Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Ένα πλακάτ στην είσοδο της έδρας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) στη Λωζάνη της Ελβετίας, στις 11 Δεκεμβρίου 2021, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης Θιβετιανών ακτιβιστών από την ένωση "Φοιτητές για ένα ελεύθερο Θιβέτ". (Valentin Flauraud/AFP via Getty Images)

Η Κίνα θα αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τις δημοκρατίες μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022

Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας θα αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για τη διεθνή τάξη μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022, προειδοποίησε ένας εμπειρογνώμονας της Κίνας.

«Το καθεστώς θα γίνει, θα περίμενα, ακόμη πιο εχθρικό προς την καθιερωμένη τάξη απ’ ό,τι ήταν πριν», δήλωσε ο Μπράντλι Θάγιερ, προσθέτοντας ότι οι Αγώνες θα ενθαρρύνουν το Πεκίνο να αυξήσει την πίεσή του εναντίον ορισμένων δημοκρατιών, ιδίως της Ινδίας και της Ταϊβάν.

Ο Θάγιερ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της αμερικανικής ομάδας Committee on the Present Danger: China (CPDC) και συν-συγγραφέας του βιβλίου «How China Sees the World». Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις 15 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου της EpochTV με τίτλο “China’s Genocite Games” (Τα παιχνίδια γενοκτονίας της Κίνας).

Η Κίνα φιλοξένησε επίσης τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και ο Θάγιερ εξήγησε ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) βλέπει τους Αγώνες ως μια ευκαιρία να ενισχύσει το «κύρος» του, καθώς και να «αναγκάσει τον κόσμο να αναγνωρίσει τι έχει καταφέρει [το] ΚΚΚ».

«Επιτρέπει επίσης στο Πεκίνο να προβάλει το μήνυμα ότι το μέλλον ανήκει στην Κίνα», πρόσθεσε.

Στο εσωτερικό της Κίνας, ο Θάγιερ δήλωσε ότι οι σημερινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα «θα παραμείνουν και σίγουρα θα ενταθούν» το επόμενο έτος μετά τους Αγώνες.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, στις 4 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους και να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

Πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει διπλωματικό μποϊκοτάζ των Αγώνων του 2022, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Λιθουανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε το μποϊκοτάζ στις 6 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον «δεν μπορεί να προχωρήσει με τις συνήθεις διαδικασίες» μπροστά στη «συνεχιζόμενη γενοκτονία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Σε απάντηση στο αμερικανικό μποϊκοτάζ, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι θα λάβει «απόλυτα αντίμετρα» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «πληρώσουν το τίμημα» για την απόφασή τους.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρατούν πανό καθώς διαδηλώνουν στην Ταϊπέι κατά των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022 με αφορμή την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου 2021. (Sam Yeh/AFP via Getty Images)

 

Στις 13 Δεκεμβρίου, ένας συνασπισμός περισσότερων από 250 ομάδων εκστρατείας -που εκπροσωπούν Θιβετιανούς, Ουιγούρους, κατοίκους του Χονγκ Κονγκόγκ, Κινέζους, κατοίκους της Νότιας Μογγολίας, Ταϊβανέζους και άλλους- εξέδωσε κοινή επιστολή, καλώντας τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μποϊκοτάρουν τους Αγώνες.

Ήταν μια «ηθική αποτυχία της Δύσης», είπε ο Θάγιερ, το γεγονός ότι το κινεζικό καθεστώς είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τη διοργάνωση. Όσον αφορά το αμερικανικό διπλωματικό μποϊκοτάζ, είπε ότι ήταν «το λιγότερο» από αυτά που θα έπρεπε να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ περισσότερα από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Θα έπρεπε να είχαν εργαστεί πολύ νωρίτερα, για να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό εθνών για να στείλουν πολύ σημαντικά μηνύματα στο κινεζικό καθεστώς», είπε.

Ορισμένοι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν καλέσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να επιβάλει πλήρες μποϊκοτάζ των Αγώνων, πράγμα που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί αθλητές δεν θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση.

Η ασφάλεια των Αμερικανών αθλητών συζητήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου, ιδίως για το αν το κινεζικό καθεστώς θα απήγαγε Αμερικανούς αθλητές ως αντίποινα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σχετικά με την ανησυχία για την απαγωγή, η Λόρα Χαρθ, διευθύντρια εκστρατείας και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Safeguard Defenders με έδρα τη Μαδρίτη, δήλωσε: «Θα έλεγα ότι είναι πολύ τραβηγμένο … φανταστείτε τις αντιδράσεις».

Ωστόσο, εξήγησε ότι η ανησυχία εξακολουθεί να υπάρχει, λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν του καθεστώτος όσον αφορά τη διπλωματία των ομήρων και τις απαγορεύσεις εξόδου.

«Θα ήμουν πολύ προσεκτικός αν ήμουν απλά ένας αθλητής. Και θα ήμουν πολύ προσεκτικός αν ήμουν οι κυβερνήσεις ή η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή που τους στέλνει», πρόσθεσε η Χαρθ.

Επί του παρόντος, η ταξιδιωτική συμβουλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Κίνα προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες ότι το Πεκίνο «εφαρμόζει αυθαίρετα τους τοπικούς νόμους» και ότι θα μπορούσαν να συλληφθούν άδικα ή να υποβληθούν σε απαγόρευση εξόδου «χωρίς τη δέουσα νομική διαδικασία». Επιπλέον, αναφέρει επίσης ότι το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποιεί την αυθαίρετη κράτηση για να «αποκτήσει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα έναντι ξένων κυβερνήσεων».

Η Χαρθ επισήμανε μια υπόθεση που αφορά τον Τζεφ Χάρπερ, πρώην παίκτη μπάσκετ του Πανεπιστημίου Iowa Wesleyan. Ο Χάρπερ κρατήθηκε σε απομόνωση σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στη νότια κινεζική πόλη Σενζέν για οκτώ μήνες πριν απελευθερωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020. Είχε συλληφθεί και κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε το θάνατο ενός άνδρα μετά από διαπληκτισμό.

Σε πρόσφατη έκθεση της Safeguard Defenders, ο Χάρπερ δήλωσε ότι έχασε 40 κιλά κατά τη διάρκεια της απομόνωσής του. Ο ίδιος ανέφερε τα εξής: «Εντάξει, απλά καθόμουν όλη μέρα και έκανα κάμψεις και γυμναζόμουν. Κοιτούσα έξω από το παράθυρο και έβλεπα τα αεροπλάνα να περνούν και ήλπιζα να περάσει αυτή η μέρα».

«Αυτό συνέβη. Γιατί όχι και πάλι;», είπε ο Χαρθ.

Frank Fang και Joshua Philipp

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το κινεζικό καθεστώς διαπράττει «τουλάχιστον 3 γενοκτονίες»: Πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε