Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ κάνουν αναπαράσταση της αφαίρεσης οργάνων από φυλακισμένους ασκούμενους στην Κίνα, κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη την 1η Οκτωβρίου 2018. (Joe Klamar / AFP μέσω Getty Images)

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται να ζήτησε από το BBC να μην προβάλει ένα πρόγραμμα σχετικά με την βίαιη αφαίρεση οργάνων στην Κίνα

Σύμφωνα με ισχυρισμούς, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ενέχετε να έχει εμπλακεί στην ακύρωση ενός προγράμματός του BBC, σχετικά με τις βίαιες αφαιρέσεις οργάνων στην Κίνα.

Ο Σερ Τζέφρι Νάις, πρόεδρος του ανεξάρτητου δικαστηρίου για την Κίνα – ένα δικαστήριο για την βίαιη συγκομιδή οργάνων από κρατούμενους συνείδησης στην Κίνα – δήλωσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου ότι η βρετανική κυβέρνηση «παρενέβη και ζήτησε από το BBC να μην προβάλει το πρόγραμμα».

«Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους δεν προβλήθηκε και ούτε έχει προβληθεί ποτέ αυτή η ταινία, και σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ζήτησε από το BBC να μην την προβάλει».

Ο Σερ Τζέφρι Νάις, πρόεδρος του ανεξάρτητου δικαστηρίου για την Κίνα σχετικά με τις βίαιες αφαιρέσεις οργάνων, την πρώτη ημέρα των δημόσιων ακροάσεων στο Λονδίνο στις 8 Δεκεμβρίου 2018. (Justin Palmer)

 

Ο καθηγητής Μάρτιν Έλιοτ, μέλος του δικαστηρίου, επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Νάις αναφέροντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών, παρενέβη για τη διακοπή του προγράμματος.

«Σοκαρίστηκα πολύ όταν έμαθα ότι το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε μια τέτοια κίνηση, να διακόψει ένα πρόγραμμα από έναν φαινομενικά ανεξάρτητο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό», δήλωσε ο Έλιοτ.

«Είναι τρομακτικό και μοιάζει πολύ με τις πρακτικές λογοκρισίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Κίνας (ΚΚΚ) όταν θέλει να αποκρύψει τα γεγονότα», πρόσθεσε ο Έλιοτ.

Σύμφωνα με τον Νάις, το πρόγραμμα το οποίο προοριζόταν να προβληθεί στην εκπομπή Newsnight του BBC στις 17 Ιουνίου 2019, περιλαμβάνει συνεντεύξεις του ίδιου καθώς και του Δρ. Τζέικομπ Λαβί (Jacob Lavee) από το Ισραήλ.

Το BBC σε απάντησή του σε ένα email της Epoch Times είπε ότι δεν είναι ενήμερο για το πρόγραμμα.

Στις 17 Ιουνίου 2019, το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του:

«Η βίαια αφαίρεση οργάνων διαπράττεται εδώ και χρόνια σε όλη την Κίνα και σε ευρεία κλίμακα», ανήγγειλε ο Νάις.

Ο παρουσιαστής του διαδικτυακού σεμιναρίου, βουλευτής Τομ Τούγκεντατ εξεπλάγη όταν έμαθε σχετικά με την παρέμβαση της κυβέρνησης.

«Είναι κάτι που δε γνώριζα», είπε, «οπότε αυτό είναι κάτι τρομερό που συμβαίνει στο τέλος μιας πολύ ενδιαφέρουσας περιόδου».

Ο Λόρδος Χαντ του Κινγκς Χιθ μιλά στη Βουλή των Λόρδων, στο Λονδίνο, στις 29 Οκτωβρίου 2019. (Screenshot / Parliamentlive.tv)

 

Αρκετοί βουλευτές ανέφεραν τα πορίσματα του δικαστηρίου για την Κίνα στο κοινοβούλιο.

Στις 9 Ιουλίου, η βαρόνη Νόρθχοβερ έθεσε ερώτηση στην κυβέρνηση, πότε θα τιμωρήσει τους Κινέζους παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επικαλούμενη την καταπίεση των Ουιγούρων, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, καθώς και την απόφαση του ανεξάρτητου δικαστηρίου.

Πρόσφατα στις 28 Οκτωβρίου, ο ΛόρδοςΧαντ του Κινγκς Χιθ ανέφερε το ζήτημα στη Βουλή των Λόρδων.

«Αν και οι υπουργοί μου είναι συμπονετικοί πάνω στο ζήτημα, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση στηρίζεται στην θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι η Κίνα εφαρμόζει ένα ηθικό, εθελοντικό σύστημα μεταμόσχευσης οργάνων», είπε στο Κοινοβούλιο.

«Φοβάμαι ότι αυτό δεν είναι αξιόπιστο. Είναι βασισμένο στην αυτοαξιολόγηση της Κίνας, όπως υπόθηκε στις 29 Ιουνίου 2020 από τον ευγενικό φίλο μου Λόρδο Κόλινς στο PQ», πρόσθεσε. «Ο ΠΟΥ δεν έχει πραγματοποιήσει τη δική του έρευνα πάνω στο σύστημα μεταμόσχευσης οργάνων της Κίνας, οπότε φοβάμαι ότι ο ΠΟΥ δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος σε αυτόν τον τομέα. Για μένα, το ανεξάρτητο δικαστήριο για την Κίνα είναι πειστικό σε αυτό το ζήτημα».

Ο Χαντ είπε ότι έμεινε «έκπληκτος, σοκαρισμένος και τρομαγμένος» αφότου άκουσε την ετυμηγορία του Νάις.

«Είμαι πραγματικά έκπληκτος, σοκαρισμένος και απογοητευμένος στη σκέψη ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αποθαρρύνει το BBC από το να δείξει ένα πρόγραμμα του ανεξάρτητου δικαστηρίου για την Κίνα», έγραψε σε ένα email στο NTD, θυγατρικό μέσο της Epoch Times.

«Το BBC πρέπει να το προβάλει αμέσως», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση γιατί η κυβέρνηση μπορεί να ζήτησε από το BBC να μην προβάλλει το πρόγραμμα, ο Λόρδος Άλτον του Λίβερπουλ, ο οποίος έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, δήλωσε σε ένα email στο NTD: «προφανώς θέλουν να γοητεύσουν τη ΛΔΚ».

Το λογότυπο του BBC έξω από την έδρα του BBC στο Portland Place του Λονδίνου, στις 2 Ιουλίου 2020. (Ben Stansall / AFP μέσω Getty Images)

 

Το υπουργείο εξωτερικών αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει τη δυνατότητα και δεν θα παρενέβαινε στη συντακτική ανεξαρτησία του BBC. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αναληθείς», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του σε email προς το NTD.

«Οποιοιδήποτε ισχυρισμοί σχετικά με το ζήτημα της συγκομιδή οργάνων είναι ανησυχητικοί. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στο να ζητάει αναφορά από την Κίνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι υπουργοί θέτουν τακτικά τις ανησυχίες μας στους Κινέζους ομολόγούς τους».

Η δημοσιογράφος της Epoch Times Cathy He και οι δημοσιογράφοι του NTD Jane Werrell και Neil Woodrow συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε μετά την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις 5 Νοεμβρίου 2020.

Υποστηρίξτε ένα ανεξάρτητο μέσο σε μια εποχή που είναι δύσκολο να βρεθούν αντικειμενικά νέα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε