Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Το φρεγάτα 548 τύπου 054A Yiyang του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού ελλιμενίζεται στο λιμάνι της Αβάνας στις 10 Νοεμβρίου 2015. (Yamil Lage/AFP via Getty Images)

Η Κούβα υπογράφει συμφωνία με την Κίνα για το νέο “Δρόμο του Μεταξιού”

Η Κούβα και η Κίνα υπέγραψαν σχέδιο συνεργασίας για την προώθηση κατασκευαστικών έργων στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου υπερπόντιου προγράμματος υποδομών του Πεκίνου, της Πρωτοβουλίας Belt and Road Initiative (BRI), το οποίο έχει επιβαρύνει πολλές συμμετέχουσες χώρες με βαρύ φορτίο χρέους.

Η κινεζική πρεσβεία στην Κούβα ανακοίνωσε τη συμφωνία στον ιστότοπό της στις 26 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι η συμφωνία υπεγράφη δύο ημέρες νωρίτερα από τον Χε Λιφένγκ, επικεφαλής της κορυφαίας υπηρεσίας οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας, της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κούβας Ρικάρντο Καμπρίσας.

Η συμφωνία υλοποίησε ένα μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν τα δύο έθνη το 2018, όταν η Κούβα συμφώνησε να γίνει χώρα που συμμετέχει στην BRI.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα δύο έθνη είχαν ως στόχο να συνεργαστούν σε έργα σε διάφορους βασικούς τομείς, όπως οι επικοινωνίες, η εκπαίδευση, η υγεία και η βιοτεχνολογία, η επιστήμη και η τεχνολογία και ο τουρισμός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Agencia Cubana de Noticias (ACN),

Η κινεζική πρεσβεία ανέφερε επίσης ότι προτάθηκε ένα χρονοδιάγραμμα και ένας οδικός χάρτης για την υλοποίηση των έργων, χωρίς να αναπτύξει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Κίνα εγκαινίασε το BRI το 2013 σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει χερσαία και θαλάσσια εμπορικά δίκτυα με επίκεντρο το Πεκίνο, χρηματοδοτώντας έργα υποδομής σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Τα τελευταία χρόνια, επικριτές έχουν καταγγείλει το Πεκίνο ότι χρησιμοποιεί «διπλωματία παγίδας χρέους» για να προσελκύσει χώρες στην πρωτοβουλία του.

Πολλές χώρες έχουν παραδώσει ένα κομμάτι της κυριαρχίας τους αφού απέτυχαν να αποπληρώσουν τα κινεζικά χρέη. Για παράδειγμα, η China Merchants Port Holdings διαχειρίζεται τώρα το λιμάνι Χαμπαντότα της Σρι Λάνκα με 99ετή μίσθωση, αφού η χώρα της Νότιας Ασίας μετέτρεψε τα δάνεια που της χρωστούσε ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές το 2017. Η κατάληψη του λιμανιού επέτρεψε στο Πεκίνο να αποκτήσει ένα βασικό στήριγμα στον Ινδικό Ωκεανό.

Το κινεζικό καθεστώς έχει επίσης επιδιώξει να συνεργαστεί με χώρες πλούσιες σε φυσικούς πόρους -όπως οι αφρικανικές συμμετέχουσες στο BRI Γκάνα και Ζάμπια- προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές τις πρώτες ύλες για την προώθηση της κινεζικής οικονομίας.

Φάνηκε ότι η Κίνα έχει στραμμένο το βλέμμα της στους φυσικούς πόρους της Κούβας, καθώς ένας Κινέζος ερευνητής δήλωσε την Κυριακή στο κρατικό μέσο ενημέρωσης της Κίνας Global Times ότι η συμφωνία BRI ήταν καλή επειδή η Κίνα και η Κούβα «έχουν ισχυρή οικονομική συμπληρωματικότητα».

Ο ερευνητής ανέφερε επίσης ότι «η Κούβα είναι πλούσια σε ορυκτούς και πετρελαϊκούς πόρους και αποτελεί σημαντική πηγή νικελιούχου μεταλλεύματος για την Κίνα». Η Κούβα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα νικελίου στον κόσμο.

Η Κίνα υπήρξε σημαντικός ενεργειακός εταίρος της Κούβας. Κινεζικές εταιρείες έχουν προμηθεύσει ανεμογεννήτριες στα αιολικά πάρκα της Κούβας και επέβλεψαν την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής της Κούβας με καύση βιομάζας στο Σίρο Ρεντόντο.

Ο αμερικανικός οργανισμός American Security Project, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, προειδοποίησε για την ενεργειακή εξάρτηση της Κούβας από την Κίνα και τη Βενεζουέλα, καθώς έχει «σοβαρές επιπτώσεις στην ημισφαιρική ασφάλεια».

Επιπλέον, ο κινεζικός παραστρατιωτικός στρατός έχει επίσης παράσχει «αντιτρομοκρατική» εκπαίδευση στις κουβανικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Στην πραγματικότητα, η Κίνα έχει μια φιλοδοξία που υπερβαίνει μόνο την Κούβα. Κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία τον Μάρτιο, ο Κρεγκ Φάλερ, ναύαρχος εν αποστρατεία και πρώην διοικητής της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ, προειδοποίησε (pdf) ότι το Πεκίνο επιδιώκει να «δημιουργήσει υποδομές παγκόσμιας εφοδιαστικής και βάσης στο ημισφαίριό μας, προκειμένου να προβάλλει και να διατηρεί στρατιωτική ισχύ σε μεγαλύτερες αποστάσεις».

Ο Φάλερ δήλωσε (pdf) στους νομοθέτες κατά την ακρόαση ότι η Κίνα βρίσκεται σε «πλήρη πίεση» προκειμένου να επιτύχει τις φιλοδοξίες της.

«Βλέπω αυτό το ημισφαίριο ως την πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού», δήλωσε ο Φάλερ. «Η επιρροή μας [σε αυτό το ημισφαίριο] διαβρώνεται. … Είναι σημαντικό να παραμείνουμε δεσμευμένοι σε αυτό το ημισφαίριο».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την ακρόαση, ο Φάλερ περιέγραψε την επιρροή του κινεζικού καθεστώτος ως «ύπουλη» και «διαβρωτική» και «διεφθαρμένη».

«Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν την επιδίωξη πολλαπλών λιμενικών συμφωνιών, δάνεια για πολιτική μόχλευση, διπλωματία εμβολίων που υπονομεύει την κυριαρχία, κρατική ηλεκτρονική επιτήρηση , και την εκμετάλλευση πόρων όπως η παράνομη, ανεξέλεγκτη και αδήλωτη αλιεία», δήλωσε ο Φάλερ.

Ένα μήνα μετά την προειδοποίηση του Φάλερ, η βουλευτής Στέφανι Μέρφι (D-Fla.) εισήγαγε νομοσχέδιο που απαιτεί από διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να συντάξουν έκθεση για το Κογκρέσο. Η έκθεση θα αξιολογούσε την επιρροή της Κίνας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Ένα από τα θέματα που θα εξέταζε η έκθεση ήταν η σχέση της Κίνας με την Κούβα και τη Βενεζουέλα. Ένα άλλο ήταν οι προσπάθειες της Κίνας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους στην περιοχή.

«Είναι ζωτικής σημασίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ να κατανοήσουν τι κάνει η Κίνα στην περιοχή και να έχουν μια αποτελεσματική στρατηγική για να αντιμετωπίσουν την επιθετική συμπεριφορά της Κίνας και να καταστήσουν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα υπεύθυνο για τις ενέργειές του», δήλωσε η Μέρφι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε