Το αίτημα ακτιβιστών του Χονγκ Κονγκ από την Αυστραλία να μεταφερθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 μακριά από την Κίνα σε μια χώρα που δεν έχει αμαυρωθεί με γενοκτονίες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απορρίφθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).
Η Australia-Hong Kong Link, μια ομάδα που υποστηρίζει τη δημοκρατία, την ελευθερία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε στην The Epoch Times ότι ενώ οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα σημαντικό γεγονός για τους αθλητές, η Κίνα δεν είναι κατάλληλη χώρα υποδοχής, δεδομένου τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κομμουνιστικό καθεστώς και την έλλειψη σεβασμού προς τα άλλα έθνη.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες υποτίθεται ότι είναι ένα γεγονός που σηματοδοτεί και προάγει την ενότητα στην παγκόσμια κοινότητα. Με τη στάση και τις συμπεριφορές που έδειξε το Πεκίνο τελευταία, είναι σαφές ότι αυτές δεν είναι αξίες που δίνει προτεραιότητα στο να τις τηρήσει», δήλωσε εκπρόσωπος της Australia-Hong Kong Link. «Το να επιτρέψουμε στο Πεκίνο να φιλοξενίσει τους επερχόμενους Αγώνες ισούται με το να αποδεχόμαστε τις ενέργειές του, παρέχοντάς του τόσο οικονομικά οφέλη όσο και συμβολική διεθνή αποδοχή».
Η ομάδα είπε ότι η ΔΟΕ πρέπει να μποϊκοτάρει το Πεκίνο ως οικοδεσπότη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και να μεταφέρει τους Αγώνες σε άλλη χώρα που δεν έχει αμαυρωθεί από αυτά τα ζητήματα.
Η ΔΟΕ απάντησε σημειώνοντας ότι έχουν επισημάνει το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και άλλα θέματα που σχετίζονται με τους Αγώνες στους αξιωματούχους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ).
Σε δήλωση προς την The Epoch Times, εκπρόσωπος της ΔΟΕ είπε: «Αυτά τα ζητήματα έχουν επισημανθεί και επισημαίνονται στην κυβέρνηση και στις τοπικές αρχές. Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι αρχές του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη θα γίνουν σεβαστές στο πλαίσιο των Αγώνων. Θα συνεχίσουμε να συζητάμε θέματα που σχετίζονται με τους Αγώνες με τους διοργανωτές στο πλαίσιο της διαδικασίας προετοιμασίας των Αγώνων».
Παραθέτοντας μια δήλωση της ΔΟΕ σχετικά με την επιλογή της να φιλοξενήσει η Κίνα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ δήλωσε ότι η ΔΟΕ και οι Αγώνες πρέπει να παραμείνουν ουδέτεροι όσον αφορά τα παγκόσμια πολιτικά ζητήματα, δεδομένου ότι οι Αγώνες είναι η μόνη εκδήλωση που φέρνει ολόκληρο τον κόσμο μαζί για να συμμετάσχει σε έναν ειρηνικό διαγωνισμό.
«Είναι το πιο ισχυρό σύμβολο ενότητας μέσα στην πολυπολιτισμικότητα μας. Στον εύθραυστο κόσμο μας, η δύναμη του αθλητισμού να ενώσει ολόκληρο τον κόσμο, παρά τις υπάρχουσες διαφορές, μας δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε η ΔΟΕ. «Η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων σε μια Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) δεν σημαίνει ότι η ΔΟΕ συμφωνεί με την πολιτική δομή, τις κοινωνικές συνθήκες ή τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή».
Εκπρόσωπος της ΔΟΕ δήλωσε ότι η Επιτροπή τηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται τόσο στις Θεμελιώδεις Αρχές του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη όσο και στον Κώδικα Δεοντολογίας της και σημείωσε ότι τα μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980 και του Λος Άντζελες το 1984 μόνο έβλαψαν τους αθλητές που τους στερήθηκε η συμμετοχή.
«Αυτά τα δύο μποϊκοτάζ κατέστρεψαν τα όνειρα και τη σταδιοδρομία χιλιάδων αθλητών από όλο τον κόσμο και στέρησαν από αυτούς τους αθλητές τα δικαιώματά τους, αλλά ποτέ δεν πέτυχαν κανέναν από τους πολιτικούς στόχους που είχαν οι κυβερνήσεις», δήλωσε η ΔΟΕ.
Ωστόσο, ένας εμπειρογνώμονας σε ζητήματα που αφορούν την Κίνα αμφισβητεί τον ισχυρισμό της ΔΟΕ περί ουδετερότητας.
Ο Γκόρντον Τσανγκ, συγγραφέας του «The Coming Collapse of China», σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή με την The Epoch Times ότι η ΔΟΕ είχε χρησιμοποιήσει προηγουμένως τους Αγώνες ως μέσο για να συμβολίσει τη διεθνή αποδοκιμασία του 1964, όταν απαγόρευσε τη συμμετοχή της Νότιας Αφρικής στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο λόγω των πολιτικών του απαρτχάιντ. Οι τότε κυβερνητικές πολιτικές έδειναν το δικαίωμα μόνο σε λευκούς αθλητές της Νοτίου Αφρικής να εκπροσωπήσουν τη χώρα.
Ο Τσανγκ είπε ότι στη Κίνα πρέπει επίσης να απαγορευτεί η συμμετοχή επειδή «σε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της Κίνας δεν επιτρέπεται να συμμετέχει στον αθλητισμό» λόγο του ότι είτε διώκονται είτε κρατούνται σε στρατόπεδα.
«Δεν χρειαζόμαστε άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως του 1936», είπε ο Τσανγκ, αναφερόμενος στο όταν η Ναζιστική Γερμανία φιλοξένησε τους Αγώνες. «Δεν χρειαζόμαστε άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως του 2008, οι οποίοι ουσιαστικά προωθούσαν τον ολοκληρωτισμό με αυτές τις φρικτές εμφανίσεις. Δεν χρειάζεται να ξανακάνουμε κάτι τέτοιο».
Υπάρχει αυξανόμενη διεθνής πίεση προς την ΔΟΕ από πολιτικούς και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά ώστε να μεταφερθούν οι Αγώνες σε μια άλλη εναλλακτική τοποθεσία ή να μποϊκοτάρουν την εκδήλωση.
Η πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι δήλωσε πρόσφατα στο Fox News: «Η παράβλεψη των κακών ενεργειών της Κίνας δεν είναι ο τρόπος να σταματήσουμε αυτές τις ενέργειες στο μέλλον, πόσο μάλλον να σημειώσουμε πρόοδο σε άλλα κρίσιμα θέματα ασφάλειας και οικονομίας».
«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, θα στείλει ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η τυραννία και οι απειλές της Κίνας είναι μη αποδεκτές», δήλωσε η Χέιλι. «Θα δείξει πως οι πράξεις έχουν και συνέπειες».