Τετάρτη, 27 Σεπ, 2023

Η όπερα του Σεν Γιουν «Το τέχνασμα» ζωντανεύει την ιστορία

Της Maria Han

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Η Κίνα έχει μια μακρά και συνεχή ιστορία 5.000 χρόνων. Σε αυτό το διάστημα οι δυναστείες έρχονταν και παρέρχονταν, σαν τα κύματα της παλίρροιας. Η όπερα «Το τέχνασμα» [«The Stratagem»] παρουσιάζει την ιστορία μιας από αυτές της δυναστείες, της Δυναστείας των Ανατολικών ή Ύστερων Χαν, σε τέσσερεις πράξεις.

Πρόκειται για μια μοναδική στο είδος της παράσταση, η οποία σε λιγότερο από 40 λεπτά παρουσιάζει μια σειρά δραματικών καταστάσεων καθοριστικών για το μέλλον της Κίνας. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον ιστότοπο Shen Yun Zuo Pin.

Σώζοντας τη Δυναστεία

Η όπερα αφηγείται την ιστορία του τυράννου Ντονγκ Τζούο, ο οποίος είναι πολύ πιο δυνατός από τον νεαρό αυτοκράτορα-μαριονέττα. Προστάτης και έμπιστος παρατρεχάμενος του Ντονγκ είναι ο Λου Μπου, ένας σπουδαίος στρατηγός. Οι δυο μαζί κάνουν τη ζωή στην Αυλή δύσκολη για τους υπουργούς. Όποιος εναντιώνεται στον Ντονγκ, θανατώνεται από τον Λου Μπου.

Σκηνή από την όπερα του Σεν Γιουν «Το τέχνασμα». (Shen Yun Zuo Pin)

Κάτι πρέπει να γίνει πριν ο τύραννος καταστρέψει τη δυναστεία ολοκληρωτικά. Ο Γουάνγκ Γιουν, ένας πιστός υπήκοος της δυναστείας, θα πάρει την πρωτοβουλία και θα μηχανευτεί έναν τρόπο για να χαλάσει τη στενή σχέση των Ντονγκ Τζούο και Λου Μπου, που είναι σαν πατέρας και γιος.

Ο Γουάνγκ Γιουν έχει μια θετή κόρη, την Ντιάο Τσαν, γνωστή στην κινεζική ιστορία ως μια από τις τέσσερεις Ωραίες. Το σχέδιο του Γουάνγκ είναι να χρησιμοποιήσει την ομορφιά της για να φέρει εχθρότητα και αντιπαλότητα ανάμεσα στον Ντονγκ και τον Λου.

Γνωρίζει φυσικά τους κινδύνους που η μηχανορραφία του συνεπάγεται, αλλά είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με το σχέδιό του. Στην Πρώτη Πράξη λέει: «Ακόμα κι αν είναι να καταστραφούμε, εγώ πρόθυμα το γκρίζο μου κεφάλι θα διακινδυνεύσω για το καλό της χώρας μου.»

Έτσι βάζει το τέχνασμά του σε εφαρμογή. Προσκαλεί στο σπίτι του τον Λου Μπου, ο οποίος μαγεύεται αμέσως από την ομορφιά της Ντιάο Τσαν. Όταν αυτή του κάνει και μερικές φιλοφρονήσεις, γίνεται σκλάβος της. Την περιγράφει ως «μαγευτική νεράιδα», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή».

Σκηνή από την όπερα του Σεν Γιουν «Το τέχνασμα». (Shen Yun Zuo Pin)

Ο Γουάνγκ Γιουν υπόσχεται να του τη δώσει για γυναίκα του.

Γνωρίζοντας ότι ο Ντονγκ Τζούο είναι εξίσου επιρρεπής στη λαγνεία, ο Γουάνγκ τον προσκαλεί και αυτόν σε δείπνο στο σπίτι του. Όταν βλέπει την Ντιάο Τσαν, ο Ντονγκ υπόσχεται να την κάνει αυτοκρατορική παλλακίδα αμέσως μόλις ανέβει στον θρόνο. «Υπάρχουν τρεις χιλιάδες γυναίκες στο χαρέμι, αλλά η ομορφιά σου όλες τις ξεπερνά», της λέει.

Έχοντας τους δυο άντρες να ποθούν την ίδια γυναίκα, λίγα είναι αυτά που απομένουν να γίνουν μέχρι να έρθουν αντιμέτωποι σπαθί με σπαθί.

Στα παρασκήνια

Σκηνοθετημένη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Ντ. Φ., η όπερα του Σεν Γιουν είναι ένα πρωτότυπο έργο, της οποίας το λιμπρέτο έγραψε ο Τιενλιάνγκ Τζανγκ και τη μουσική η Τσιν Γιουάν. Η ορχήστρα του Σεν Γιουν [Shen Yun Performing Arts Orchestra] συνοδεύει τους ηθοποιούς, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται βραβευμένοι τραγουδιστές του Σεν Γιουν όπως οι τενόροι Γκάο Λιανγκ και Γκου Γιουν και η σοπράνο Γιου Μινγκ.

Σκηνή από την όπερα του Σεν Γιουν «Το τέχνασμα». (Shen Yun Zuo Pin)

Αν και η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι η κινεζική, το έργο δεν θυμίζει καθόλου την όπερα του Πεκίνου. Οι τραγουδιστές του Σεν Γιουν έχουν όλοι εκπαιδευτεί στο παραδοσιακό μπελ κάντο* – την πιο φυσική μέθοδο τραγουδιού, που εγκαταλείφθηκε όμως στις αρχές του 20ου αιώνα.

Αποστολή του Σεν Γιουν είναι η αναβίωση του μακραίωνου κινεζικού πολιτισμού και η παρουσίαση του μεγαλείου της Κίνας προτού οι αξίες και η παράδοση της χώρας καταστραφούν από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Υπό αυτό το πρίσμα, η όπερα «Το τέχνασμα» είναι κάτι πολύ περισσότερο από αναπαράσταση της κινεζικής ιστορίας. Είναι και μια διεισδυτική ματιά σε ορισμένα από τα ελαττώματα που καταστρέφουν τα ανθρώπινα όντα: τη σκληρότητα, τη λαγνεία και την κατάχρηση της εξουσίας.

Σκηνή από την όπερα του Σεν Γιουν «Το τέχνασμα». (Shen Yun Zuo Pin)

Στους ιστότοπους ShenYunZuoPin.com και bit.ly/TheStratagem μπορείτε να απολαύσετε ολόκληρη την όπερα, με υπότιτλους σε αρκετές γλώσσες.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

* Ο μουσικός όρος μπελ κάντο (ιταλ. bel canto = όμορφο τραγούδι) αναφέρεται σε φωνητική τεχνική της Ιταλίας του 18ου αιώνα. Έμφαση δίνεται λιγότερο στην έκφραση ή το συναίσθημα και περισσότερο στην ομορφιά του ήχου και την αρτιότητα της ερμηνείας. Η εμφάνιση του μπελ κάντο υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιταλική όπερα σέρια [seria]. (πηγή: https://tomanifesto.gr/i-techniki-toy-bel-canto-apo-tin-amalia-paylidi/ )

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε