Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη, με πλειοψηφία (59-6), δεχόμενη την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.
Σύμφωνα με γνωμοδότηση που είχε κατατεθεί στον Αρειο Πάγο, έχουν περιέλθει 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης δανείων του εξωτερικού, αλλά και των funds που έχουν συστήσει ελληνικές τράπεζες (ως θυγατρικές). Πολλά από αυτά τα ακίνητα κινδυνεύουν -μετά τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας- να βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά να έχουν οι ιδιοκτήτες τους δυνατότητα νομικής άμυνας.
Nομικό πλαίσιο
Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του νόμου 3156/2003 τα funds δεν είχα ν την δυνατότητα να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες επί των ακινήτων που είχαν περιέλθει στην κυριότητά τους.
Ενώ το μεταγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο του νόμου 4354/2015 για τα ια τα “κόκκινα” δάνεια, άναψε το πράσινο φως στα funds να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες, πλειστηριασμούς ακινήτων κ.λπ.
Ομως, τα funds έκαναν χρήση συνδυαστικά και των δύο αυτών νόμων ανάλογα με το ποιος από τους δύο τούς εξυπηρετούσε κατά περίπτωση αναλόγως των συμφερόντων τους.
Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα.