Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Μια καλλιτεχνική αποτύπωση (Ευγενική προσφορά του John A Paice)

Η μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ συνεχίζεται εδώ και 3 χρόνια

Αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον λένε ότι ανακάλυψαν την πιο μαζική κοσμική έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ, η οποία συνεχίζει να εκπέμπει τρομακτική ποσότητα ενέργειας τα τελευταία τρία χρόνια.

Η έκρηξη, γνωστή ως AT2021lwx, είναι περισσότερο από δέκα φορές φωτεινότερη από κάθε γνωστό σουπερνόβα και τρεις φορές φωτεινότερη από το φωτεινότερο γεγονός παλιρροϊκής διάσπασης (όταν ένα άστρο πέφτει σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα). Φέρεται να είναι 100 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του ηλιακού μας συστήματος.

Η έκρηξη είναι ορατή για πάνω από τρία χρόνια, πολύ περισσότερο από τους περισσότερους υπερκαινοφανείς αστέρες, και βρίσκεται σχεδόν 8 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Οι περισσότεροι υπερκαινοφανείς διαρκούν μόνο μερικούς μήνες, αλλά οι αστρονόμοι λένε ότι αυτός εξακολουθεί να ανιχνεύεται από ένα δίκτυο τηλεσκοπίων.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Φιλιπ Γουάισμαν δήλωσε ότι η ομάδα του την ανακάλυψε τυχαία.

Τα περισσότερα από αυτά τα φαινόμενα «διαρκούν μόνο για μερικούς μήνες πριν σβήσουν. Το να παραμένει ακόμα φωτεινό μετά από δύο και πλέων χρόνια «ήταν κάτι πολύ ασυνήθιστο», ανέφερε σε δήλωσή του.

Η έκρηξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2020 από την εγκατάσταση Zwicky Transient Facility στην Καλιφόρνια. Αυτές οι εγκαταστάσεις ερευνούν τον νυχτερινό ουρανό για να ανιχνεύσουν παροδικά αντικείμενα που αλλάζουν γρήγορα σε φωτεινότητα, υποδεικνύοντας κοσμικά γεγονότα όπως οι υπερκαινοφανείς. Εντοπίζουν επίσης αστεροειδείς και κομήτες.

Η ομάδα αστρονόμων, η έρευνα της οποίας δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, πιστεύει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ένα τεράστιο νέφος αερίου που διασπάστηκε βίαια από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

Το νέφος αερίου πιστεύεται ότι είναι ενδεχομένως χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο μας.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε