Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Ένας άνδρας περπατά μπροστά από δεξαμενές του γερμανικού κολοσσού χημικών BASF στην έδρα της εταιρείας στο Ludwigshafen της δυτικής Γερμανίας, στις 26 Φεβρουαρίου 2019. (Uwe Anspach/DPA/AFP μέσω Getty Images)

Η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο θα παράγει λιγότερη αμμωνία, ένα βασικό συστατικό για την παραγωγή λιπασμάτων

Μείωση της παραγωγής εν μέσω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου

Η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο, η γερμανική BASF, πρόκειται να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή της αμμωνίας -βασικού συστατικού των λιπασμάτων- εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

«Μειώνουμε την παραγωγή σε εγκαταστάσεις που απαιτούν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, όπως τα εργοστάσια αμμωνίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Μάρτιν Μπρούντερμουλερ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης στις 27 Ιουλίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου της εταιρείας.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η BASF μείωσε την παραγωγή αμμωνίας στην έδρα της στο Λούντβιχσχάφεν της Γερμανίας, καθώς και στο μεγάλο χημικό της συγκρότημα στην Αμβέρσα του Βελγίου.

Για να καλύψει τα κενά στον εφοδιασμό, η BASF θα αγοράσει μέρος της αμμωνίας από εξωτερικούς προμηθευτές, δήλωσε ο Μπρούντερμουλερ.

Η αμμωνία είναι βασικό συστατικό στην παραγωγή λιπασμάτων. Παίζει επίσης βασικό ρόλο στην κατασκευή πλαστικών και υγρών καυσαερίων ντίζελ. Η παραγωγή της παράγει επίσης διοξείδιο του άνθρακα υψηλής καθαρότητας ως παραπροϊόν, το οποίο απαιτείται από τις βιομηχανίες κρέατος και ανθρακούχων ποτών.

Οι χημικές εταιρείες είναι οι μεγαλύτεροι βιομηχανικοί χρήστες φυσικού αερίου στη Γερμανία και η αμμωνία είναι το προϊόν με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου στον εν λόγω κλάδο. Η παραγωγή αμμωνίας αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το 4,5% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν οι γερμανικές βιομηχανίες.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός αμμωνίας της Γερμανίας, η SKW Piesteritz, και η νούμερο 4, η Ineos, έχουν δηλώσει ξεχωριστά ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν περικοπές παραγωγής εν μέσω διαταραχών στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία δεν διαθέτει λιμενικούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο από αγωγούς. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες πιέζονται να μειώσουν τις δραστηριότητες κατανάλωσης φυσικού αερίου, εάν οι παραδόσεις φυσικού αερίου μειωθούν περαιτέρω.

Η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom άρχισε στις 27 Ιουλίου να μειώνει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, της κύριας οδού παράδοσης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οι προμήθειες μειώθηκαν μόλις στο ένα πέμπτο, ή στο 20%, της συνολικής δυναμικότητας του αγωγού. Η μείωση αυτή έρχεται μετά την επανεκκίνηση του αγωγού στις 21 Ιουλίου, μετά από προγραμματισμένη 10ήμερη διακοπή συντήρησης.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε στις 26 Ιουλίου την «εθελοντική μείωση» της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% για τον χειμώνα.

Ο Μπρούντερμουλερ δήλωσε ότι το 2023, οι αγρότες θα δουν υψηλό κόστος λιπασμάτων και η διαθεσιμότητα λιπασμάτων μπορεί να είναι χειρότερη.

«Η κύρια εφαρμογή της αμμωνίας είναι για τα λιπάσματα και αυτό είναι για την παραγωγή τροφίμων. Για φέτος, αυτό δεν πρόκειται να αποτελέσει πρόβλημα επειδή όλοι οι αγρότες έχουν ήδη αγοράσει τα λιπάσματά τους και τα έχουν ήδη χρησιμοποιήσει στο χωράφι τους. Η συγκομιδή πραγματοποιείται ήδη», δήλωσε. «Το επόμενο διάστημα η διαθεσιμότητα θα είναι χειρότερη, διότι η ικανότητα δεν θα υπάρχει και το επόμενο είναι η τιμή. Οι τιμές των λιπασμάτων εκτοξεύονται στα ύψη.

«Και τότε οι αγρότες θα αναγκαστούν να εξοικονομήσουν χρήματα και θα χρησιμοποιήσουν μόνο τα ελάχιστα λιπάσματα στο χωράφι τους. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι η συγκομιδή θα είναι μικρή. Εάν υπάρξουν καιρικά προβλήματα, [αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα] μια κατάσταση έλλειψης για σημαντικές καλλιέργειες».

Σημείωσε επίσης ότι οι φτωχότερες χώρες που βρίσκονται στο τέλος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε