Δευτέρα, 09 Σεπ, 2024
Ένα αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot απεικονίζεται σε φωτογραφία αρχείου. (Jack Guez/AFP via Getty Images)

Η Μόσχα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για την αποστολή πυραυλικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία

Η Ρωσία προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην εξοπλίσουν τον ουκρανικό στρατό με πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Patriot, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απρόβλεπτες συνέπειες».

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με τις υποτιθέμενες προετοιμασίες για την αποστολή συστημάτων αεράμυνας στο Κίεβο», ανέφερε η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον σε ανακοίνωσή της στις 15 Δεκεμβρίου.

«Εάν αυτό επιβεβαιωθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση, «θα γίνουμε μάρτυρες ενός ακόμη προκλητικού βήματος από την κυβέρνηση [των ΗΠΑ] που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες».

Την περασμένη εβδομάδα, πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον ήταν έτοιμη να παράσχει στο Κίεβο προηγμένες συστοιχίες πυραύλων αεράμυνας Patriot.

Στρατιώτες από το 1-1 Τάγμα Πυροβολικού Αεράμυνας πυροδοτούν έναν πύραυλο Patriot κατά τη διάρκεια της άσκησης Talisman Sabre 2021 στο Camp Growl στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, στις 16 Ιουλίου 2021. (Φωτογραφία Maj. Trevor Wild/U.S. Army)

 

Εάν ο Λευκός Οίκος εγκρίνει την κίνηση, θα είναι το πιο προηγμένο αμερικανικό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος που θα παραδοθεί στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης έρχονται σε συνέχεια επανειλημμένων αιτημάτων του Κιέβου για πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας ικανά να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολικό με στόχο τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας συχνές διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ενώ το Κίεβο περιγράφει τα πλήγματα ως «εγκλήματα πολέμου» που αποσκοπούν στο να πλήξουν τον άμαχο πληθυσμό, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της χρησιμοποιούν όπλα υψηλής ακρίβειας για να αποφύγουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Κρεμλίνο: Θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Στις 12 Δεκεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε σε συνάντηση των ηγετών της G7, κατά τη διάρκεια της οποίας επανέλαβε το πάγιο αίτημα του Κιέβου για πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, πυροβολικό και προηγμένα συστήματα αεράμυνας.

Δύο ημέρες αργότερα, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν είχε ληφθεί απόφαση σχετικά με τις προτεινόμενες παραδόσεις Patriot στην Ουκρανία.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναφορές ήταν αρκετές για να προκαλέσουν την έντονη αντίδραση της Μόσχας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι, εάν αναπτυχθούν συστοιχίες πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις θα τις θεωρήσουν ως «νόμιμους στόχους».

Στις 15 Δεκεμβρίου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επανέλαβε την προειδοποίηση, λέγοντας ότι ένα τέτοιο βήμα «θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της σύγκρουσης και θα αύξανε τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής του αμερικανικού στρατού στις εχθροπραξίες».

Ενώ το σύστημα Patriot έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραύλων και βλημάτων πυροβολικού, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη στόχευση εχθρικών αεροσκαφών.

Μέχρι στιγμής, παραμένει ασαφές ποια έκδοση του συστήματος Patriot ή πόσες συστοιχίες -αν υπάρχουν- θα παραδώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Κίεβο.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν η Ουάσινγκτον θα θέσει περιορισμούς ως προς τον τρόπο και τις συνθήκες που θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα αεράμυνας στο πεδίο της μάχης.

Οι προηγούμενες παραδόσεις στην Ουκρανία του συστήματος πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (Himars) φέρεται να είχαν τροποποιηθεί από Αμερικανούς τεχνικούς ώστε να περιορίζεται το βεληνεκές τους σε στόχους εντός του ουκρανικού εδάφους.

Στρατιώτες της 2ης Μοίρας Πυραύλων Αεράμυνας περπατούν μπροστά από εκτοξευτές πυραύλων Patriot στο Bad Sulze της Γερμανίας, στις 4 Δεκεμβρίου 2012. (Gernd Wustneck/AFP/Getty Images)

 

Απαιτούμενη εκπαίδευση

Σύμφωνα με τον Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, μιας δεξαμενής σκέψης που συνδέεται με το Κρεμλίνο, το σύστημα Patriot μπορεί να υποστεί τροποποιήσεις που μπορούν είτε να μειώσουν είτε να αυξήσουν το βεληνεκές του.

«Υπάρχουν τροποποιήσεις με βεληνεκές 30-40 χιλιόμετρα, και στη συνέχεια υπάρχουν συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα», ανέφερε ο Κορτούνοφ από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στις 14 Δεκεμβρίου.

Η απασχόληση του συστήματος, πρόσθεσε, συνεπάγεται σημαντική εκπαίδευση και υλικοτεχνικά εμπόδια.

«Εάν αρχίσουν τέτοιες αποστολές, θα χρειαστούν μήνες για να προετοιμαστούν οι Ουκρανοί στρατιώτες για να τα χρησιμοποιήσουν», δήλωσε ο Κορτούνοφ.

Η σχετική πολυπλοκότητα του συστήματος Patriot έχει προκαλέσει εικασίες ότι μπορεί να απαιτηθεί προσωπικό των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ για τη λειτουργία του.

Στη δήλωσή της στις 15 Δεκεμβρίου, η ρωσική πρεσβεία προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «παρασύρονται περαιτέρω στη σύγκρουση».

«Η ροή των [αμερικανικών] όπλων αυξάνεται, η εκπαίδευση των [ουκρανών] στρατιωτών επεκτείνεται και ο ουκρανικός στρατός προμηθεύεται δεδομένα πληροφοριών», ανέφερε η δήλωση.

«Και η αποστολή Αμερικανών στρατιωτικών ειδικών στη ζώνη μάχης συζητείται όλο και πιο συχνά», προστίθεται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένα αποκλείσει την προοπτική αποστολής αμερικανικού στρατεύματος στην Ουκρανία.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε