Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου εφαρμόζεται στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου. (Ian Waldie/Getty Images)

Η νέα ψηφιακή ταυτότητα της Αυστραλίας: Ένα βήμα πιο κοντά στην Κίνα, προειδοποιούν οι ειδικοί

Οι επικριτές των εν εξελίξει σχεδίων για την επέκταση του συστήματος ψηφιακής ταυτότητας της Αυστραλίας προειδοποιούν ότι θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών της – με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που ήδη χρησιμοποιεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ).

Προς το παρόν, η χρήση μιας ψηφιακής ταυτότητας -γνωστή ως myGovID- στην Αυστραλία είναι προαιρετική και έχει επεκταθεί για ομοσπονδιακές υπηρεσίες όπως για φόρους, πρόνοια, υγεία, εκπαίδευση και κοινωνικές υπηρεσίες. Ωστόσο, για όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση, η ψηφιακή ταυτότητα είναι υποχρεωτική.

Η εγγραφή προϋποθέτει την παροχή διαφόρων εγγράφων ταυτοποίησης, όπως διαβατήριο, άδεια οδήγησης κ.λπ.

Όμως ο καθηγητής John Hartnett -ένας συνταξιούχος ερευνητής φυσικός που έχει εργαστεί σε ταλαντωτές ζαφειριού με κρυόψυξη (ή “ρολόγια ζαφειριού”) που χρησιμοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και τον αυστραλιανό στρατό- δεν είναι πεπεισμένος ότι το σύστημα θα είναι απρόσβλητο από την κατάχρηση.

Ο Hartnett προειδοποιεί ότι η παραχώρηση κυβερνητικού ελέγχου στην πρόσβαση ενός ατόμου σε υπηρεσίες με μια βολική μορφή ταυτοποίησης θα μπορούσε, στη χειρότερη περίπτωση, να καταστήσει πολύ πιο πιθανή την κατάχρηση εξουσίας στο μέλλον.

“Η ψηφιακή ταυτότητα θα οδηγήσει γρήγορα σε μια ψηφιακή δικτατορία μέσα σε μια ψηφιακή φυλακή”, δήλωσε ο Hartnett στο συνέδριο Building the Digital Prison που διοργάνωσε η Ένωση Πολιτισμών και Νομικής Θεωρίας της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ στις 12 Οκτωβρίου.

Ο Hartnett υποστήριξε ότι η υποχρεωτική πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες με μια ψηφιακή ταυτότητα θα μπορούσε να σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα είχε τεχνικά την εξουσία να καθορίζει ποιες υπηρεσίες μπορεί ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα άτομο.

“[Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να] ελέγχονται μέσω αυτού του είδους της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη βαθμολογία που δίνεται σε κάθε άτομο. Αν δεν συμπεριφέρεστε σωστά, η βαθμολογία σας θα ρυθμιστεί σε τέτοια κατάσταση ώστε να μην μπορείτε να ξεκλειδώσετε καμία υπηρεσία, όπως η αγορά τροφίμων ή τα ταξίδια”, δήλωσε.

“Ρίξτε μια ματιά στην Κίνα αυτή τη στιγμή, με το σύστημα κοινωνικής πίστωσης”.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση εγκωμιάζει την ψηφιακή ταυτοποίηση

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει επαινέσει την ψηφιακή ταυτοποίηση ως έναν μηχανισμό που θα αντικαταστήσει τις πολλαπλές συνδέσεις σε διάφορες υπηρεσίες με ασφαλή τρόπο, ο οποίος “κάνει τα πράγματα που γίνονται με την κυβέρνηση πιο γρήγορα και πιο εύκολα”.

Μέχρι το 2024, περισσότερα από 380 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ θα έχουν δαπανηθεί για την ανάπτυξη του συστήματος.

Ο στόχος είναι να υιοθετηθεί από μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου τομέα, ακόμη και από τμήματα του ιδιωτικού τομέα – συγκεκριμένα από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Υπάρχουν επίσης σχέδια να συμπεριληφθούν δεδομένα προσώπου ως μέρος της ταυτότητας, επιτρέποντας στους χρήστες να επαληθεύονται αποκλειστικά από μια σάρωση του προσώπου τους.

Στιγμιότυπο από τον ιστότοπο της ψηφιακής ταυτότητας της αυστραλιανής κυβέρνησης στις 17 Οκτωβρίου 2022. (Στιγμιότυπο μέσω The Epoch Times)

 

Όμως, ενώ η αυστραλιανή κυβέρνηση δηλώνει στον ιστότοπό της ότι “η δημιουργία και η χρήση μιας ψηφιακής ταυτότητας δεν είναι υποχρεωτική και αποτελεί δική σας επιλογή”, ο Hartnett δεν πείθεται.

Πιστεύει ότι δεν πρόκειται να παραμείνει προαιρετική για πάντα.

“Προς το παρόν, η εγγραφή σε αυτήν είναι εθελοντική. Αλλά αυτό είναι το συνηθισμένο μέσο με το οποίο εισάγονται όλοι οι υποχρεωτικοί μηχανισμοί”, δήλωσε.

Η Epoch Times επικοινώνησε με τον Οργανισμό Ψηφιακού Μετασχηματισμού -την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για το myGovID- και ρώτησε αν η κυβέρνηση σχεδιάζει το σύστημα να παραμείνει για πάντα εθελοντικό, αλλά δεν έλαβε απάντηση εγκαίρως για τη δημοσίευση.

Εθνική ταυτότητα και σύστημα κοινωνικής πίστωσης της Κίνας

Ορισμένες από τις ανησυχίες του Hartnett έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Κίνα.

Ο ειδικός πληροφορικής και πρώην κάτοικος Κίνας, Richard Lue, εξήγησε ότι σε κάθε πολίτη στην Κίνα εκδίδεται εθνική ταυτότητα, η οποία απαιτεί τις βασικές πληροφορίες, τη φωτογραφία και το δακτυλικό αποτύπωμα. Πρόσφατα, η κινεζική κυβέρνηση ενθάρρυνε μάλιστα αμφιλεγόμενα την παροχή DNA μέσω δειγμάτων αίματος.

“[Χωρίς την ταυτότητα], δεν μπορείς να εργαστείς, δεν μπορείς να έχεις άδεια οδήγησης, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα”, δήλωσε ο Lue στο συνέδριο.

Κινέζος πολίτης δείχνει την ταυτότητά του και το βιβλιάριο τραπέζης του σε υποκατάστημα της Τράπεζας της Κίνας στην πόλη Σάνια της επαρχίας Χαϊνάν, Κίνα, στις 5 Μαΐου 2008. (Feng Li/Getty Images)

 

Η Αυστραλία είχε προτείνει στο παρελθόν μια εθνική κάρτα ταυτότητας υπό την εργατική κυβέρνηση Χοκ το 1985, η οποία ήταν γνωστή ως “Australia Card”. Η νομοθεσία, ωστόσο, απορρίφθηκε το 1987 μετά από επανειλημμένες αντιδράσεις στο κοινοβούλιο.

Σήμερα, στην Κίνα, η εθνική ταυτότητα απαιτείται ακόμη και όταν κάνετε κράτηση για ταξί, όταν παίρνετε μια εσωτερική πτήση, όταν καταχωρείτε έναν αριθμό τηλεφώνου, όταν ανοίγετε τραπεζικό λογαριασμό, όταν δημιουργείτε λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή όταν κάνετε αγορές στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, η δυνατότητα ενός Κινέζου κατοίκου να χρησιμοποιήσει αυτές τις υπηρεσίες μπορεί να επηρεαστεί με βάση την κοινωνική του πιστοληπτική ικανότητα.

Ο Lue διευκρίνισε ότι οποιοσδήποτε αριθμός ενεργειών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της κοινωνικής πίστωσης, όπως το να λάβει κάποιος παράβαση της κυκλοφορίας ή να πει κάτι αρνητικό για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας.

“Έτσι, το σύστημα κοινωνικής πίστωσης σημαίνει ότι μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε δάνειο από την τράπεζα ή ότι μπορεί να μην μπορείτε να βρείτε δουλειά σε τομείς δημόσιων υπηρεσιών”.

Ανησυχίες για υπερβολική κυβερνητική ανάμειξη

Ο Augusto Zimmermann, πρώην επίτροπος για τη μεταρρύθμιση του δικαίου στη Δυτική Αυστραλία και επικεφαλής του τμήματος δικαίου στο Ινστιτούτο Ανώτατης Εκπαίδευσης Sheridan, εξέφρασε την ανησυχία του για τη νέα ψηφιακή ταυτότητα και την αυξανόμενη ανάμειξη της αυστραλιανής κυβέρνησης στη ζωή των πολιτών της.

Ο Zimmermann επεσήμανε το myGov -την ηλεκτρονική πύλη της Αυστραλίας για τη φορολογία, την υγεία και άλλες υπηρεσίες- η οποία ήδη διαχειρίζεται και αποθηκεύει πλήθος προσωπικών δεδομένων και η οποία είναι υποχρεωτική για ορισμένες δραστηριότητες, όπως η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

“Η ιδιωτική ζωή παραβιάζεται ήδη από την κυβέρνηση”, δήλωσε ο Zimmermann στους Epoch Times στις 17 Οκτωβρίου.

“Με τρόμο είδα ότι ακόμη και οι ιατρικές μου αναφορές και όλα όσα έχω σχετικά με την ιδιωτική μου ζωή -που δεν θα έπρεπε ποτέ ποτέ να είναι σε γνώση της κυβέρνησης- συλλέγονται ήδη από τις αρχές εδώ”.

Ο καθηγητής Augusto Zimmermann μιλάει στο συνέδριο για τη θρησκευτική ελευθερία με θέμα “Η θρησκευτική ελευθερία σε σταυροδρόμι: Η άνοδος του αντιχριστιανικού συναισθήματος στη Δύση” στο Περθ της Αυστραλίας, στις 14 Ιουνίου 2019. (Wade Zhou/The Epoch Times)

 

Όσον αφορά την ψηφιακή ταυτοποίηση, ο Zimmermann πιστεύει ότι “η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι εντελώς έξω από αυτή τη διαδικασία”.

“Θα αισθανόμουν λιγότερο ανήσυχος… [αν η κυβέρνηση δεν] εφεύρισκε ένα μέσο με το οποίο μπορεί να μην μπορούμε να κάνουμε μια οικονομική συναλλαγή χωρίς να παρακολουθείται ηλεκτρονικά, ή το οποίο θα μπορούσε να καταστήσει αδύνατο να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό ή σε άλλο κράτος χωρίς να ταυτοποιηθούμε”, δήλωσε.

Ένας επιλεγμένος αριθμός οργανισμών και κυβερνήσεων παγκοσμίως έχει ήδη εκφράσει και ενθαρρύνει την υποστήριξη της ψηφιακής ταυτοποίησης.

Αυτό περιλαμβάνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και την πρωτοβουλία του για την ψηφιακή ταυτότητα γνωστού ταξιδιώτη (KTDI), για την οποία ο Καναδάς και οι Κάτω Χώρες έχουν προσφερθεί εθελοντικά να συμμετάσχουν ως πρώτοι εφαρμοστές.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε