Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Κάτοικοι της Σαγκάης περνούν από ένα κατάστημα Nike στον εμπορικό δρόμο Nanjing Road στις 17 Απριλίου 2010 στη Σαγκάη. Σήμερα, το 41% των παπουτσιών της Nike κατασκευάζονται στο Βιετνάμ και το 32% κατασκευάζονται στην Κίνα. (Feng Li / Getty Images)

«Η Nike είναι ένα brand της Κίνας, για την Κίνα» δήλωσε ο CEO της εταιρείας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nike δήλωσε πως η εταιρεία είναι μια «μάρκα της Κίνας» νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εν μέσω πρόσφατων ισχυρισμών ότι η εταιρεία εμπλέκεται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διεξάγει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ).

Ο John Donahoe, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Nike, μιλώντας σε αναλυτές της Wall Street, δήλωσε ότι «η Nike είναι ένα brand της Κίνας, για την Κίνα» σε απάντησή του στην ερώτηση σχετικά με τον ανταγωνισμό από τις κινεζικές εταιρείες κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του τέταρτου τριμήνου, ανέφερε το BBC .

«Πάντα έχουμε μια μακροπρόθεσμη άποψη. Είμαστε στην Κίνα για πάνω από 40 χρόνια», δήλωσε ο Donahoe, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται γρήγορα στο πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου.

Αναφερόμενος στον συνιδρυτή και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, είπε: «Ο Phil [Knight] επένδυσε σημαντικό χρόνο και ενέργεια στην Κίνα τις πρώτες μέρες και σήμερα είμαστε το μεγαλύτερο αθλητικό brand εκεί».

Η Nike δέχθηκε πρόσφατα κριτική από έναν γερουσιαστή των ΗΠΑ για το ότι έκανε τα στραβά μάτια στους ισχυρισμούς καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα, υποστηρίζοντας ότι κάνουν τους Αμερικανούς καταναλωτές να συμμετέχουν στις καταπιεστικές πολιτικές του Πεκίνου.

Μιλώντας σε μια επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας που άκουσε για την καταστολή της Κίνας εις βάρος των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων στην περιοχή της δυτικής Σιντζιάνγκ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες δεν έχουν ξυπνήσει από το γεγονός ότι «επωφελούνται» από τις καταχρήσεις της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο (Ρ-Φλόριντα) στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον στις 23 Φεβρουαρίου 2021. (Drew Angerer / Pool / AFP via Getty Images)

 

«Για πολύ καιρό εταιρείες όπως η Nike και η Apple και η Amazon και η Coca-Cola χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία. Επωφελήθηκαν από την καταναγκαστική εργασία ή από προμηθευτές που ήταν ύποπτοι για χρήση καταναγκαστικής εργασίας», δήλωσε ο Ρούμπιο στις 10 Ιουνίου.« Αυτές οι εταιρείες, δυστυχώς, μας έκαναν όλους συνένοχους σε αυτά τα εγκλήματα».

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ερευνητές, πρώην κάτοικοι και ορισμένοι Δυτικοί νομοθέτες λένε ότι οι αρχές της Σιντζιάνγκ διευκόλυναν την καταναγκαστική εργασία, κρατώντας αυθαίρετα περίπου ένα εκατομμύριο Ουιγούρους και άλλες κυρίως μουσουλμανικές μειονότητες σε ένα δίκτυο στρατοπέδων από το 2016.

Η Sophie Richardson, διευθύντρια του Human Rights Watch σε θέματα Κίνα, δήλωσε στην επιτροπή της Γερουσίας ότι η «ακραία καταστολή και επιτήρηση» του Πεκίνου κατέστησε αδύνατη τη δέουσα επιμέλεια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις εταιρείες.

Η Nike δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα σχολιασμού της Epoch Times.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε