Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Ένας πεζός περπατά μπροστά από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, γνωστή και ως Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, στο κέντρο του Πεκίνου στις 9 Αυγούστου 2007. (Teh Eng Koon/AFP via Getty Images)

Η οικονομία της Κίνας μπαίνει σε καθοδικό σπιράλ για δύο μεγάλους λόγους

Η επιδείνωση των δημογραφικών στοιχείων και η χαμηλή παραγωγή συμπαρασύρουν την κινεζική οικονομία

Η οικονομία της Κίνας κινείται σε καθοδικό σπιράλ μεσομακροπρόθεσμα λόγω των δημογραφικών αντιξοοτήτων και της μειωμένης παραγωγικότητας, αφού επιβραδύνθηκε σημαντικά το 2022 με την αύξηση του ΑΕΠ να φτάνει στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από το 1977.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αν και αναμένει ότι η οικονομία της Κίνας θα ανακάμψει βραχυπρόθεσμα, αναθεώρησε τη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στις 3 Φεβρουαρίου, με την αύξηση του ΑΕΠ να υποβαθμίζεται στο 3,8% το 2027, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή του για 4,6%. Μια τέτοια πτωτική τάση αναμένεται να παραμείνει το 2025-2027, αντανακλώντας τις επίμονες οικονομικές προκλήσεις στην Κίνα.

Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) έκανε μια πιο μακροπρόθεσμη πρόβλεψη στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε (pdf) τον Δεκέμβριο του 2022, προβλέποντας σταδιακή μείωση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας από μέσο όρο 5,3% το 2020-2025 σε μέσο όρο 2% το 2036-2040.

Η συρρίκνωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας θα επιβαρύνει όλο και περισσότερο την ανάπτυξη της Κίνας, σύμφωνα με την έκθεση.

Επιδείνωση των δημογραφικών στοιχείων

Όλο και περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις παραπονιούνται ότι δεν είναι εύκολο να προσλάβουν εργαζόμενους στις μέρες μας. Μόλις λίγες ημέρες μετά την κινεζική Πρωτοχρονιά, οι τοπικές κυβερνήσεις σε ορισμένες παράκτιες επαρχίες όπως η Γκουανγκντόνγκ, η Ζετζιάνγκ, η Τζιανγκσού και η Φουτζιάν έχουν ήδη οργανώσει επιχειρήσεις για την πρόσληψη εργαζομένων σε όλες τις επαρχίες. Για παράδειγμα, στις 2 Φεβρουαρίου, οι επιχειρήσεις πρόσληψης εργαζομένων εθεάθησαν σε μεγάλες ουρές να περιμένουν τους αιτούντες για εργασία στην περιοχή Χαιτζού, στην πόλη Γκουανγκτζού, της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ.

Η Κίνα, το εργοστάσιο του κόσμου, είναι πιθανό να χάσει τη θέση που κατείχε κάποτε, καθώς δεν διαθέτει επαρκές εργατικό δυναμικό.

Ο πληθυσμός της χώρας σε ηλικία εργασίας συρρικνώθηκε επί εννέα συναπτά έτη από το 2012-2020. Ο πληθυσμός ηλικίας 16-59 ετών, αν και ανέκαμψε ελαφρώς το 2021, μειώθηκε και πάλι το 2022 κατά 6,66 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ένας εργατικός μετανάστης που εκδιώχθηκε από το δωμάτιό του σε μια περιοχή κατοικιών χαμηλού εισοδήματος κάθεται στην οροφή του σπιτιού όπου διέμενε, καθώς περιμένει να λάβει τον μισθό του πριν επιστρέψει στο σπίτι του στα νότια της χώρας, σε ένα χωριό μεταναστών στα περίχωρα του Πεκίνου, στις 11 Δεκεμβρίου 2017, (Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images)

 

Ο πληθυσμός διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς η εργασία είναι ένας από τους τυπικούς συντελεστές εισροών και η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού θα επηρεάσει άμεσα τις συνολικές εκροές. Τα δημογραφικά ζητήματα της Κίνας, τα οποία χρειάζονται δεκαετίες για να επιλυθούν, καθιστούν δύσκολη την αναστροφή της οικονομικής ύφεσης.

Ο συνολικός πληθυσμός συρρικνώθηκε το 2022, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Αυτό συμβαίνει λόγο του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων και τη γήρανση του πληθυσμού. Το ποσοστό γεννήσεων ήταν 6,77 τοις εκατό το 2022, ένα χαμηλό επίπεδο ρεκόρ από το 1978 και πολύ κάτω από το 10,41 τοις εκατό το 2019 πριν από την πανδημία. Το μειωμένο ποσοστό γεννήσεων υποδηλώνει χαμηλότερο αριθμό ατόμων που θα φτάσουν σε ηλικία εργασίας τα επόμενα 15-20 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η επιτάχυνση της γήρανσης του πληθυσμού έχει αφαιρέσει το δημογραφικό μέρισμα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το έτος 2022 ονομάστηκε «το πρώτο έτος της επιταχυνόμενης γήρανσης στην Κίνα» από τον καθηγητή Λούο Σούγκουι του Antai College of Economics and Management στο πανεπιστήμιο Shanghai Jiao Tong. Τα άτομα που γεννήθηκαν την περιόδο 1962-1975 θα φτάσουν σταδιακά στην ηλικία συνταξιοδότησης την επόμενη δεκαετία. Ο νέος πληθυσμός που θα συνταξιοδοτηθεί είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ετησίως, καθώς υπήρχαν περίπου 21-29 εκατομμύρια γεννήσεις κάθε χρόνο στην Κίνα από το 1962 έως το 1975.

Ορισμένοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι η μείωση του εργατικού δυναμικού μπορεί να αντισταθμιστεί από την αύξηση της παραγωγικότητας. Ωστόσο, η συρρίκνωση του πληθυσμού έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών λόγω της μετατόπισης της εργασίας σε μικρότερους τομείς.

Εργάτες εξετάζουν έναν αποτεφρωτήρα αποβλήτων σε ένα εργοστάσιο στο Νάντονγκ, στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στις 6 Φεβρουαρίου 2023. (STR/AFP via Getty Images)

 

Ένας φαύλος κύκλος χαμηλής παραγωγής

Η αύξηση της παραγωγικότητας παρουσιάζεται αδύναμη, σε μεγάλο βαθμό λόγω του ρόλου των κρατικών επιχειρήσεων χαμηλής παραγωγικότητας (SOEs) και του μειωμένου επιχειρηματικού δυναμισμού, δήλωσε το ΔΝΤ.

Οι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις είναι διαβόητες για τη χαμηλή παραγωγικότητά τους. Η Εμίλια Τζούρζουκ, ανώτερη οικονομολόγος του ΔΝΤ, τεκμηρίωσε το 2021 ότι οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο κρατικές επιχειρήσεις είναι λιγότερο παραγωγικές και κερδοφόρες από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις στις οποίες το κράτος δεν έχει ιδιοκτησιακό μερίδιο.

Οι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις έχουν συνήθως πολύ καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τις μη κρατικές επιχειρήσεις, καθώς ο τραπεζικός κλάδος κυριαρχείται από κρατικά ιδρύματα. Αντίθετα, οι μη κρατικές οι οποίες έχουν υψηλότερη λειτουργική αποδοτικότητα, είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθούν από την αγορά.

Αυτό οδηγεί σε λανθασμένη κατανομή των κεφαλαίων, η οποία όχι μόνο μειώνει τη συνολική παραγωγικότητα, αλλά και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών, εμποδίζοντας τις περαιτέρω επενδύσεις τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και οδηγώντας σε λιγότερες παραγωγικές δραστηριότητες στο μέλλον.

Ήδη από το 2015, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) συμπεριέλαβε το ζήτημα της δυσκολίας χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ως ένα από τα πέντε κορυφαία θέματα προς μεταρρύθμιση στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο και την Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη. Το ΚΚΚ πρότεινε επίσης να εμβαθύνει τη μεταρρύθμιση των κρατικών επιχειρήσεων τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Μετά από σχεδόν 8 χρόνια, οι μη κρατικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση που ωφελεί μόνο τις κρατικές επιχειρήσεις και η χαμηλή παραγωγικότητα δεν θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα. Έχει παρόμοιο χαρακτηριστικό με το δημογραφικό ζήτημα.

Ως εκ τούτου, οι δύο κίνδυνοι, η χαμηλή παραγωγικότητα και η επιδείνωση του δημογραφικού, λαμβάνουν μέτρα για να ωθήσουν την κινεζική οικονομία σε ένα καθοδικό σπιράλ.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε