Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι φαίνεται σε μεγάλες οθόνες καθώς παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Τύπου στο Πεκίνο στις 7 Μαρτίου 2022. (Andrea Verdelli/Getty Images)

Η Κίνα στέλνει κορυφαίο διπλωμάτη στη Ρωσία ενόψει της επετείου του πολέμου στην Ουκρανία

Η κομμουνιστική Κίνα στέλνει τον κορυφαίο διπλωμάτη της στη Ρωσία ενόψει της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία και εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι το κινεζικό καθεστώς θα προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα για τον πόλεμό της.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) στέλνει τον Γουάνγκ Γι, διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του καθεστώτος, στη Μόσχα, όπου φημολογείται ότι ο Γουάνγκ μπορεί να συναντηθεί ακόμη και με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επίσκεψη έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ανησυχούν ότι το ΚΚΚ μπορεί να ετοιμάζεται να παράσχει όπλα στη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Γουάνγκ στις 18 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο, όπου προειδοποίησε τον Γουάνγκ για τις συνέπειες σε περίπτωση που το ΚΚΚ παράσχει υλική υποστήριξη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Οι κινεζικές προμήθειες όπλων στη Ρωσία θα διακινδύνευαν μια πιθανή κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία σε μια αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας από τη μια πλευρά και της Ουκρανίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από την άλλη.

Ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων του ΚΚΚ Γουάνγκ Γουενμπίν δήλωσε ότι το ΚΚΚ θα μιλήσει στη Ρωσία για μια πολιτική διευθέτηση του πολέμου, αλλά δεν απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο παροχής όπλων στη Ρωσία.

Ο Γουάνγκ Γουενμπίν αρνήθηκε να πει τι θα συζητούσε ο Γουάνγκ Γι με τις ρωσικές αρχές, αλλά δήλωσε ότι το ΚΚΚ στοχεύει στην αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου.

Παρά τον ισχυρισμό, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα επιδιώκουν να εκσυγχρονίσουν και να επεκτείνουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και η Ρωσία αναπτύσσει τις πυρηνικές της δυνάμεις σε μια στάση που δεν έχει ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση στις 21 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναστείλει μονομερώς τη συμμετοχή της στη συμφωνία New START, η οποία περιόριζε τον αριθμό των ενεργών πυρηνικών κεφαλών που θα μπορούσαν να αναπτύξουν τόσο η ίδια όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τους τύπους των εκτοξευτών που θα μπορούσαν να διατηρήσουν.

Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί να επεκτείνει και να εκσυγχρονίσει ελεύθερα το πυρηνικό της οπλοστάσιο, το οποίο είναι ήδη το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Ομοίως, η Ρωσία ανέπτυξε τακτικά πυρηνικά όπλα στη Βαλτική Θάλασσα για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, μια κίνηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κλιμάκωση του ήδη τεταμένου ανταγωνισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ.

Η κατάσταση παρουσιάζει μια τρομερή στρατηγική προοπτική για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία ένας Αμερικανός στρατηγός έχει αποκαλέσει «επική απειλή», καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν να αποτρέψουν ταυτόχρονα δύο σχεδόν ισότιμους πυρηνικούς αντιπάλους.

Το ΚΚΚ και το Κρεμλίνο ανακοίνωσαν πέρυσι μια εταιρική σχέση «άνευ ορίων», μέχρι και στρατηγική συνεργασία.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε