Σε μια κίνηση που εντείνει την πολιτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία, το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις στον πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, επικαλούμενο λόγους «εθνικής ασφάλειας», την ώρα που οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.
Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών SBU ανακοίνωσε τις κυρώσεις την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη «υπάρχουσες απειλές για την εθνική ασφάλεια, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εξαγωγής κεφαλαίων από τη χώρα.
Ο 59χρονος μεγιστάνας επιχειρήσεων ζαχαροπλαστικής και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ουκρανίας, χαρακτήρισε την απόφαση «αντισυνταγματική και πολιτικά υποκινούμενη». Κατηγόρησε τον διάδοχό του Ζελένσκι ότι κατάφερε «τεράστιο πλήγμα στην εσωτερική ενότητα» της χώρας.
Το ζήτημα της νομιμότητας
Η κίνηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η πενταετής θητεία του Ζελένσκι έληξε επίσημα τον Μάιο του 2024. Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2024 αναβλήθηκαν επ’ αόριστον λόγω του στρατιωτικού νόμου που ισχύει λόγω της ρωσικής εισβολής.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Ζελένσκι, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προειδοποιεί ότι το ζήτημα θα μπορούσε να επηρεάσει την υπογραφή μιας ενδεχόμενης συνθήκης ειρήνης. «Θα πρέπει να καταλάβουμε με ποιον θα έχουμε να κάνουμε όταν υπογράφουμε νομικά δεσμευτικά έγγραφα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αλλάζει στάση η Ουάσιγκτον
Ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου έδειχναν κατανόηση για την εκλογική κατάσταση, η στάση της Ουάσιγκτον φαίνεται να άλλαξε μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Ο στρατηγός Κηθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ότι οι εκλογές «πρέπει να γίνουν». «Οι περισσότερες δημοκρατικές χώρες διεξάγουν εκλογές σε καιρό πολέμου», τόνισε. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να το κάνουν. Είναι καλό για τη δημοκρατία. Αυτή είναι η ομορφιά μιας ισχυρής δημοκρατίας – έχεις περισσότερους από έναν υποψηφίους να διεκδικούν την εξουσία».
Ο Ζελένσκι, μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου στις 15 Φεβρουαρίου, δήλωσε «ανοιχτός στη συζήτηση για εκλογές», αν και υπογράμμισε ότι οι Ουκρανοί «αντιτίθενται» σε μια τέτοια κίνηση, φοβούμενοι ότι η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να καταλάβει περισσότερα εδάφη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine, ο Ποροσένκο ανέφερε ότι οι προεδρικές, κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές πιθανότατα θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Οι ισχυρισμοί του Ποροσένκο δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα από την Epoch Times.