Τρίτη, 07 Μαΐ, 2024
Τοπικοί κάτοικοι παλεύουν μέσα σε βαθιά, ορμητικά νερά, καθώς κατευθύνονται προς τους διασώστες με βάρκα σε μια περιοχή που έχει πλημμυρίσει κοντά στο Ζουοζού, στην επαρχία Χεμπέι, νότια του Πεκίνου, στις 3 Αυγούστου 2023. (Kevin Frayer/Getty Images)

Η οργή των πληγέντων αυξάνεται μετά την εκτροπή υδάτων για να σωθεί η πρωτεύουσα της Κίνας

Πολλά μέρη στην επαρχία Χεμπέι έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές λόγω της σκόπιμης χρήσης τους από το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας ως «τάφρου» για την προστασία της πρωτεύουσας της Κίνας και του νέου πολιτικού κέντρου της Σιόνγκ’αν μετά την ισχυρότερη καταιγίδα των τελευταίων ετών που έπληξε τη βόρεια Κίνα.

Οι έντονες βροχοπτώσεις από τον σούπερ τυφώνα Ντοκσούρι έπληξαν τη βόρεια Κίνα στις 29 Ιουλίου. Η καταιγίδα ήταν η ισχυρότερη που χτύπησε το Πεκίνο και τις γύρω περιοχές στην επαρχία Χεμπέι και την πόλη Τιαντζίν τα τελευταία 140 χρόνια, πλημμυρίζοντας την πρωτεύουσα και προκαλώντας ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Οι αρχές της επαρχίας Χεμπέι δήλωσαν στις 3 Αυγούστου ότι η εκροή των πλημμυρικών υδάτων θα συνεχιστεί και μπορεί να χρειαστεί ένας μήνας μέχρι να υποχωρήσουν πλήρως. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης CCTV, η μοντελοποίηση εκτιμά ότι άλλα 300 έως 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χρειάζεται να φτάσουν στον ωκεανό.

Στις 31 Ιουλίου, αναφέρθηκαν πλημμύρες στο δήμο του Πεκίνου, μια περιοχή που διοικείται κεντρικά και περιβάλλεται από την επαρχία Χεμπέι, και μέχρι την 1η Αυγούστου, οκτώ ταμιευτήρες στην πόλη άρχισαν να απελευθερώνουν ταυτόχρονα τα νερά από τις πλημμύρες.

Ως εκ τούτου, η πόλη Τζουοτζού της επαρχίας Χεμπέι, που βρίσκεται μεταξύ Πεκίνου και Σιόνγκ’αν, και οι κοντινές περιοχές της -με πληθυσμό περίπου 1 εκατομμυρίου κατοίκων- πλημμύρισαν, καθώς οι αρχές αποφάσισαν να τις θυσιάσουν ως «ζώνη αποθήκευσης υδάτων». Την 1η Αυγούστου, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων παγιδεύτηκε στις αιφνίδιες πλημμύρες, καθώς πολλοί άνθρωποι είχαν μόνο δύο ώρες περιθώριο να απομακρυνθούν  ή δεν έλαβαν την εντολή εκκένωσης. Χωριά, πόλεις και τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις βυθίστηκαν γρήγορα κάτω από τα ορμητικά νερά.

Ο Λι Γκουογίνγκ (Li Guoying), υπουργός υδάτινων πόρων της Κίνας, την 1η Αυγούστου απαίτησε δημοσίως «την απόλυτη διασφάλιση της πρωτεύουσας, του διεθνούς αεροδρομίου Ντασίνγκ και της νέας περιοχής Σιόνγκ’αν από τις πλημμύρες». Ο Νι Γιουεφένγκ (Ni Yuefeng), επικεφαλής της επαρχίας Χεμπέι, υποσχέθηκε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης στις 2 Αυγούστου ότι, προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις στους αντιπλημμυρικούς ελέγχους του Πεκίνου, η Χεμπέι θα αποτελέσει αποφασιστικά την «τάφρο» της πρωτεύουσας. Οι επίσημες δηλώσεις προκάλεσαν την οργή της κοινής γνώμης.

Ένα δημοσίευμα του ηπειρωτικού κινεζικού μέσου ενημέρωσης «Southern Weekend» με ημερομηνία 1 Αυγούστου ανέφερε ότι ένα μέλος του προσωπικού του Γραφείου Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Τζουοτζού παραδέχθηκε στις 31 Ιουλίου ότι η απόρριψη υδάτων από το Πεκίνο ήταν ένας από τους λόγους για τη σημαντική άνοδο της στάθμης των υδάτων στην περιφερειακή πόλη.

Αυτό προκάλεσε μαζική δημόσια οργή και διαμαρτυρία.

Εκκλήσεις για βοήθεια

Από την 1η Αυγούστου, οι κάτοικοι της Τζουοτζού στέλνουν κατεπείγοντα μηνύματα για βοήθεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

A flooded street after heavy rains in Zhuozhou, in northern China's Hebei province. (AFP via Getty Images)
Ένας πλημμυρισμένος δρόμος μετά από έντονες βροχοπτώσεις στο Ζουοζού, στην επαρχία Χεμπέι της βόρειας Κίνας. (AFP μέσω Getty Images)

 

Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στην κινεζική Epoch Times ότι την 1η Αυγούστου ολόκληρη η πόλη Τζουοτζού πλημμύρισε πλήρως από την εκροή των υδάτων. Εκτός από τις επικοινωνίες, όλα τα άλλα έχουν διακοπεί, όπως η υδροδότηση, το ηλεκτρικό ρεύμα και οι μεταφορές, είπαν.

Μέχρι τις 2 Αυγούστου, τα νερά της πλημμύρας είχαν φτάσει στην πόλη Μπαζού, η οποία βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα από την Τζουοτζού και 40 χιλιόμετρα από την πόλη Τιαντζίν, καταστρέφοντας πολλά σπίτια και περιουσίες και αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες άστεγους.

Βίντεο στην ηπειρωτική κινεζική πλατφόρμα «Feidian» που αναρτήθηκαν στις 3 Αυγούστου έδειξαν ότι ανεξάρτητες εθελοντικές ομάδες διάσωσης είχαν φτάσει στην Τζουοτζού και μπορούσαν να κινηθούν μόνο με βάρκα. Οι διασώστες ανέφεραν ότι το νερό της πλημμύρας είχε κατά μέσο όρο βάθος επτά έως οκτώ μέτρα, με τις βαθύτερες περιοχές να φτάνουν τα 12 μέτρα.

Η ανθρωπογενής καταστροφή της Χεμπέι

Ο Γουάνγκ Γουεϊλούο (Wang Weiluo), ειδικός σε θέματα υδρολογίας με έδρα πλέον τη Γερμανία, δήλωσε στην Epoch Times στις 3 Αυγούστου ότι αν οι αρχές του Πεκίνου δεν είχαν εκτρέψει νερό προς τη Τζουοτζού για να προστατεύσουν τη νέα συνοικία Σιόνγκ’αν, η αγροτική πόλη και οι γύρω περιοχές δεν θα είχαν υποστεί τόσο καταστροφικές πλημμύρες.

A flooded village in the aftermath of flooding following heavy rains in Beijing on Aug. 3, 2023. (Jade Gao/AFP via Getty Images)
Ένα πλημμυρισμένο χωριό μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στο Πεκίνο στις 3 Αυγούστου 2023. (Jade Gao/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι, ενώ η απόρριψη πλημμυρικών υδάτων από τους ταμιευτήρες στις περιοχές Φανγκσάν και Μεντουγκού του Πεκίνου ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί η κατάρρευση των φραγμάτων, μετά τις 2 Αυγούστου, «οκτώ ταμιευτήρες στο Πεκίνο άρχισαν να απελευθερώνουν πλημμυρικά ύδατα» με ελεγχόμενες απορρίψεις.

Εξήγησε ότι το νερό από το Πεκίνο έχει συνήθως δύο διαδρομές για να καταλήξει στον ωκεανό – καμία από τις οποίες δεν περνάει από την Τζουοτζού.

«Ο ένας είναι ότι ρέει από τον ποταμό Γιονγκντίνγκ προς το Λανγκφάνγκ στο Χεμπέι και στη συνέχεια περνάει από την πόλη Τιαντζίν προς τη θάλασσα Μποχάι, ενώ ο άλλος ρέει από τον ποταμό Ντακίνγκ, περνώντας συνήθως από το Σιόνγκ’αν προς το Μπαγιάνγκντιαν, και στη συνέχεια εισέρχεται στη θάλασσα Μποχάι», είπε.

Ο Γουάνγκ πρόσθεσε ότι προκειμένου να προστατευθεί το Σιόνγκ’αν, ο νέος πολιτικός κόμβος που σχεδιάστηκε από τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) Σι Τζινπίνγκ, οι αρχές διέταξαν τη δημιουργία μιας νέας αλλά λιγότερο αποτελεσματικής περιοχής αποθήκευσης πλημμυρικών υδάτων στην Τζουοτζού για να μειωθεί η πίεση στο Σιόνγκ’αν.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αξιωματούχος είπε ότι η εκροή των υδάτων θα διαρκέσει για έναν ακόμη μήνα κατά τη διάρκεια του οποίου δεν μπορείτε να επιστρέψετε. Δηλαδή, δεν μπορείτε να πάτε σπίτι σας μόλις σταματήσει η βροχή», δήλωσε.

Ο Γουάνγκ εκτίμησε ότι ορισμένες άλλες περιοχές στην επαρχία Χεμπέι πέρα από την Τζουοτζού, όπως το Μπαοντίνγκ (100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά), το Σιτζιαζουάνγκ (240 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά) και το Σινγκτάι (200 χιλιόμετρα νότια) μπορεί να έχουν ακόμη χειρότερες πλημμύρες από την Τζουοτζού . Ο λόγος για τον οποίο η Τζουοτζού έχει λάβει τόση μεγάλη προσοχή είναι ότι οι ντόπιοι στην Τζουοτζού δημοσίευσαν πρώτοι τα νέα για τις πλημμύρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – πριν ενεργοποιηθούν οι λογοκριτές του ΚΚΚ στο διαδίκτυο.

Έκτοτε έχουν αναφερθεί δέκα θάνατοι στο Μπαοντίνγκ και τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν επίσης αναφερθεί ως αγνοούμενοι. Στις 5 Αυγούστου, περισσότεροι από 600.000 από τους 11,5 εκατομμύρια κατοίκους του Μπαοντίνγκ διατάχθηκαν να απομακρυνθούν.

Η οργή του κόσμου

Η οργή των πληγέντων κατοίκων έχει αυξηθεί, καθώς οι αρμόδιοι αξιωματούχοι και η κυβερνητική βοήθεια συνεχίζουν να απουσιάζουν, όπως και η διαφάνεια σχετικά με την έκταση των πλημμυρών.

A local resident gestures as he walks in chest deep floodwaters in an area near Zhuozhou, Hebei Province, south of Beijing, China, on Aug. 3, 2023. (Kevin Frayer/Getty Images)
Κάτοικος της περιοχής κάνει χειρονομίες καθώς περπατάει μέσα σε νερά στο ύψος του στήθους σε μια περιοχή κοντά στην Τζουοτζού, στην επαρχία Χεμπέι, νότια του Πεκίνου, Κίνα, στις 3 Αυγούστου 2023. (Kevin Frayer/Getty Images)

 

Στις 4 Αυγούστου, αναρτήσεις που ζητούσαν την προσοχή των κρατικών αξιωματούχων διαδόθηκαν ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια ανάρτηση έγραφε: «Αναζητείται επειγόντως ο δήμαρχος και ο γραμματέας του κόμματος της πόλης Τζουοτζού : Έχουμε χάσει την επαφή μαζί τους εδώ και πολλές ημέρες, η Τζουοτζού υφίσταται πρωτοφανείς καταστροφές και ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια!»

Ένα άλλο κείμενο έγραφε: «Ανακοίνωση αγνοουμένων: κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έχουν εμφανιστεί από τότε που συνέβη η καταστροφή. Πού είναι ο δήμαρχος και ο γραμματέας του κόμματος; Πού είναι ο επικεφαλής του γραφείου διαχείρισης έκτακτης ανάγκης; Όλοι οι άνθρωποι που επλήγησαν από την καταστροφή εξαρτώνται από τις ανεξάρτητες ομάδες διάσωσης και άλλους απλούς ανθρώπους για την παροχή γευμάτων και κλινών. Τι γίνεται με τους ανθρώπους στις κυβερνητικές υπηρεσίες; Έχουν όλοι χάσει την επαφή μαζί τους;»

Ο Κάι Σία (Cai Xia), συνταξιούχος καθηγητής από την Κεντρική Σχολή Κόμματος του ΚΚΚ, δημοσίευσε: «Γιατί η Τζουοτζού έχει οριστεί ως περιοχή απόρριψης υδάτων από πλημμύρες; Διακινδυνεύοντας τις ζωές πάνω από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και επιλέγοντας να καταστρέψουν τα σπίτια πάνω από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και μεγάλες εκτάσεις καλής γεωργικής γης μόνο και μόνο για να σώσουν τα προσχήματα και να διατηρήσουν το θρόνο της δικτατορίας.»

Διαμαρτυρία των χωρικών του Μπαζού

Στις 4 Αυγούστου, πολλοί κάτοικοι του Μπαζού εξέφρασαν την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα δελτία ειδήσεων στο CCTV, τα οποία, όπως είπαν, ανέφεραν ψευδώς την κατάσταση με τις πλημμύρες.

«Χτυπηθήκαμε από την εκροή των πλημμυρικών υδάτων, όχι από τις βροχοπτώσεις!», έγραφε μια ανάρτηση.

Οι αναφορές του CCTV από το Μπαζού είχαν αναφέρει ότι «ορισμένα χωριά επλήγησαν από βροχοπτώσεις» και είχαν «αποταμιευμένο νερό», ενώ αρκετοί άνθρωποι εγκλωβίστηκαν.

Το πρωί της 5ης Αυγούστου, πολλοί τοπικοί χωρικοί πήγαν στην κυβέρνηση της πόλης Μπαζού για να διαμαρτυρηθούν.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν χωρικούς να κρατούν ένα πανό μπροστά από τα κυβερνητικά γραφεία που έγραφε: «Δώστε μου πίσω το σπίτι μου. Προκλήθηκε από την εκροή της πλημμύρας, όχι από τη βροχή!»

Ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων της δημόσιας ασφάλειας ντυμένων στα μαύρα στάλθηκε στη σκηνή της διαμαρτυρίας για να ελέγξει το πλήθος και ξέσπασαν έντονες συγκρούσεις μεταξύ τους. Μια γυναίκα χωρική από το χωριό Ντονγκιανγκζουάνγκ στο Μπαζού δήλωσε στην Epoch Times στις 5 Αυγούστου ότι χιλιάδες χωρικοί συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.

Αμφίβολος απολογισμός θανάτων

Οι κινεζικές αρχές ανέφεραν επισήμως 30 νεκρούς από τις πλημμύρες, ενώ τουλάχιστον 26 αγνοούνταν από τις 5 Αυγούστου. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Local residents, some in a makeshift boat, talk in front of their house in an area inundated with floodwaters near Zhuozhou, Hebei Province south of Beijing, China on Aug. 3, 2023. (Kevin Frayer/Getty Images)
Κάτοικοι, κάποιοι σε αυτοσχέδια βάρκα, μιλούν μπροστά από το σπίτι τους σε μια περιοχή που πλημμύρισε από τα νερά κοντά στη Τζουοτζού, στην επαρχία Χεμπέι, νότια του Πεκίνου, στις 3 Αυγούστου 2023. (Kevin Frayer/Getty Images)

 

Στις 5 Αυγούστου, ο Τσεν, κάτοικος της Τζουοτζού , δήλωσε στην Epoch Times: «500 αστυνομικοί από το Σώμα Ενόπλων Δυνάμεων της Χεμπέι μπήκαν σήμερα στην Τζουοτζού. Ανέλαβαν όλες τις εργασίες διάσωσης. Ζητήθηκε από τις εθελοντικές ομάδες διάσωσης των πολιτών να εκκενώσουν την περιοχή, την ώρα που έφταναν τα υλικά διάσωσης από την κεντρική κυβέρνηση. Προηγουμένως, οι προμήθειες ήταν όλες από τον κόσμο και οι απλοί άνθρωποι έβαλαν τα δυνατά τους για να συγκεντρώσουν προμήθειες από παντού. Οι άνθρωποι βοηθούσαν ο ένας τον άλλον».

«Οι εθελοντές διασώστες είδαν παντού νεκρούς ανθρώπους στο χωριό Μαφάνγκ, στην περιοχή του ναού Τσινγκλιάνγκ της πόλης Τζουοτζού. Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι πολίτες διασώστες θα δημοσιεύσουν φωτογραφίες και βίντεο με την πραγματική κατάσταση των θυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε.

 

Οι Luo Ya, Xiao Lusheng, Ning Haizhong και Gu Xiaohua συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε