Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Η Google είχε επίσης ανακοινώσει ότι είχε απενεργοποιήσει 210 κανάλια στο Youtube, που αναρτούσαν βίντεο «με συντονισμένο τρόπο» για τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, στις 22 Αυγούστου 2019. (Dado Ruvic/Illustration/Reuters)

Η νέα πολιτική του YouTube σχετικά με βίντεο εκλογικού περιεχομένου μοιάζει με λογοκρισία: Κινέζοι αναλυτές

Από την Αλεξάντρα Γου.

Από τότε που το YouTube ανακοίνωσε στις 9 Δεκεμβρίου ότι θα αφαιρούσε βίντεο με περιεχόμενο που υποστηρίζει ότι υπήρξε «εκτεταμένη απάτη ή σφάλματα» στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης και σχολιαστές σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την λογοκρισία του YouTube. Μερικοί έχουν επίσης σημάνει συναγερμό για την πλατφόρμα βίντεο, και για την μητρική εταιρεία της, η οποία έχει προσλάβει άτομα πού είναι κοντά στο κινεζικό καθεστώς.

Ο Τσανγκ Πο-γιανγκ, διευθυντής επικοινωνιών του κόμματος «Taiwan Statebuilding Party», δήλωσε ότι η λογοκρισία του YouTube αποτελεί μεγάλη απειλή για την αμερικανική δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου.

Ο Τσανγκ Πο-γιανγκ, διευθυντής επικοινωνιών του κόμματος Taiwan Statebuilding Party, συμμετέχει σε συγκέντρωση στην Καοσιούνγκ, Ταϊβάν, 20 Ιουλίου 2020. (Chung Junri/The Epoch Times)

 

Ο Τσανγκ επεσήμανε ότι όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά, το YouTube και άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, συνηθισμένοι άνθρωποι μπορούσαν ελεύθερα να διαδώσουν πληροφορίες, χωρίς κόστος για αυτούς. Ωστόσο, αυτοί οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν πλέον δημιουργήσει «ένα νέο μονοπώλιο λόγου», ελέγχοντας την πρόσβαση των ανθρώπων σε πληροφορίες, είπε.

Σημείωσε επίσης ότι, ενώ το YouTube θέλει να καταργηθούν τα βίντεο που σχετίζονται με την εκλογική απάτη στις ΗΠΑ, επέτρεψε στα βίντεο πολιτικής προπαγάνδας του κινεζικού καθεστώτος να παραμείνουν στην πλατφόρμα. Πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα πρέπει να θεσπίσουν κανονισμούς που θα καθιστούν υπεύθυνες τις εταιρείες τεχνολογίας όταν λογοκρίνουν πληροφορίες.

Ο Αμερικανός σχολιαστής Λι Τζενγκουάν εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι η μητρική εταιρεία του YouTube, η Google, έχει ιστορικό εσκεμμένης ευχαρίστησης του κινεζικού καθεστώτος.

Για παράδειγμα, το 2018, αποκαλύφθηκε ότι η Google ανέπτυξε μια μηχανή αναζήτησης, γνωστή ως Project Dragonfly, για την κινεζική αγορά, η οποία συμμορφώνεται με τους κανονισμούς λογοκρισίας του Πεκίνου. Η εφαρμογή αργότερα αποσύρθηκε εν μέσω δημόσιας κριτικής.

Η Google συνεργάζεται επίσης με έναν κορυφαίο ερευνητικό φορέα τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας. Το ακαδημαϊκό ίδρυμα έχει λάβει χρηματοδότηση από τον κινεζικό στρατό για να αναπτύξει τις ικανότητες ΤΝ (τεχνητής νοημοσύνης) του τελευταίου.

Ο Λι σημείωσε ότι η ερευνήτρια της Google, η οποία παλαιότερα ηγείτο των δραστηριοτήτων ΤΝ της εταιρείας στην Κίνα, Λι Φέι-φέι, έκτοτε προσλήφθηκε από το Twitter για να είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με το εάν οι προηγούμενοι δεσμοί της με κινεζικές οντότητες θα επηρεάσουν τις λειτουργίες της πλατφόρμας. Το Twitter δεν απάντησε σε ανησυχίες σχετικά με τον διορισμό της.

Αφότου το YouTube ανακοίνωσε την λογοκρισία του, το National Pulse πραγματοποίησε αναζήτηση στο υπόβαθρο των υπαλλήλων του YouTube μέσω των επαγγελματικών προφίλ τους. Διαπίστωσαν ότι ορισμένοι μηχανικοί λογισμικού στο YouTube έχουν εργαστεί ή έχουν δεσμούς με κινεζικές κυβερνητικές οντότητες, κρατικές επιχειρήσεις, και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου ενός που εργάστηκε για τον κινεζικό στρατό.

Σύμφωνα με το άρθρο του National Pulse, ένας μηχανικός λογισμικού εργάστηκε προηγουμένως σε μια κινεζική εταιρεία η οποία διαδραμάτισε «σημαντικό ρόλο στην επιτυχή πιστοποίηση που διενήργησε ο ΛΑΣ [στρατός του ΚΚΚ] για τον σταθμό ΣιΑν, εκ μέρους του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας, του υπουργείου Κρατικών Μυστικών Πληροφοριών, και του Κέντρου Αξιολόγησης Συστημάτων Πληροφορικής», σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn. Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας επιβλέπει την αστυνομική δύναμη της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε