Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Επισκέπτες περνούν από τουλίπες στον παγκοσμίου φήμης ολλανδικό ανθόκηπο Keukenhof, στο Lisse της Ολλανδίας, στις 12 Απριλίου 2022. (Peter Dejong/AP Photo)

Η Ολλανδία ερευνά δύο κινεζικούς αστυνομικούς σταθμούς που λειτουργούν παράνομα στη χώρα

Η ολλανδική κυβέρνηση ερευνά τουλάχιστον δύο μυστικούς κινεζικούς αστυνομικούς σταθμούς που δραστηριοποιούνται στην Ολλανδία κατά παράβαση της κυριαρχίας της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση (pdf) της ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Safeguard Defenders, υπερπόντια “υπηρεσιακά τμήματα” της κινεζικής αστυνομίας, γνωστά και ως “110 Overseas”, βρίσκονται σε δεκάδες χώρες σε πέντε ηπείρους.

Στην Ολλανδία, ένα κινεζικό υπηρεσιακό τμήμα από το τμήμα δημόσιας ασφάλειας του Φουζού εντοπίστηκε στο Ρότερνταμ  και το άλλο στο Άμστερνταμ από την αστυνομία της κομητείας Τσινγκτιάν.

Η εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών Maxime Hovenkamp δήλωσε: “Επισήμως το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη” και η κινεζική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε την Ολλανδία για τα τμήματα μέσω της διπλωματικής οδού, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην κινεζική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times στις 26 Οκτωβρίου.

Η ολλανδική κυβέρνηση διερευνά τον σκοπό και το έργο των τμημάτων προτού λάβει τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με την Hovenkamp.

Η ίδια τόνισε: “Ας το θέσουμε λοιπόν κατά ορισμό—Αυτό είναι παράνομο”.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον τέσσερις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και της Ισπανίας, διερευνούν γραφεία που λειτουργούν από κινεζικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου στα εδάφη τους, δήλωσε η ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Safeguard Defenders.

Απειλή για τους αντιφρονούντες

Ο Κινέζος αντιφρονούντας Wang Jingyu που κατέφυγε στην Ολλανδία έχει εμπειρία από πρώτο χέρι με την 110 Overseas.

Τον Φεβρουάριο, κάποιος από το υπηρεσιακό τμήμα του Ρότερνταμ προσφέρθηκε εθελοντικά να του παράσχει βοήθεια και του ζήτησε να συναντηθεί στον σιδηροδρομικό σταθμό Rotterdam Centraal.

Εκείνος ήταν καχύποπτος για την πρόθεση και απέρριψε την ιδέα. Έκτοτε, δέχεται συνεχώς ενοχλητικά τηλεφωνήματα, δήλωσε στις 25 του μηνός στους Epoch Times.

Ο Wang Jingyu, ένας Κινέζος αντιφρονών που βρίσκεται εξόριστος στην Ολλανδία. (Παρέχεται από τον Wang Jingyu)

 

Δήλωσε: “Νόμιζα ότι ήμουν ασφαλής εδώ, αλλά με ακολουθούν παντού”.

Εξήγησε ότι η κινεζική πρεσβεία έκανε μια ψευδή απειλή για βομβιστική επίθεση εναντίον του στην ολλανδική αστυνομία, η οποία αργότερα αναγνώρισε την απειλή ως ψευδή ισχυρισμό. Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε προηγουμένως από δύο ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, το RTL Nieuws και το Follow the Money.

Η Hovenkamp δήλωσε στους Epoch Times ότι η ολλανδική αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνούν το θέμα, αλλά δεν έχει τις λεπτομέρειες για να ενημερώσει.

Το αστυνομικό τμήμα στο Ρότερνταμ

Πρόσφατα, ένας κάτοικος του Άμστερνταμ ενημερώθηκε για την ύπαρξη ενός κινεζικού αστυνομικού τμήματος στο Ρότερνταμ.

Η Zhang Yanhua, Κινέζα υπήκοος και επίσης ασκούμενη του Φάλουν Γκονγκ στο Άμστερνταμ, πραγματοποιούσε την αποστολή της να ευαισθητοποιήσει τους τουρίστες στην πλατεία Dam για την εκστρατεία δίωξης του καθεστώτος κατά του Φάλουν Γκονγκ, μιας καλλιέργειας που έχει τις ρίζες της στην αρχαία κινεζική ιστορία και κουλτούρα.

Ένας άνδρας την πλησίασε και της μίλησε για το κινεζικό τμήμα στο Ρότερνταμ, δήλωσε η Zhang στους Epoch Times στις 26 Οκτωβρίου.

Προειδοποίησε ότι υπάρχει κινεζικό αστυνομικό τμήμα στο Ρότερνταμ και εργάζονται για να πείσουν τους αντιφρονούντες στο εξωτερικό με “παραπλανητική ρητορική” και να τους “πείσουν” να επιστρέψουν στην Κίνα- κατά συνέπεια, “κάποιοι από αυτούς δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην Ολλανδία”, ανακάλεσε η Zhang.

Ο άνδρας εξήγησε στην Zhang ότι μόλις έφυγε από το Χονγκ Κονγκ λόγω της κατάργησης της ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ.

Η Zhang είπε ότι ο άνδρας τόνισε ότι όσοι εργάζονται στο τμήμα είναι όλοι Κινέζοι αστυνομικοί, αλλά ήρθαν με διαφορετική ιδιότητα.

Ο κ. Zhao, Κινέζος υπήκοος που σπουδάζει για διδακτορικό δίπλωμα στην Ολλανδία, δήλωσε στους Epoch Times στις 27 Οκτωβρίου ότι γνωρίζει την υπηρεσία. Κάποια στιγμή, ήλπιζε να ανανεώσει την κινεζική του ταυτότητα μέσω του τμήματος στο Ρότερνταμ. Όμως, ενημερώθηκε ότι η υπηρεσία περιοριζόταν σε Κινέζους που κατάγονται από το Φουζού.

Λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο κόστος για τη δημιουργία αστυνομικών σταθμών σε όλο τον κόσμο, είναι καχύποπτος για την πραγματική πρόθεση πίσω από τη δημιουργία αυτών των υπερπόντιων τμημάτων, όταν η υπηρεσία είναι τόσο περιορισμένη.

Η εικόνα δείχνει το υπερπόντιο υπηρεσιακό τμήμα από το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας του Φουζού στο Ρότερνταμ στις 26 Οκτωβρίου 2022. Βρίσκεται σε ένα διαμέρισμα στην οδό Van der Sluysstraat 370. Το τμήμα δεν έχει πινακίδες αλλά διαδίδεται ότι συνδέεται άμεσα με την αστυνομία του Φουζού. (The Epoch Times)

 

Άρνηση του καθεστώτος

Σε συνέντευξη Τύπου στις 26 Οκτωβρίου, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) έθεσε ερώτηση σχετικά με τα δύο παράνομα αστυνομικά τμήματα στην Ολλανδία στον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin.

Ο Wang δήλωσε ότι τα υπερπόντια αστυνομικά τμήματα είναι “κέντρα εξυπηρέτησης υπερπόντιων Κινέζων”, με σκοπό να βοηθήσουν τους υπερπόντιους Κινέζους υπηκόους να ανανεώσουν τις άδειες οδήγησής τους και να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις- μια λύση κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η Epoch Times δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με το κινεζικό αστυνομικό τμήμα στο Ρότερνταμ για να σχολιάσει. Η κινεζική πρεσβεία στην Ολλανδία απέφυγε να συζητήσει το θέμα, λέγοντας ότι παρέχει βοήθεια μόνο σε Κινέζους που έχουν ανάγκη. Τα τηλεφωνήματα στο πολιτικό τμήμα και στον γραμματέα του πρέσβη έμειναν αναπάντητα.

Διακρατική αστυνόμευση

Σύμφωνα με την έκθεση των Safeguard Defenders, οι δύο κινεζικοί σταθμοί στην Ολλανδία στάλθηκαν από την Φουζού και το Τσινγκτιάν.

Η Φουζού είναι μια πόλη στη Φουτζιάν, μια επαρχία στη νοτιοανατολική ακτή της Κίνας. Ο τομέας δημόσιας ασφάλειας της Φουζού εγκαινίασε τον πρώτο “110 Overseas” της επαρχίας τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με αναφορές των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, η αστυνομία της Φουζού είχε δημιουργήσει 30 υπηρεσιακά τμήματα στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου αυτού στο Ρότερνταμ. Το κέντρο εξυπηρέτησης φέρεται να βρίσκεται σε πολυκατοικία στη διεύθυνση Van der Sluysstraat 370, στο Ρότερνταμ.

Στο Άμστερνταμ, το υπηρεσιακό τμήμα δημιουργήθηκε από το γραφείο δημόσιας ασφάλειας στην κομητεία Τσινγκτιάν της πόλης Λισούι. Από τον Φεβρουάριο του 2021, ισχυρίστηκε ότι έχει δημιουργήσει 46 σταθμούς σε 39 πόλεις σε 29 χώρες από το 2018, σύμφωνα με αναφορές των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Μια κινεζική έκθεση τον Ιανουάριο του 2020 αποκάλυψε ότι το υπηρεσιακό τμήμα στη Μαδρίτη της Ισπανίας έπεισε με επιτυχία έναν Κινέζο ύποπτο να επιστρέψει στην κομητεία Τσινγκτιάν.

Τον Αύγουστο του 2022, το φερέφωνο του καθεστώτος CCTV ισχυρίστηκε ότι μεταξύ Απριλίου 2021 και Ιουλίου 2022, η αστυνομία του εξωτερικού επανέφερε επιτυχώς 230.000 υπόπτους για απάτη πίσω στην Κίνα μέσω υποτιθέμενης πειθούς, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε