Την επιβολή ενός «σημαντικού» προστίμου από την τουρκική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Τετάρτη η εταιρεία Meta, επικαλούμενη την άρνησή της να περιορίσει περιεχόμενο στο Facebook και το Instagram, έπειτα από σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών.
Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις περιορισμού της διαδικτυακής κριτικής, ειδικά μετά τις εκτεταμένες διαδηλώσεις που ακολούθησαν τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ενός από τους βασικότερους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου της Τουρκίας.
«Απορρίψαμε αιτήματα της τουρκικής κυβέρνησης να αποκλείσουμε περιεχόμενο που είναι ξεκάθαρα προς το δημόσιο συμφέρον, και ως συνέπεια, μας επιβλήθηκε πρόστιμο», ανέφερε η Meta σε επίσημη ανακοίνωσή της.
Η εταιρεία απέφυγε να ανακοινώσει το ακριβές ποσό, περιοριζόμενη απλώς στον χαρακτηρισμό του προστίμου ως «σημαντικό», και επίσης δεν διευκρίνισε περαιτέρω ποιο περιεχόμενο αρνήθηκε να αποσύρει.
«Τα κυβερνητικά αιτήματα για περιορισμό του λόγου στο διαδίκτυο, σε συνδυασμό με απειλές κλεισίματος υπηρεσιών, είναι επικίνδυνα και δημιουργούν ένα περιβάλλον εκφοβισμού που εμποδίζει τους πολίτες να εκφραστούν ελεύθερα», πρόσθεσε η εταιρεία.
Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα έχει εντείνει τις παρεμβάσεις της, επιχειρώντας να θέσει υπό αυστηρότερο έλεγχο την παρουσία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Στον απόηχο των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τη σύλληψη τον προηγούμενο μήνα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, πολλαπλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των οποίων το X, το Instagram και το Facebook, είχαν μπλοκαριστεί προσωρινά από το καθεστώς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Μέσων και Νομικών Μελετών, πάνω από 700 λογαριασμοί στο X μπλοκαρίστηκαν, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν σε δημοσιογράφους, ΜΜΕ, οργανώσεις πολιτών και φοιτητικές ομάδες.
Η εταιρεία X, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Έλον Μασκ, εξέφρασε την αντίθεσή της σε αυτές τις ενέργειες, δηλώνοντας τον προηγούμενο μήνα: «Αντιστεκόμαστε σε πολλαπλές δικαστικές αποφάσεις της τουρκικής Αρχής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών να κλείσουμε πάνω από 700 λογαριασμούς δημοσιογράφων, μέσων ενημέρωσης, πολιτικών προσωπικοτήτων, φοιτητών και άλλων στην Τουρκία. Προσβλέπουμε στην υπεράσπιση αυτών των αρχών στο δικαστικό σύστημα. Η X θα υπερασπίζεται πάντοτε την ελευθερία του λόγου όπου κι αν δραστηριοποιείται.»
Η απόφαση επιβολής προστίμων έρχεται μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κλιμάκωσε τις διώξεις εις βάρος της αντιπολίτευσης. Στις 23 Μαρτίου, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έστειλε στη φυλακή προσωρινά τον Ιμάμογλου, εξέχον στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), με κατηγορίες για διαφθορά μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Μετά τη δικαστική διαδικασία, ο δήμαρχος Ιμάμογλου, που αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες εναντίον του, κάλεσε τον κόσμο να διαδηλώσει σε ολόκληρη την Τουρκία. Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι «δεν θα ανεχθεί ταραχές στη δημόσια τάξη», αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις υπέρ του πολιτικού του αντιπάλου.
«Όσοι αναζητούν λύσεις εκτός δημοκρατίας, νόμων και νόμιμων θεσμών, πάντα απογοητεύονται», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στις 22 Μαρτίου. «Δεν υπάρχει προνομιακή μειοψηφία… που να είναι ελεύθερη να παρανομεί».
Από τις 19 Μαρτίου, όταν συνελήφθη αρχικά ο Ιμάμογλου, στη χώρα σημειώνονται καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, παρά την κυβερνητική απαγόρευση μεγάλων δημόσιων συναθροίσεων. Εκτός από κάποιες περιπτώσεις χρήσης αντλιών νερού και χημικών από την αστυνομία, δεν έχουν μέχρι στιγμής αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί.
Μιλώντας στην Epoch Times, ο Ιλχάν Ουζγκέλ, αντιπρόεδρος του CHP αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, τόνισε: «Η κυβέρνηση κλιμακώνει τις επιθέσεις της εναντίον της αντιπολίτευσης παντού, σε κάθε πόλη. Τώρα υπάρχουν άνθρωποι, ιδίως νέοι, που διαδηλώνουν σε ολόκληρη τη χώρα».
Στις 24 Μαρτίου, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι είχαν συλληφθεί πάνω από 1.100 άνθρωποι για συμμετοχή σε «παράνομες διαδηλώσεις».
Αν και η επόμενη προεδρική εκλογική αναμέτρηση έχει προγραμματιστεί για το 2028, ο 71χρονος πρόεδρος Ερντογάν —που βρίσκεται στο αξίωμα από το 2014— ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές προκειμένου να αποφύγει το συνταγματικό όριο των δύο θητειών. Πριν από την προεδρία του, διετέλεσε πρωθυπουργός επί 11 χρόνια.