μας αφήνονταν στη Wall Street και τον ιδιωτικό τομέα, αύριο θα μιλούσαμε κινέζικα».

Για το σκοπό αυτό, είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να αρχίσει να συζητάει σοβαρά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα πιο σοβαρά οικονομικά όπλα εναντίον του ΚΚΚ σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν.

«Είμαι μεγάλος υποστηρικτής της ακρωτηρίασης της Κίνας μέσω της οικονομικής σφαίρας», δήλωσε ο κ. Μπας. «…Είναι ένα καταπληκτικό, αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο. Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε γι’ αυτό».

«Πείτε μου μια φορά κατά την οποία ο κατευνασμός απέναντι σε αυταρχικούς δεσποτάδες έχει ποτέ λειτουργήσει. Ποτέ δεν λειτουργεί. Η αποτροπή μέσω της ισχύος είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε