Τρίτη, 18 Ιούν, 2024

Η Ολομέλεια του Άρειου Πάγου αποφάσισε ότι τα funds μπορούν να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη, με πλειοψηφία (59-6), δεχόμενη την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Σύμφωνα με γνωμοδότηση που είχε κατατεθεί στον Αρειο Πάγο, έχουν περιέλθει 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης δανείων του εξωτερικού, αλλά και των funds που έχουν συστήσει ελληνικές τράπεζες (ως θυγατρικές). Πολλά από αυτά τα ακίνητα κινδυνεύουν -μετά τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας- να βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά να έχουν οι ιδιοκτήτες τους δυνατότητα νομικής άμυνας.

Nομικό πλαίσιο

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του νόμου 3156/2003 τα funds  δεν είχα ν την δυνατότητα  να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες επί των ακινήτων που είχαν περιέλθει στην κυριότητά τους.

Ενώ το μεταγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο του νόμου 4354/2015 για τα ια τα “κόκκινα” δάνεια, άναψε το πράσινο φως στα funds να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες, πλειστηριασμούς ακινήτων κ.λπ.

Ομως, τα funds έκαναν χρήση συνδυαστικά και των δύο αυτών νόμων ανάλογα με το ποιος από τους δύο τούς εξυπηρετούσε κατά περίπτωση  αναλόγως των συμφερόντων τους.

Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε