Τρίτη, 14 Οκτ, 2025
(DimaBerlin/Shutterstock)

Αυστραλία: Εθνική εκστρατεία ενημέρωσης για την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ανήλικους

Η Google προειδοποίησε πρόσφατα ότι η απαγόρευση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί, ενώ η πλατφόρμα X ζήτησε να αναβληθεί η εφαρμογή του μέτρου

Η κυβέρνηση του Άντονυ Αλμπανέζε ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει εθνική εκστρατεία ενημέρωσης εν όψει της επικείμενης απαγόρευσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ανηλίκους κάτω των 16 ετών.

Η απαγόρευση εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο τον Νοέμβριο του 2024 και θα τεθεί σε ισχύ στις 10 Δεκεμβρίου 2025, καλύπτοντας πλατφόρμες όπως το Instagram, το Snapchat, το X, το YouTube και το Facebook. Οι εταιρείες αυτές θα υποχρεωθούν να λάβουν «εύλογα μέτρα» ώστε να αποτρέπουν τη δημιουργία λογαριασμών από ανηλίκους κάτω των 16 ετών, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και τα 49,5 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (περίπου 27,7 εκατομμύρια ευρώ).

Η υπουργός Επικοινωνιών Άνικα Ουέλς (Anika Wells) ανέφερε ότι η εκστρατεία θα στοχεύει στην ενημέρωση όλων των οικογενειών για τις επικείμενες αλλαγές. Επεσήμανε ακόμη ότι οι γονείς και οι κηδεμόνες ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν συζητήσεις με τα παιδιά τους σχετικά με τους νέους νόμους, ώστε να προετοιμαστούν εγκαίρως.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Μελβούρνη, η Ουέλς εξήγησε ότι τα παιδιά θα βλέπουν την καμπάνια «με έναν ειρωνικό τρόπο» στα ίδια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στην τηλεόραση και σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες. Τόνισε ότι, εφόσον αυτά είναι τα μέσα στα οποία βρίσκονται οι νέοι, εκεί πρέπει να διαχυθεί το μήνυμα και να εξηγηθεί ο λόγος για τον οποίο λαμβάνονται αυτά τα μέτρα.

Η υπουργός σημείωσε πως η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών με τους οποίους έχει μιλήσει υποδέχθηκε θετικά τη νομοθεσία, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη, αν και αναγνώρισε ότι δεν συμμερίζονται όλοι την ίδια άποψη. Όπως είπε, οι ηλικίες 13 έως 15 ετών βιώνουν την αλλαγή ως αφαίρεση ενός δικαιώματος, σε αντίθεση με τα μικρότερα παιδιά, κάτω των 13, που απλώς θα συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν.

Η διαφημιστική εκστρατεία θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις 19 Οκτωβρίου, ενώ η Επίτροπος για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (eSafety Commissioner) θα δημοσιεύσει την ίδια ημέρα νέα ενημερωτικά εργαλεία και οδηγούς.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τις δηλώσεις της Google, η οποία χαρακτήρισε την απαγόρευση «εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί».

Αντιδράσεις από εταιρείες τεχνολογίας

Η Ρέιτσελ Λορντ (Rachel Lord), ανώτερη διευθύντρια κυβερνητικών σχέσεων και δημόσιας πολιτικής της Google για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την απαγόρευση, κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία στις 13 Οκτωβρίου. Επεσήμανε ότι, αν και το κυβερνητικό σχέδιο μπορεί να είναι καλοπροαίρετο, στην πράξη ενέχει κινδύνους απρόβλεπτων συνεπειών.

Η Λορντ υπογράμμισε ότι η νομοθεσία δεν είναι μόνο δύσκολο να εφαρμοστεί, αλλά δεν εκπληρώνει και την υπόσχεσή της να καταστήσει το διαδίκτυο ασφαλέστερο για τα παιδιά.

Επιπλέον, η πλατφόρμα X του Έλον Μασκ εξέφρασε επίσης σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την απαγόρευση, σε δική της κατάθεση στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τον Κώδικα Ασφάλειας Διαδικτύου και Μηχανών Αναζήτησης.

Η X ζήτησε αναβολή της εφαρμογής, υποστηρίζοντας ότι δεν της έχει δοθεί επαρκής χρόνος για να συμμορφωθεί. Η εταιρεία επεσήμανε ότι οι πλατφόρμες υποχρεώνονται να εφαρμόσουν την ελάχιστη ηλικία χρήσης έως τις 10 Δεκεμβρίου 2025, ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές εκδόθηκαν μόλις στις 16 Σεπτεμβρίου 2025.

Όπως ανέφερε, αυτό αφήνει τη βιομηχανία με ελάχιστες εβδομάδες για να ερμηνεύσει, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει τα μέτρα συμμόρφωσης, υπό την απειλή αυστηρών προστίμων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ατελούς υλοποίησης, αυξημένου κόστους και ασυνέπειας μεταξύ πλατφορμών.

Αντιδράσεις για την ψηφιακή ταυτότητα

Η Επίτροπος για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, Τζούλι Ίνμαν Γκραντ (Julie Inman Grant), δημοσίευσε ρυθμιστικές οδηγίες στα μέσα Σεπτεμβρίου για να υποστηρίξει τη βιομηχανία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εφαρμογή του νόμου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι πλατφόρμες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την κυβερνητική ψηφιακή ταυτότητα (digital ID) ως τη μοναδική μέθοδο επαλήθευσης ηλικίας και οφείλουν να παρέχουν «εύλογες εναλλακτικές».

Η ίδια διευκρίνισε ότι μπορούν να ζητούν ψηφιακή ταυτότητα ως έναν από τους τρόπους επαλήθευσης, αλλά δεν μπορούν να την καθιστούν μοναδική επιλογή ούτε να τη χρησιμοποιούν ως τελευταίο στάδιο σε περίπτωση ένστασης. Η Ίνμαν Γκραντ επανέλαβε ότι η νομοθεσία δεν απαγορεύει τη χρήση ψηφιακής ταυτότητας, αλλά περιορίζει την αποκλειστικότητά της.

Η σκιώδης υπουργός Επικοινωνιών, Μελίσσα Μάκιντος (Melissa McIntosh), είχε ήδη εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο ευρύτερης χρήσης της ψηφιακής ταυτότητας. Όπως είχε δηλώσει στις 17 Σεπτεμβρίου, μέσα στις επικοινωνίες του υπουργείου «υπάρχει κάπως συγκαλυμμένη η πιθανότητα η ψηφιακή ταυτότητα να χρησιμοποιηθεί», γεγονός που προκαλεί ανησυχία, καθώς τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων.

Τέλος, η οργάνωση Digital Rights Watch υποστήριξε πρόσφατα, σε συνεδρίαση της Γερουσίας για την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τους διαδικτυακούς κώδικες, ότι το μέτρο αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για τα παιδιά, αντί να τα προστατεύσει.

Της Monica O’Shea

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε