Σάββατο, 07 Σεπ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν περπατά με τον πρόεδρο της Μογγολίας Ουχναγκίν Χουρελσούχ κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής στην πλατεία Σουκχατάρ στο Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας, στις 3 Σεπτεμβρίου 2024. (Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo μέσω AP)

Η Μογγολία αψηφά τις εκκλήσεις για σύλληψη του Πούτιν κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Ουκρανία κάλεσαν τη Μογγολία να επιβάλει διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έτυχε θερμής υποδοχής από τον πρόεδρο της Μογγολίας την Τρίτη, καθώς η χώρα δεν συμμορφώθηκε στις διεθνείς εκκλήσεις να συλληφθεί με ένταλμα σύλληψης για φερόμενα εγκλήματα πολέμου σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Καθώς έβγαινε από ένα αυτοκίνητο στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, το Ουλάν Μπατόρ, ο Πούτιν έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Μογγολίας Ουχναγκίν Χουρελσούχ, όπως φαίνεται σε βίντεο.

«Οι σχέσεις με τη Μογγολία είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της εξωτερικής μας πολιτικής στην Ασία. Έχουν φθάσει σε υψηλό επίπεδο συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης», δήλωσε ο Πούτιν στον Χουρελσούχ, σύμφωνα με μεταφρασμένο κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Μογγολίας «αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς», συμπεριλαμβανομένης της «πολιτικής σφαίρας και σε οικονομικά θέματα».

Ο Χουρελσούχ δήλωσε χαρούμενος για την επίσκεψη του Πούτιν, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν αρκετές διμερείς συμφωνίες, όπως προκύπτει από έγγραφα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

«Τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια, οι χώρες μας και οι λαοί μας ξεπέρασαν από κοινού τις δυσκολίες που μας βρήκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε ο Χουρελσούχ, όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) που εκδόθηκε πέρυσι κατά του Πούτιν υποχρεώνει τα 124 κράτη μέλη του δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της Μογγολίας, να συλλάβουν τον Ρώσο πρόεδρο και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη, εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, η Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφορες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέτρεψαν τη Μογγολία να συλλάβει τον Ρώσο ηγέτη. Πριν ο Πούτιν φτάσει στο έδαφος της χώρας, η Μογγολία δεν εξέδωσε δηλώσεις που να υποδεικνύουν ότι θα το έκανε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα δεν είχε καμία ανησυχία για οποιαδήποτε ενέργεια που σχετίζεται με το ένταλμα στη Μογγολία, επειδή όλες οι πτυχές της επίσκεψης είχαν συζητηθεί εκ των προτέρων.

Η κυβέρνηση της Μογγολίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για ενέργεια και εξαρτάται οικονομικά από τη Ρωσία και την Κίνα, τους γείτονές της. Η χώρα, η οποία ήταν κομμουνιστική για δεκαετίες, είχε επίσης στενούς δεσμούς με τη Σοβιετική Ένωση προτού μεταβεί σε δημοκρατία και σε μια οικονομία που βασίζεται περισσότερο στην αγορά τη δεκαετία του 1990.

Σε ξεχωριστή δήλωση που εξέδωσε ο Πούτιν στις 3 Σεπτεμβρίου σημειώνεται ότι περίπου το 90% του ντίζελ και του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Μογγολία προέρχεται από τη Ρωσία. Η Μογγολία βρίσκεται στη σχεδιαζόμενη διαδρομή ενός μεγάλου αγωγού που θέλει να κατασκευάσει η Ρωσία για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την περιοχή Γιαμάλ στην Κίνα.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος, επέκρινε το ένταλμα του ΔΠΔ ως «παράνομο» σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 3 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι μόνο «κάποιος τρελός» θα προσπαθούσε να το εκτελέσει.

 

Ένα βαρύ πλήγμα

Η μη τήρηση της απαίτησης του ΔΠΔ για έκδοση εντάλματος αποτελεί «βαρύ πλήγμα για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το διεθνές σύστημα ποινικής δικαιοσύνης», ανάρτησε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χεορίγι Τίκι στο Χ.

«Η Μογγολία επέτρεψε στον κατηγορούμενο εγκληματία να διαφύγει από τη δικαιοσύνη, μοιράζοντας έτσι την ευθύνη για τα εγκλήματα πολέμου του. Θα συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα έχει συνέπειες για το Ουλάν Μπατόρ», είπε.

Το ένταλμα του ΔΠΔ κατηγορεί τον Πούτιν για παράνομη απέλαση εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία. Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει την κατηγορία, λέγοντας ότι έχει πολιτικά κίνητρα.

Η ΕΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «λυπάται» που η Μογγολία δεν συμμορφώθηκε με την υποχρέωση του ΔΠΔ, προσθέτοντας ότι θα εκφράσει την «σθεναρή υποστήριξή της στις προσπάθειες να διασφαλιστεί η πλήρης απόδοση ευθυνών για εγκλήματα πολέμου και άλλα σοβαρότατα εγκλήματα σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

«Από την άποψη αυτή, η ΕΕ υποστηρίζει τις έρευνες του εισαγγελέα του ΔΠΔ στην Ουκρανία και ζητεί πλήρη συνεργασία από όλα τα κράτη μέρη», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Η ΕΕ επαναλαμβάνει την αμέριστη υποστήριξή της στο ΔΠΔ και στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Περίπου 120 χώρες υπέγραψαν το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πριν από δύο και πλέον δεκαετίες, αλλά αρκετά κράτη -συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας, του Ισραήλ και άλλων- δεν το έχουν επικυρώσει.

Νωρίτερα φέτος, το ΔΠΔ προκάλεσε αντιδράσεις αφού ο επικεφαλής εισαγγελέας του έδωσε σήμα ότι θα ζητήσει ένταλμα κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας του και των ηγετών της Χαμάς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδοκίμασαν δημοσίως τη δήλωση του ΔΠΔ.

 

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε