Σάββατο, 27 Απρ, 2024
(Εικονογράφηση από The Epoch Times, Getty Images, Shutterstock)

Η μακρά κόκκινη σκιά πίσω από την ισλαμική τρομοκρατία

Δεκαετίες κομμουνιστικής υπονόμευσης από την Κίνα βρίσκονται πίσω από τον τρόμο που παρατηρείται σήμερα στη Μέση Ανατολή.

Δοκιμάστε να αναζητήσετε τη λέξη «Ισραήλ» στο Baidu, τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της Κίνας – το όνομα του έθνους δεν εμφανίζεται πλέον στο χάρτη, αν και τα ονόματα των μεγάλων πόλεών του εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η ανακάλυψη, η οποία αιφνιδίασε πολλούς στην Κίνα στις 30 Οκτωβρίου, είναι η τελευταία εξέλιξη μιας μελετημένης σιωπής του καθεστώτος του Πεκίνου, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις που έχουν σπεύσει στο πλευρό του Ισραήλ.

Τοποθετώντας τον εαυτό του ως διαμεσολαβητή και υποστηρικτή της ειρήνης, το καθεστώς έχει επικρίνει το Ισραήλ επειδή το παρατράβηξε στην αντεπίθεσή του κατά της Χαμάς.

Καθώς η εχθρότητα κατά του Ισραήλ πολλαπλασιάζεται στο έντονα λογοκριμένο διαδίκτυο της Κίνας και στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η τρομοκρατική ομάδα που φέρει την ευθύνη για τη φονική επίθεση δεν έχει αποσπάσει ούτε μια αναφορά στις επίσημες δηλώσεις που προέρχονται από το Πεκίνο.

Όταν πιέστηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης των δημοσιογράφων γιατί οι κινεζικές αρχές αρνήθηκαν να «αναφέρουν τη λέξη ‘Χαμάς’», ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι το καθεστώς υποστηρίζει τη δικαιοσύνη και αντιτίθεται σε “όλες τις βίαιες επιθέσεις”.

Είναι «ουσιαστικά ένας διαφορετικός τρόπος να συμπαραταχθείς με τη Χαμάς», δήλωσε στους Epoch Times ο Μάιλς Γιου, σύμβουλος πολιτικής για την Κίνα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ.

Για τον κ. Γιου και άλλους παρατηρητές της Κίνας, η επιφυλακτικότητα του Πεκίνου είναι κάτι περισσότερο από μια πρόσοψη. Μακράν από το να είναι ο υπέρμαχος της ειρήνης που διατείνεται ότι είναι, είπε, το καθεστώς «χαίρεται με όλες τις κρίσεις που συμβαίνουν σε άλλα μέρη του κόσμου” που αποσπούν την προσοχή από τις δικές του φιλοδοξίες.

Εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, το όνομα του Ισραήλ λείπει πλέον από τον κινεζικό χάρτη που δείχνει την περιοχή της Μέσης Ανατολής στην κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu, στις 31 Οκτωβρίου 2023. Τα ονόματα των γύρω χωρών παραμένουν. (Screenshot/The Epoch Times)

 

«Απόλυτος αρωγός»

Από τότε που η Χαμάς πραγματοποίησε την τρομακτική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, μεγάλη προσοχή έχει στραφεί στο Ιράν για τον υποτιθέμενο ρόλο του στην υλοποίηση αυτής της επίθεσης, με αναφορές που υποδηλώνουν ότι η Τεχεράνη παρείχε στους τρομοκράτες της Χαμάς εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Το Ιράν δεν έχει διστάσει να επιδείξει την υποστήριξή του προς τη Χαμάς. Το καθεστώς επευφημούσε το ξέσπασμα ως «ιστορική νίκη», διοργάνωσε συγκεντρώσεις υπέρ των Παλαιστινίων και υποσχέθηκε να «συνεχίσει τη συνεργασία» για την προώθηση των στόχων της ομάδας. Παρέχει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε παλαιστινιακές ομάδες όπως η Χαμάς, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – Γενική Διοίκηση, σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2020. Το 2022, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε δημοσίως για το ίδιο έτος ότι η ομάδα έλαβε περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια από το Ιράν, τα οποία χρησιμοποίησε για την κατασκευή ρουκετών.

«Η αράχνη στον ιστό είναι το Ιράν – αν δεν υπήρχε το Ιράν, τότε η Χαμάς δεν θα υπήρχε», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, στο αδελφό μέσο ενημέρωσης NTD της Epoch Times.

Ωστόσο, αναλυτές της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου ενός μακροχρόνιου εμπιστευτικού προσώπου από την ελίτ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), λένε ότι η υπερβολική έμφαση στο Ιράν χάνει το νόημα.

«Η Κίνα είναι ο απόλυτος αρωγός του ιρανικού καθεστώτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία», δήλωσε ο κ. Γιου. «Έμμεσα, η Κίνα ευθύνεται για αυτή την κρίση».

Ένας άνδρας στην Τεχεράνη κρατάει μια τοπική εφημερίδα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας για την αποκατάσταση των δεσμών, η οποία υπεγράφη στο Πεκίνο την προηγούμενη ημέρα, στις 11 Μαρτίου 2023. (ATTA KENARE/AFP μέσω Getty Images)

 

Παρόλο που δεν υπάρχει άμεση σύνδεση που να δείχνει το ρόλο της Κίνας στην τρέχουσα σύγκρουση, η Κίνα έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με το Ιράν για να αντιμετωπίσει την επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Εκτός του ότι είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν για 10 συναπτά έτη, τον Μάρτιο η Κίνα βοήθησε να αποκατασταθούν οι δεσμοί μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν σε μια εποχή που το Ισραήλ προσπαθούσε να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το Ριάντ.

Εν τω μεταξύ, κινεζικοί φορείς έχουν επανειλημμένα περιφρονήσει τους αμερικανικούς κανόνες για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ιράν προκειμένου να το βοηθήσουν να αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Εγιάλ Πίνκο, συνταξιούχος διοικητής του ισραηλινού ναυτικού, δήλωσε ότι είναι «προφανές» γι’ αυτόν ότι η Κίνα, το Ιράν και η Χαμάς αποτελούν μέρος «μιας συμμορίας».

«Ακόμη και στο πυρηνικό πρόγραμμα, το Ιράν εμπλέκεται με την Κίνα», δήλωσε στους Epoch Times. «Η συνεργασία τους είναι σίγουρα στρατηγική και πολύ στενή».

Ο Κρίστοφερ Μπάλντινγκ, ερευνητής στην Henry Jackson Society, μια διατλαντική δεξαμενή σκέψης για την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια, συντάσσεται με αυτή την άποψη.

«Είναι παράλογο να αγνοεί η Κίνα ότι τουλάχιστον σιωπηρά ή εμμέσως υποστηρίζει τη Χαμάς», δήλωσε στους Epoch Times.

Επιπλέον, επισήμανε την παρουσία των κινεζικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών Huawei και ZTE στη Μέση Ανατολή -συμπεριλαμβανομένων του Ιράν και του Λιβάνου. Αυτά τα εργαλεία έχουν πιθανώς τροφοδοτήσει το Πεκίνο με πληροφορίες «σε μεγάλη κλίμακα».

Πρόσθεσε ότι είναι πιθανό ότι «οι συλλέκτες δεδομένων της Κίνας γνώριζαν ότι υπήρχαν συζητήσεις» σχετικά με τις δραστηριότητες της Χαμάς πριν από την επίθεση.

Ένα λογότυπο φωτίζεται έξω από το περίπτερο της Huawei στο περίπτερο της SK telecom στο GSMA Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, Ισπανία, στις 28 Φεβρουαρίου 2022. (David Ramos/Getty Images)

 

Αναδυόμενος «Άξονας του Κακού»

Ένας μακροχρόνιος πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα ήταν μια σαφής νίκη για το Πεκίνο σε πολλά μέτωπα. Θα αποστράγγιζε τους δυτικούς πόρους και θα αποσπούσε την προσοχή από την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, όπου το κινεζικό καθεστώς μάχεται με επιθετικό τρόπο για τον έλεγχό της.

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην Ουκρανία και το Ισραήλ, το ΚΚΚ έχει ένα άνοιγμα για να επεκτείνει τα φτερά του αλλού, παγιώνοντας έναν αντιδυτικό συνασπισμό που θα μπορούσε να εκπληρώσει την επιδίωξή του για μια νέα παγκόσμια τάξη. Με την αποδυναμωμένη θέση της Ρωσίας από τότε που άνοιξε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ θα ήταν φυσικά το «αφεντικό», δήλωσε στους Epoch Times ο Κάι Σιά, ο οποίος έχει κάνει καριέρα διδάσκοντας και εκπαιδεύοντας υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους στην Κεντρική Κομματική Σχολή του ΚΚΚ.

«Απλά παρακολουθήστε. Όποιος είναι ο μεγαλύτερος ευεργέτης, αυτός είναι πιθανότατα ο υποκινητής πίσω από τα παρασκήνια», σημείωσε.

«Θα αρπάξουν κάθε πόρο στον κόσμο που μπορούν να πέσει στα χέρια τους και εξυπηρετεί τους στόχους τους. Στα μάτια τους, τα πάντα έχουν να κάνουν με τη δύναμη και το κύρος. Δεν υπάρχει κανένα ηθικό όριο».

Η ευθυγράμμιση μεταξύ Κρεμλίνου και Πεκίνου όσον αφορά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς είναι εμφανής στην συνένωση δυνάμεων για τον συντονισμό της πολιτικής τους στη Μέση Ανατολή. Στις 26 Οκτωβρίου, περίπου μια εβδομάδα αφότου το Πεκίνο έστρωσε το κόκκινο χαλί για τον κ. Πούτιν, μια αντιπροσωπεία της Χαμάς εμφανίστηκε στη Μόσχα για να συζητήσει την απελευθέρωση των κρατούμενων Ρώσων ομήρων, μετά την οποία η Χαμάς εξέδωσε μια δήλωση με την οποία επαίνεσε την προσπάθεια του κ. Πούτιν να τερματίσει αυτό που αποκάλεσε «τα εγκλήματα του Ισραήλ που υποστηρίζονται από τη Δύση».

Στα Ηνωμένα Έθνη, η Κίνα έχει καταγράψει ένα ιστορικό συνεπούς ενίσχυσης της παλαιστινιακής υπόθεσης. Μαζί με τη Ρωσία, μπλόκαρε ένα ψήφισμα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στις 25 Οκτωβρίου, το οποίο επεδίωκε να καταδικάσει την επίθεση της Χαμάς και να υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σφίγγει τα χέρια με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μετά την τελετή υπογραφής στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο στις 14 Ιουνίου 2023. (Jade Gao-Pool/Getty Images)

 

Ένας νέος «άξονας του κακού» είναι ήδη «αρκετά εμφανής» μεταξύ της Κίνας, του Ιράν, της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, δήλωσε στους Epoch Times ο Τσενγκ Τσιν-μο, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Ταμκάνγκ της Ταϊβάν. Για το κομμουνιστικό καθεστώς στην Κίνα, ο γενικός κανόνας είναι απλός, αναφέρει.

«Όσο είσαι εναντίον της Αμερικής, είσαι φίλος μου. Αυτή είναι η βασική τους γραμμή».

Ένα «κομμουνιστικό κατασκεύασμα»

Η ιστορία των δεσμών του Πεκίνου με τους Παλαιστίνιους χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν η Κίνα έγινε η πρώτη μη αραβική χώρα που αναγνώρισε τη νεοσύστατη Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) ως εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού και της παραχώρησε γραφείο στο Πεκίνο.

Οι αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης περιγράφουν τον Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος προήδρευσε της PLO από το 1969 έως το θάνατό του το 2004, ως πιστό οπαδό του ιδρυτή του ΚΚΚ Μάο Τσετούνγκ. Η στρατηγική ανταρτοπόλεμου του τελευταίου πέτυχε «σπουδαία αποτελέσματα» στη μάχη της PLO με τους Ισραηλινούς, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2021 που κοινοποιήθηκε σε ιστοσελίδες κινεζικών πρεσβειών και προξενείων.

Η «βαθιά συντροφικότητα» ήταν πιθανότατα ο λόγος για τον οποίο ο κ. Αραφάτ ταξίδευε στην Κίνα «κάθε φορά που η παλαιστινιακή υπόθεση αντιμετώπιζε ένα σημείο καμπής», αναφέρει το ίδιο άρθρο, σημειώνοντας ότι ο κ. Αραφάτ «συνήθιζε να ανταλλάσσει απόψεις με Κινέζους ηγέτες μία φορά το χρόνο».

Τα κομματικά φερέφωνα στην Κίνα ήταν υπερήφανα για την επιρροή του καθεστώτος στις παλαιστινιακές περιοχές. Ένα δημοσίευμα του 1969 στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης People’s Daily ανέφερε ότι Παλαιστίνιοι μαχητές έλεγαν ότι τα αποφθέγματα και τα γραπτά του κ. Μάο ήταν η «πνευματική τους τροφή» και το «πιο ισχυρό όπλο».

Ο Ζου Ενλάι (1898-1975), ένας από τους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και πρωθυπουργός της Κίνας από το 1949 μέχρι το θάνατό του, συνομιλεί το 1971 στο Πεκίνο με τον ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Γιάσερ Αραφάτ. (AFP Photo/Goh Chai Hin via Getty Images)

 

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ (Κ) με τον Κινέζο πρόεδρο Τζιανγκ Ζεμίν (Α) επιθεωρούν μια τιμητική φρουρά κατά τη διάρκεια μιας τελετής υποδοχής στην ανατολική πύλη της Μεγάλης Αίθουσας του Λαού στο Πεκίνο στις 13 Ιουλίου 1998. Ο Αραφάτ έτυχε υποδοχής με κόκκινο χαλί και χαιρετισμό με 21 πυροβόλα όπλα, πανομοιότυπο με εκείνο που δόθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ένα μήνα νωρίτερα. (XINHUA/AFP via Getty Images)

 

Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι έτρεφαν τέτοιο δέος για τον Μάο που κρέμασαν το πορτρέτο του σε όλους τους παλαιστινιακούς καταυλισμούς προσφύγων στην Ιορδανία και λάτρευαν τα γραπτά του ως πιο ζωτικά από την τροφή και το νερό.

Ο Μουσταφά Σαφαρινί, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στην Κίνα από το 1992 έως το 2002, είχε λάβει πολιτική και στρατιωτική εκπαίδευση στην Κίνα σε ηλικία 19 ετών πριν βγει στο πεδίο της μάχης κατά του Ισραήλ. Γνώρισε τη σύζυγό του ενώ σπούδαζε διεθνή πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και θεωρούσε την Κίνα «δεύτερη πατρίδα του», σύμφωνα με ένα βιβλίο που εξέδωσε το 2016 η alma mater του με το όνομά του.

«Αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις αντλούσαν πάντα από τον μαοϊσμό», δήλωσε ο Τρέβορ Λούντον, ειδικός σε θέματα κομμουνιστικής διείσδυσης και συνεργάτης των Epoch Times. Το γεγονός ότι σοσιαλιστικές ομάδες άρχισαν να βγαίνουν μαζικά σε όλο τον κόσμο για να διαδηλώσουν υπέρ της Χαμάς δεν του φαίνεται τυχαίο.

«Αυτό που αποκαλούμε ισλαμική τρομοκρατία είναι ένα κομμουνιστικό κατασκεύασμα», τόνισε, και είτε το συνειδητοποιεί είτε όχι το «αντάρτικο στον πάτο του σωρού», η ηγεσία «επιδιώκει κομμουνιστικούς στόχους».

Η υποστήριξη του καθεστώτος προς τους Παλαιστίνιους συνεχίζεται. Μετά την υπογραφή ενός συμφώνου τον Δεκέμβριο του 2022 για την Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» -τα μεγαλεπήβολα έργα υποδομής μέσω των οποίων το Πεκίνο εξάγει το πολιτικό και οικονομικό του πλέγμα- τον Ιούνιο, σχημάτισαν στρατηγική εταιρική σχέση κατά τη διάρκεια της πέμπτης επίσκεψης του κ. Αμπάς στην Κίνα, την ίδια στιγμή που η κινεζική πόλη Γουχάν ανακοίνωσε μια συμφωνία φιλίας με τη Ραμάλα, η οποία σηματοδότησε την πρώτη του είδους της μεταξύ Κίνας και Παλαιστινίων.

«Τίποτα δεν είναι τυχαίο»

Η Κίνα εμπλέκεται άμεσα στην ενίσχυση της Χαμάς εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, όταν θύματα βομβιστικών επιθέσεων και επιθέσεων με ρουκέτες στο Ισραήλ κατέθεσαν αγωγή ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων κατά της Τράπεζας της Κίνας, κατηγορώντας την κεντρική τράπεζα ότι εν γνώσει της διευκόλυνε τις πληρωμές προς τη Χαμάς. Ενώ αρχικά στήριξε την αγωγή, η ισραηλινή κυβέρνηση υποχώρησε στα τέλη του 2013 και απαγόρευσε σε έναν πρώην πράκτορα της αντιτρομοκρατικής που ήταν κρίσιμος για την υπόθεση να καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω κινεζικών πιέσεων.

«Το χρήμα είναι το οξυγόνο της τρομοκρατίας», δήλωσε στους Epoch Times η ισραηλινή δικηγόρος Νιτσάνα Νταρσάν-Λάιτνερ, η οποία συμμετείχε στην υπόθεση. Το Πεκίνο ελέγχει την Τράπεζα της Κίνας, είπε, οπότε κάθε βήμα της τράπεζας αποτελεί αντανάκλαση της πολιτικής της κινεζικής κυβέρνησης.

«Εκείνη την εποχή, ήταν πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η Κίνα ουσιαστικά υποστήριζε τη Χαμάς», σημείωσε.

Στο μεταξύ, το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να συνεργαστεί με τους Παλαιστίνιους με τους δικούς του όρους.

Αγνοώντας τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, οι κινεζικές αρχές υποδέχθηκαν το 2006 τον ανώτερο ηγέτη της Χαμάς Μαχμούντ αλ Ζαχάρ στην κινεζική πρωτεύουσα.

Μια τέτοιου είδους χειρονομία νομιμοποιεί τη Χαμάς και «εδραιώνει τη θέση της Χαμάς ως τη φωνή της Παλαιστίνης και του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε στους Epoch Times ο Μάθιου Τζόνσον, συνεργάτης του Ινστιτούτου Hoover.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι κινεζικές αποστολές όπλων προς την PLO άρχισαν ήδη από το έτος της ίδρυσής της το 1964 και συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με τουλάχιστον δύο “μεγάλες ποσότητες βαρέων όπλων” που παραδόθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας τον Σεπτέμβριο του 1981, σύμφωνα με τον Μαρκ Μόρισον στη διατριβή του το 1984 για τη Σχολή Ναυτικών Μεταπτυχιακών Σπουδών, μια σχολή του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που εκπαιδεύει στρατιωτικούς αξιωματικούς.

Η ερευνήτρια Λίλιαν Κρεγκ Χάρις το 1977 χαρακτήρισε το Πεκίνο ως «τον πιο συνεπή υποστηρικτή της μεγάλης δύναμης των παλαιστινιακών ανταρτικών οργανώσεων, που τις εξοπλίζει, τις επικρίνει, επιδιώκει να τις ενοποιήσει και, παρά τις διακυμάνσεις στη σχέση, παρέχει ηθική και υλική υποστήριξη».

Χωρίς την κινεζική στρατιωτική βοήθεια, «ίσως η PLO να μην ήταν η πολιτικά ισχυρή οργάνωση που είναι σήμερα», έγραψε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Journal of Palestine Studies.

Στον τρέχοντα πόλεμο, όπως και στο παρελθόν, όπλα βασισμένα σε κινεζική τεχνολογία έχουν εισρεύσει στη Γάζα και έχουν εμφανιστεί στα χέρια της Χαμάς.

Ο κ. Πίνκο θυμήθηκε ότι ενώ ήταν ακόμη στο Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Λιβάνου το 2006, η ναυαρχίδα του ισραηλινού πλοίου Hanit χτυπήθηκε από ιρανικούς πυραύλους που έμοιαζαν να είναι κινεζικά αντίγραφα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι το 2014 εντόπισαν λαθραίους συριακούς πυραύλους που βασίζονταν σε συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύχθηκαν από την κρατική κινεζική Sichuan Aerospace Industry Corp.

Ισραηλινός στρατιώτης επιδεικνύει στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά που χρησιμοποίησαν οι μαχητές της Χαμάς και των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της επίθεσης στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας στο Κιριάτ Μαλάκι του Ισραήλ, στις 20 Οκτωβρίου 2023. (Amir Levy/Getty Images)

 

Το 2009, φωτογραφίες από το πεδίο της μάχης έδειχναν σωλήνες από κινεζική χαλυβουργία στις ρουκέτες των Ταξιαρχιών Ιζ αλ-Ντιν αλ-Κασάμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Γάζα. Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ώθησαν την εταιρεία με έδρα την επαρχία Σαντόνγκ να διευκρινίσει ότι οι σωλήνες προορίζονταν για μια εταιρεία φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής.

«Το μόνο πράγμα που δείχνει είναι ότι τα προϊόντα του εργοστασίου μας είναι κορυφαίας ποιότητας και σε λογικές τιμές», δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει «ποιο έθνος είναι ο πελάτης», αλλά «σίγουρα δεν ήταν ο Λίβανος».

Σε μια στρατιωτική παρέλαση του 2014, η Χαμάς παρουσίασε επίσης ένα κινεζικό τεθωρακισμένο προσωπικό μεταφορέα, γνωστό ως Type 63, το οποίο είναι δημοφιλές στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την κινεζική κρατική πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης ifeng.

«Τίποτα δεν είναι τυχαίο με τους Κινέζους», δήλωσε ο κ. Πίνκο.

Για τον κ. Λούντον, οι διάφορες πολιτικές ομάδες στις παλαιστινιακές περιοχές δεν διαφέρουν από «τις διάφορες φατρίες της μαφίας».

«Μπορεί να χτυπιούνται μεταξύ τους για την επικράτεια κατά καιρούς», είπε, «αλλά είναι όλοι ενωμένοι στο να υποστηρίζουν τον κομμουνισμό, να μισούν τη Δύση και να θέλουν να καταστρέψουν το Ισραήλ».

Αν και το Ισραήλ ήταν επί μακρόν στενός εμπορικός εταίρος με την Κίνα, ο πόλεμος μπορεί να το οδηγήσει να επανεκτιμήσει τη σχέση αυτή. Η de facto πρέσβειρα του Ισραήλ Μάγια Γιάρον χαρακτήρισε την Ταϊβάν «πραγματικά καλή φίλη» για τη σθεναρή υποστήριξή της, ενώ χαρακτήρισε την αντίδραση της Κίνας «πολύ ανησυχητική».

Δεν υπάρχει κρυστάλλινη σφαίρα, αλλά η αίσθηση του κινδύνου είναι σαφής.

«Πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά σε ένα σενάριο Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο κ. Λούντον. «Θα ξεπεράσουμε τα όρια; Ελπίζω όχι, αλλά αυτό είναι που πρέπει να εξετάσουμε τώρα».

Προς το παρόν, είπε, «αυτές οι χώρες εκμεταλλεύονται την ευκαιρία τους όσο μπορούν».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε