Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Ένας Κινέζος υπάλληλος που φορά μάσκα και προστατευτική στολή εργάζεται σε μια γραμμή παραγωγής έξυπνων τσιπ στην κομητεία Sihong στην ανατολική επαρχία Jiangsu της Κίνας στις 16 Φεβρουαρίου 2020. (STR/AFP)

Η Κίνα θα μπορούσε να καταλάβει την Ταϊβάν για να καλύψει τις ανάγκες ημιαγωγών, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές

Η δίψα για προηγμένα μικροτσίπ θα μπορούσε να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για το Πεκίνο να καταλάβει την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές.

Η Ταϊβάν είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα εργοστάσια ημιαγωγών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο, Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC).

«Επί του παρόντος, δεν υπάρχει πιο σημαντική βάση χωρητικότητας και παραγωγής ολοκληρωμένου κυκλώματος IC [Integrated Circuit] από την Ταϊβάν», αναφέρει η αμερικανική εταιρεία ερευνών IC Insights σε δήλωσή της (pdf).

«Η Κίνα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα με την ανικανότητά της να παράγει πρωτοποριακές συσκευές IC για τις μελλοντικές ανάγκες του ηλεκτρονικού συστήματός της – ένα πρόβλημα που πιστεύει ότι μπορεί να επιλυθεί μέσω της επανένωσης με την Ταϊβάν με οποιοδήποτε μέσο είναι απαραίτητο».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκε να επιτύχει επανένωση με το δημοκρατικό νησί, για χάρη της «διατήρησης της κυριαρχίας του», παρά το γεγονός ότι δεν κυβερνά αυτή τη χώρα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το Πεκίνο λαχταράει την ικανότητα του νησιού να παράγει τα κορυφαία τσιπ υπολογιστών στον κόσμο.

Η Κίνα, όντας ο μεγαλύτερος εισαγωγέας τσιπ στον κόσμο, βρίσκεται στο χαμηλότερο άκρο της αλυσίδας ημιαγωγών.

Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν περιορισμούς στις εξαγωγές προς τον κολοσσό τηλεπικοινωνιών της Κίνας Huawei και το μεγαλύτερο εγχώριο χυτήριο IC, το SMIC, και «έκαναν την Κίνα να αναρωτηθεί πώς θα βρεθεί σε θέση να γίνει ανταγωνιστική στις μελλοντικές βιομηχανίες IC και ηλεκτρονικών», δήλωσε η IC Insights.

«Σε συνδυασμό, η Κίνα και η Ταϊβάν θα κατέχουν περίπου το 37 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής IC, σχεδόν τρεις φορές αυτή της Βόρειας Αμερικής», σύμφωνα με τα ευρήματά της.

Είτε πρόκειται για πλυντήρια ρούχων, ηλεκτρονικές συσκευές ή μαχητικά αεροσκάφη, εκατομμύρια προϊόντα σήμερα εξαρτώνται από μικροτσίπ υπολογιστών, επίσης γνωστά ως ημιαγωγοί, για την τροφοδοσία ηλεκτρονικών. Τα μικρότερα τσιπ έρχονται με την καλύτερη απόδοση αλλά απαιτούν τις πιό προηγμένες τεχνολογίες και τον εξοπλισμό για να παραχθούν.

Έρευνα της IC Insights διαπιστώνει ότι η Ταϊβάν και η Κορέα είναι οι μόνες δύο χώρες που είναι σε θέση να παράγουν τσιπ κάτω από 10 nm. Με επικεφαλής την TSMC, η Ταϊβάν κατέχει μακράν το μεγαλύτερο (63 τοις εκατό) μερίδιο της τεχνολογίας αιχμής στον κόσμο, καθώς η Samsung με έδρα τη Νότια Κορέα κατέχει το υπόλοιπο 37 τοις εκατό, δείχνουν τα δεδομένα.

Η παρατεταμένη παγκόσμια έλλειψη τσιπ που προκαλείται από την πανδημία έχει αναδείξει την οικονομική και στρατηγική σημασία της Ταϊβάν στην παραγωγή τσιπ.

Τα ειδικά ανεξάρτητα χυτήρια ημιαγωγών του νησιού προβλέπεται να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80 τοις εκατό της συνολικής παγκόσμιας αγοράς αποκλειστικών χυτηρίων το 2021, σύμφωνα με εκθέσεις της IC Insights.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες της Ταϊβάν κατέχουν σχεδόν το 90 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής IC της Ταϊβάν, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η Ταϊβάν κατέχει επίσης το μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγικής ικανότητας οποιασδήποτε χώρας ή περιοχής στον κόσμο από τον Δεκέμβριο του 2020.

«Αν και η οικονομία της Ταϊβάν θα κλονιζόταν εάν η Κίνα επιχειρούσε στρατιωτική κατάληψη του νησιωτικού έθνους, η οικονομία της Κίνας θα υπέφερε επίσης πολύ», ανέφερε η IC Insights.

«Το ερώτημα είναι εάν η Κίνα είναι πρόθυμη να δεχθεί σχετικά βραχυπρόθεσμο οικονομικό πόνο για το μακροπρόθεσμο όφελος από το να έχει το μεγαλύτερο μέρος της κορυφαίας παραγωγικής ικανότητας ολοκληρωμένου κυκλώματος στον κόσμο υπό τον έλεγχό της για πολλά χρόνια».

Η TSMC ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια στις 14 Οκτωβρίου για να ανοίξει ένα νέο εργοστάσιο στην Ιαπωνία το 2024 για να ανταποκριθεί στη μακροπρόθεσμη ανάγκη για τσιπ.

Ο γενικός διευθυντής του εμπορικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε την ίδια ημέρα κατά τη διάρκεια εικονικού φόρουμ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ταϊβάν είναι φυσικοί εταίροι με κοινές αξίες όσον αφορά τους ημιαγωγούς.

Ο ταϊβανέζικος κολοσσός τσιπ δήλωσε επίσης το 2020 ότι θα επενδύσει 12 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός εργοστασίου στην Αριζόνα, για να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν την εξάρτηση από ξένες αλυσίδες εφοδιασμού βασικών τεχνολογιών.

Η TSMC δήλωσε τον Ιούνιο ότι η κατασκευή έχει ξεκινήσει.

Οι μετοχές της TSMC αυξήθηκαν πάνω από 3 τοις εκατό την Παρασκευή, όταν η εταιρεία σημείωσε υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με αύξηση 1,3 τοις εκατό στην ευρύτερη αγορά.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε