Τετάρτη, 07 Ιούν, 2023
Άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους για να γιορτάσουν το τέλος των περιορισμών για την COVID-19, στο Όσλο, στις 25 Σεπτεμβρίου 2021. (Naina Helen Jama/NTB μέσω AP)

Η Νορβηγία καταργεί τους περιορισμούς της COVID-19, σχεδιάζει να «ζήσει με» τον ιό

Όχι άλλες μάσκες, απομόνωση και κοινωνική απόσταση για την Νορβηγία.

Η Νορβηγία γίνεται το τελευταίο σκανδιναβικό έθνος που καταργεί σχεδόν όλους τους περιορισμούς για την COVID-19 που τέθηκαν σε ισχύ, παρά την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον σε ολόκληρη τη χώρα και βρίσκεται σε πορεία προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Η πανδημία της COVID-19 δεν αποτελεί πλέον μεγάλη απειλή για την υγεία των περισσότερων από εμάς. Η παραλλαγή Όμικρον δίνει λιγότερες πιθανότητες για σοβαρή νόσηση και τα εμβόλια μας προστατεύουν καλά. Επομένως, καταργούμε τα περισσότερα από τα μέτρα για τον έλεγχο της λοίμωξης, όπως την απόσταση 1 μέτρου, την απαίτηση να φορούν όλοι μάσκα προστασίας και την καραντίνα. Μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονική καθημερινή ζωή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε σε επίσημο κυβερνητικό δελτίο τύπου στις 12 Φεβρουαρίου.

Η νορβηγική κυβέρνηση θα επιμείνει να κάνει τεστ μόνο σε ενήλικες που παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης. Σε περίπτωση μόλυνσης, το άτομο δεν θα χρειάζεται πλέον να απομονώνεται. Αντίθετα, η κυβέρνηση συνιστά στους μολυσμένους ενήλικες να παραμείνουν στο σπίτι για τέσσερις ημέρες.

Οι μαθητές νηπιαγωγείων και σχολείων μπορούν να πηγαίνουν στους χώρους εκμάθησης, εφόσον δεν έχουν πυρετό τις τελευταίες 24 ώρες. Τα παιδιά επίσης, δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ για την COVID-19, ακόμα κι αν εμφανίζουν συμπτώματα.

Οι επισκέπτες από άλλες χώρες δεν χρειάζεται να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ COVID-19 πριν εισέλθουν στη χώρα. Ορισμένοι κανόνες θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται στο αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ.

«Πρωταρχικός στόχος της στρατηγικής «live with» είναι να μπορέσουμε να ζήσουμε με την COVID-19 με τρόπο που ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση του ατόμου και της κοινωνίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Η νέα πολιτική, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου, ελήφθη βάσει επαγγελματικών συστάσεων από τη Νορβηγική Διεύθυνση Υγείας και το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI). Και τα δύο θεσμικά όργανα υποστήριξαν ότι οι περιορισμοί του κορωνοϊού μπορούν να χαλαρώσουν.

Ωστόσο, η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι η άρση του κανονισμού θα οδηγήσει σε αύξηση των μολύνσεων. Τα άτομα που απουσιάζουν από τις υποχρεώσεις τους μπορεί να αυξηθούν, όπως μπορεί να αυξηθούν και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο. Όμως οι ασθενείς περνούν μικρότερο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία και λιγότεροι άνθρωποι χρειάζονται εντατική φροντίδα.

Το FHI εκτιμά ότι οι ταυτόχρονες εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν θα υπερβαίνουν τις 1.000, τις οποίες η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν από το τρέχον σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

«Πολλοί θα μολυνθούν τις επόμενες εβδομάδες και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό. Αλλά είμαστε σε θέση να χειριστούμε την αύξηση της μόλυνσης. Ακόμα κι αν καταργήσουμε τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, είναι ακόμα σημαντικό να ακολουθούμε τις γενικές συμβουλές ελέγχου των λοιμώξεων», δήλωσε ο Ίνγκβιλ Σάρκολ, υπουργός Υγείας και Υπηρεσιών Φροντίδας.

Πάνω από το 91 τοις εκατό των Νορβηγών πολιτών έχουν λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου για την COVID-19. Το FHI πιστεύει ότι έως και τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι από τους 5,4 εκατομμύρια πολίτες της χώρας ενδέχεται να μολυνθούν μέχρι αυτό το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι νοσηλείες για την COVID-19 αυξήθηκαν κατά 40%, σύμφωνα με τη διευθύντρια του οργανισμού Καμίλα Στόλτενμπεργκ.

Η Νορβηγία έχει δει περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα COVID-19 και 1.513 θανάτους. Ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών των ημερήσιων νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 ανά εκατομμύριο, αυξήθηκε από 634 την 1η Ιανουαρίου σε 3.716 στις 13 Φεβρουαρίου. Μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών, η Σουηδία και η Δανία είχαν πρόσφατα αφαιρέσει όλους ή τους περισσότερους από τους περιορισμούς για την COVID-19.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε