Τρίτη, 06 Ιούν, 2023
Ένα φιαλίδιο του εμβολίου Moderna COVID-19 σε τοπική κλινική στο Ασάφενμπουργκ της Γερμανίας, στις 15 Ιανουαρίου 2021. (Kai Pfaffenbach/Reuters)

Η Moderna κάνει λόγο για 4ο ενισχυτικό εμβόλιο COVID-19 φέτος, οι μετοχές της κάνουν άλμα

Τα στελέχη της Moderna Inc. δήλωσαν την Πέμπτη ότι πιστεύουν ότι μια τέταρτη δόση του εμβολίου COVID-19 θα χρειαστεί στα τέλη του τρέχοντος έτους λόγω της φθίνουσας προστασίας από τις προηγούμενες δόσεις, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τις πωλήσεις της στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ο διευθύνων σύμβουλος Στεφάν Μπανσέλ τόνισε ότι οι τρέχουσες προβλέψεις πωλήσεων της εταιρείας για το εμβόλιο Spikevax COVID-19 είναι 19 δισ. δολάρια για το 2022 και δεν περιλαμβάνουν σε αυτό τις πρόσθετες πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος.

Οι μετοχές της Moderna σημείωσαν άλμα 11% στα 150,80 δολάρια εν μέσω πτώσης στις ευρύτερες αγορές την Πέμπτη. Η μετοχή είχε υποχωρήσει πάνω από 70 τοις εκατό από το μέγιστο επίπεδο του Αυγούστου, λόγω των ατελών δεδομένων για το εμβόλιο της γρίπης και των ερωτημάτων σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των πωλήσεων του εμβολίου COVID.

Ωστόσο, η εταιρεία βλέπει αναγκαία τα εποχιακά ενισχυτικά εμβόλια για την ενίσχυση της ανοσίας σε άτομα υψηλού κινδύνου σοβαρής ασθένειας, καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί, ενώ επιβαρύνει λιγότερο τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

«Πιστεύουμε ότι μεταβαίνουμε σε μια ενδημική φάση, η οποία χαρακτηρίζεται από μια περίοδο σταθερότητας στον αριθμό των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων, τουλάχιστον στο βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε ο Πολ Μπέρτον, επικεφαλής ιατρός της Moderna.

Η Moderna δήλωσε ότι αναμένει ότι η ανοσία, ακόμη και με ένα αναμνηστικό εμβόλιο, θα μειωθεί μετά από έξι έως εννέα μήνες. Ελπίζει ότι ένα εποχιακό αναμνηστικό εμβόλιο θα βοηθήσει στη δημιουργία αντισωμάτων εξουδετέρωσης του ιού για τουλάχιστον έξι μήνες.

Ενώ η Moderna επικαλέστηκε μελέτες που έδειξαν ότι τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων μειώνονται εννέα μήνες μετά από ένα αναμνηστικό εμβόλιο, άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι η προστασία από μια τρίτη δόση θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτική, ειδικά για νεότερους, υγιείς ανθρώπους.

Οι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι παρακολουθούν προσεκτικά τα δεδομένα και δεν έχουν ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με το αν θα είναι απαραίτητη μια τέταρτη ένεση.

Η Moderna δήλωσε ότι εργάζεται πάνω σε ένα νέο «δισθενές» εμβόλιο που συνδυάζει ένα αναμνηστικό εμβόλιο σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση της κυρίαρχης πλέον παραλλαγής Όμικρον του ιού με το αρχικό εμβόλιο COVID-19.

Οι πωλήσεις της Moderna εκτινάχθηκαν στα 18,5 δισ. δολάρια το 2021 από 803 εκατ. δολάρια το 2020 και η εταιρεία δήλωσε ότι θα εξαγοράσει μετοχές αξίας 3 δισ. δολαρίων. Το εμβόλιο COVID είναι το μοναδικό εμπορικό προϊόν της.

Οι Manas Mishra και Michael Erman συνέβαλαν σ’ αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε