Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Το λιμάνι του Πειραιά στην Αθήνα. (Shutterstock.com)

Η Κινέζικη αστυνομία εισχωρεί στην Ευρώπη και τον κόσμο – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Safeguard Defenders, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Ισπανία που δραστηριοποιείται με θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ΚΚ Κίνας, δραστηριοποιείται σε πρακτικές παγκόσμιας αστυνόμευσης όπου όπως αναφέρει ο οργανισμός καταπατάει παγκόσμιες νομοθεσίες αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών, χρησιμοποιώντας παράνομες πρακτικές εντός συνόρων.   

Αρκετές είναι οι αναφορές που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με κρυφά αστυνομικά παραρτήματα σε μεγάλες πόλεις τις Ευρώπης όπως το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ όπου οι ολλανδικές αρχές διέταξαν το κλείσιμο αυτών των σταθμών, ενώ χώρες όπως η Γερμανία η Ιρλανδία και η Ισπανία έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες σχετικά με τον εντοπισμό και κλείσιμο τυχών παράνομων κινέζικων αστυνομικών παραρτημάτων.  

Το 2018 το ΚΚΚ ξεκίνησε μια τεράστια εκστρατεία επιστροφής Κινέζων υπηκόων πίσω στην χώρα της Κίνας με σκοπό να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις. Οι κινεζικές αρχές υποστηρίζουν πως μεταξύ Απριλίου 2021 και Ιουλίου 2022, 230.000 υπήκοοι Κινέζοι έχουν «πιεστεί να επιστρέψουν» στην Κίνα.

Αυτή η εκστρατεία αναπτύχθηκε ταυτόχρονα με την μεταφορά κινέζικων «αστυνομικών σταθμών» στο εξωτερικό, που πολλές φορές παίρνουν την ονομασία «110 εξωτερικού». Σύμφωνα με την έρευνα, υπό την ηγεσία των γραφείων δημόσιας ασφάλειας των επαρχιών Φουτζιάν και Σετζιάνγκ και των αστυνομικών τμημάτων των πόλεων Φουτζού και Τζινγκτιάν έχουν τοποθετηθεί 54 «αστυνομικά κέντρα» σε 25 πόλεις και 21 χώρες μέχρι και τον Ιούνιο του 2021.

Αξιωματούχοι του ΚΚΚ ισχυρίζονται πως η ύπαρξη κινεζικής αστυνομίας σε ξένα εδάφη αποσκοπεί στην πάταξη της παγκόσμιας εγκληματικότητας, της τηλεπικοινωνιακής απάτης αλλά και στην εξυπηρέτηση του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού Κινέζων τουριστών. Ωστόσο, η Safeguard Defenders τονίζει πως οι τακτικές αστυνόμευσης που χρησιμοποιεί το ΚΚΚ είναι προβληματικές καθώς οι ύποπτοι που ενοχοποιούνται δεν συνδέονται με εγκληματικές πράξεις. 

Το ΚΚΚ για να επιτύχει μια «εθελοντική επιστροφή» Κινέζων υπηκόων, πολλές φορές προβαίνει σε παρακολούθηση, εκφοβισμό, παρενόχληση ή και φυλάκιση των ατόμων, ή των οικογενειών τους στην Κίνα, με σκοπό να τους πείσουν να επιστρέψουν «εθελοντικά» σύμφωνα με την έκθεση. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Λι Τζινγκτσίνγκ (ψευδώνυμο) μιας Κινέζας υπηκόου από την επαρχία Φουτζιάν, που ζει και εργάζεται στην Καμπόντια. Η γυναίκα, που διατηρεί ένα εστιατόριο στην χώρα πλησιάστηκε τον Μάρτιο από αξιωματούχους για να επιστρέψει πίσω στην Κίνα σύμφωνα με την έκθεση. Η ίδια είπε πως δεν διαπράττει κάποιο έγκλημα και απλώς εργάζεται στην χώρα. 

Τον Μάιο αξιωματούχοι του ΚΚΚ την προειδοποίησαν πως θα τοποθετηθεί σε λίστα υπόπτων για τηλεπικοινωνιακή απάτη και πως θα κόψουν το νερό και το ρεύμα στην οικία της μητέρας της εάν δεν επιστρέψει. Αργότερα το σπίτι της μητέρας της βάφτηκε με σπρέι που έγραφε «Σπίτι Τηλεπικοινωνιακής Απάτης».       

Η περίπτωση της Λι δεν είναι η μοναδική καθώς από τις αρχές του 2021, κινέζικα μέσα ενημέρωσης προβάλουν τον τρόπο με τον οποίο Κινέζοι αστυνομικοί περιφέρονται σε πόλεις υπόπτων για απάτη, βάφοντας με σπρέι φράσεις όπως «ντροπιαστική απάτη» σε σπίτια συγγενών και κόβοντας την παροχή ρεύματος.

Η μεγάλη λίστα διώξεων του ΚΚΚ και η προσπάθεια παγκόσμιας καταστολής

Εδώ και 23 χρόνια σωρεία αποδεικτικών στοιχείων καταδεικνύουν την τρομερά δυσχερή κατάσταση στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα της Κίνας υπό το καθεστώς του ΚΚΚ. Το γεγονός αυτό έχει αναγκάσει πολλούς Κινέζους να θέλουν να δραπετεύσουν από την χώρα ως προς αναζήτηση ενός φιλικού περιβάλλοντος στο εξωτερικό. 

Το ΚΚΚ εμπλέκεται σε μαζικές φρικαλεότητες ενάντια σε άτομα της πίστης κατά κύριο λόγο, όπως χριστιανούς και βουδιστές, σε εθνοτικές μειονότητες όπως αυτή των Ουιγούρων, αλλά και σε υποστηρικτές της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Συγκεκριμένα το Φάλουν Γκονγκ, μια διαλογιστική ομάδα με 100.000.000 ασκούμενους μόνο στην χώρα της Κίνας, έχει γίνει η μεγαλύτερη διωκόμενη ομάδα παγκοσμίως με χιλιάδες να έχουν δολοφονηθεί σε μια δίωξη που υποκινείται εξολοκλήρου από το ΚΚΚ. 

Φυλακίσεις χωρίς δίκη, εγκλεισμούς σε κέντρα καταναγκαστικής εργασίας σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, βασανισμοί, βιασμοί, βίαιη αφαίρεση οργάνων, εξαφανίσεις κ.α., είναι μόνο κάποιες από τις τακτικές δίωξης που λαμβάνουν χώρα σήμερα στην Κίνα. 

Υπό το πρίσμα αυτών των συμβάντων πολλοί Κινέζοι επιθυμούν να φύγουν από την χώρα τους αφήνοντας πολλές φορές τα πάντα πίσω, συμπεριλαμβάνοντας και τα οικογενειακά τους μέλη. Ωστόσο οι παρενοχλήσεις ατόμων που δεν συμβαδίζουν με το ΚΚΚ δεν τελειώνουν εκεί αφού φαίνεται πως το καθεστώς επιθυμεί μια παγκόσμια καταστολή. 

Το 2020, ο Σέουνγκ Γιού ένας φωτογράφος και φοιτητής στο πανεπιστήμιο Aalto της Φιλανδίας, θέλησε να οργανώσει μια δραστηριότητα υποστήριξης των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ στο Ελσίνκι σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Yleisradio.     

Όταν έβαλε την ημερομηνία και την ώρα της διαμαρτυρίας στο Facebook, ο πρόεδρος της «Φιλανδικής ομοσπονδίας για την προώθηση της ειρηνικής επανένωσης με την Κίνα» διοργάνωσε μια διαμαρτυρία που αντιτίθετο στην πρώτη και υποστήριζε το ΚΚΚ. 

Αργότερα την ίδια ημέρα, ο Γιού έλαβε ένα ύποπτο email από μια ηλεκτρονική διεύθυνση εντός του πανεπιστημίου. Ο αποστολέας ισχυριζόταν πως ήταν και αυτός από το Χονγκ Κονγκ και πως και ήθελε να τον συναντήσει, αλλά ο φοιτητής υποπτεύτηκε πως το μήνυμα προερχόταν από κινέζικες μυστικές υπηρεσίες. Προώθησε το μήνυμα στο τμήμα πληροφορικής του πανεπιστημίου και αποδείχτηκε πως παρότι έδειχνε ότι είχε σταλεί από κάποιον φοιτητή, ήταν από μια ψευδή ηλεκτρονική διεύθυνση. 

Υπάρχει κινέζικος αστυνομικός σταθμός στην Ελλάδα;

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως οι σχέσεις Ελλάδας με το ΚΚΚ έχουν ενισχυθεί το τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που έχει υπογράψει συμφωνία κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ το 2019 μεταξύ άλλων, για έκδοση καταζητούμενων πίσω στην χώρα της Κίνας. Αυτό το γεγονός μόνο δυσχεραίνει το τοπίο για Κινέζους υπηκόους που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας, με κάποιους από αυτούς να ανήκουν στην κατηγορία των «εχθρών του ΚΚΚ» χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα.

Στον πίνακα που δημοσίευσε η Safeguard Defenders δείχνει την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αθήνα να έχει κινέζικο υποσταθμό εξωτερικού που λειτουργεί υπό το αστυνομικό κέντρο της πόλης Φουτζού. 

Μια εκτενή έρευνα της εφημερίδας news247.gr στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Αγησιλάου αποκαλύπτει πως κατά πάσα πιθανότητα οι ισχυρισμοί για κινέζικο αστυνομικό γραφείο στην Ελλάδα είναι αληθείς. 

Η έρευνα αναφέρει πως σε μερικά στενά κάτω από την Ομόνοια μέσα σε δεκάδες κινέζικα καταστήματα ρούχων και παιχνιδιών, στον τελευταίο όροφο της οικοδομής λειτουργεί ένα λιγότερο γνωστό ελληνο-κινέζικο εμπορικό επιμελητήριο που συνδέεται με κάποια επαρχία της Κίνας. Ενώ σύμφωνα με την έρευνα τα γραφεία ήταν άδεια, βρέθηκαν αναρτημένες φωτογραφίες από τον Μάρτιο του 2022 στο Google Maps με το λογότυπο του Επιμελητηρίου και την επιγραφή «Αστυνομικό γραφείο Φουτζού» στην Αθήνα. 

Οι φωτογραφία με την επιγραφή του Αστυνομικού Γραφείου Φουτζού στην Αθήνα είναι παρόμοια με άλλες φωτογραφίες που βρέθηκαν σε άλλες χώρες όπως της Ιταλίας.    

Η Epoch Times έστειλε γραπτό αίτημα για σχολιασμό στα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών χωρίς ωστόσο να έχει λάβει μέχρι στιγμής κάποια απάντηση.      

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε