Δευτέρα, 05 Δεκ, 2022
Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς φρουρούν το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, 14 Ιαν. 2021. (Joshua Roberts/Reuters)

Η Ουάσινγκτον στρατιωτικοποιείται εν όψει ορκωμοσίας Μπάιντεν


Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

 

Φράκτες με σπειροειδή συρματοπλέγματα, οδοφράγματα, σημεία ελέγχου ασφαλείας και βαριά οπλισμένοι φρουροί είναι αυτό που θα περίμενε κανείς σε μια στρατιωτική κατασκήνωση σε ζώνη πολέμου, όχι στο κέντρο της Ουάσινγκτον. Αλλά αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την προετοιμασία της ορκωμοσίας του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν την επόμενη εβδομάδα.

Η αυξημένη ασφάλεια στην πρωτεύουσα του έθνους είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι οι αρχές και οι αξιωματούχοι ανησυχούν εξαιρετικά ότι η πολιτική αναταραχή και βία που παρατηρήθηκε στις 6 Ιανουαρίου ενδέχεται να επαναληφθεί.

Οι ομοσπονδιακές αρχές δήλωσαν ότι παρακολουθούν ένα «σημαντικό ποσό … διαδικτυακών συνομιλιών» σχετικά με πιθανές απειλές στην ορκωμοσία, συμπεριλαμβανομένων ένοπλων διαμαρτυριών, πιθανών απειλών που συνδέονται με την παραβίαση στο Καπιτώλιο και άλλων τύπων πιθανών απειλών.

Η οχύρωση της πόλης, ιδίως γύρω από τον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται να αυξηθεί έως τις 20 Ιανουαρίου.

Τα βίντεο από δημοσιογράφους, εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής δείχνουν το κλείσιμο των δρόμων, εργάτες που τοποθετούν χιλιόμετρα οδοφραγμάτων και περιφράξεων, καταστήματα και γραφεία που κλείνουν, καθώς και αυξημένη στρατιωτική παρουσία. Τα στρατιωτικά οχήματα φαίνονται σταθμευμένα σε δρόμους στο κέντρο της πόλης, και ένοπλοι φρουροί ελέγχουν την ταυτότητα των ατόμων που φεύγουν και εισέρχονται στην πόλη.

Συρματόπλεγμα πάνω από έναν φράκτη 2 μέτρων που περιβάλλει το αμερικανικό Καπιτώλιο, Ουάσινγκτον, 14 Ιαν. 2021. (Chip Somodevilla/Getty Images)

 

Φράκτες μπροστά από τον Νότιο Κήπο του Λευκού Οίκου, 16 Ιαν. 2021. (Michael M. Santiago/Getty Images)

 

Η πόλη, που βρίσκεται υπό μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και λειτουργίας καταστημάτων, χωρίστηκε σε πράσινες και κόκκινες ζώνες στο πλαίσιο του σχεδίου μεταφοράς των προεδρικών υποεπιτροπών ορκωμοσιας του 2021. Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ δημοσίευσε μια λίστα με όλα τα κλεισίματα δρόμων στον ιστότοπό της, πολλά από τα οποία ξεκίνησαν στις 6 π.μ. το Σάββατο 16 Ιανουαρίου και έχουν προγραμματιστεί να λήξουν στις 6 π.μ. την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου. Διάφορες γέφυρες και διαπολιτειακοί αυτοκινητόδρομοι προς την Ουάσινγκτον είναι επίσης προγραμματισμένο να κλείσουν από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου.

Περίπου 25.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς από τις 50 πολιτείες, τις τρεις περιοχές και την Ουάσινγκτον θα τοποθετηθούν στην πόλη την επόμενη εβδομάδα, επιβεβαίωσε ο στρατός των ΗΠΑ, δηλαδή αύξηση 5.000 ατόμων από τους αριθμούς που είχαν αναφερθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των φρουρών που αποστέλλονται στην Ουάσινγκτον υπερβαίνει τον αριθμό των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ο οποίος έχει μειωθεί σε 2.500, δήλωσε το Πεντάγωνο την Παρασκευή.

Οι Εθνικοί Φρουροί έλαβαν την άδεια να οπλιστούν στις 12 Ιανουαρίου για να υποστηρίξουν την αστυνομία στο Καπιτώλιο και την πόλη, σύμφωνα με δήλωση της Εθνικής Φρουράς της πρωτεύουσας. Η έγκριση ήρθε μετά από αίτημα των ομοσπονδιακών αρχών. Στρατιώτες παρακολουθούν όλο το 24ωρο το Καπιτώλιο των Η.Π.Α. και τα στρατιώτες εκτός υπηρεσίας έχουν φωτογραφηθεί να κοιμούνται σε διαδρόμους κτηρίων.

Μέλη της Εθνικής Φρουράς φρουρούν πίσω από φράκτες που τοποθετήθηκαν γύρω από το αμερικανικό Καπιτώλιο, 16 Ιαν. 2021. (Spencer Platt/Getty Images)

 

Εθνοφρουροί από την Βιρτζίνια περπατούν κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του Καπιτωλίου πηγαίνοντας προς τα σημεία φύλαξης, Ουάσινγκτον, 16 Ιαν. 2021. (Samuel Corum/Getty Images)

 

Ο αυξημένος αριθμός των μελών της Εθνικής Φρουράς θα είναι εκεί για να συμπληρώσει τις ήδη αυξανόμενες δυνάμεις από το FBI, την Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, την Αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ και το Μητροπολιτικό Αστυνομικό Τμήμα της πρωτεύουσας.

Πριν παραιτηθεί από το αξίωμά του, ο πρώην ενεργός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, Τσαντ Γουλφ, δήλωσε στις 11 Ιανουαρίου ότι είχε δώσει εντολή στην Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ να ξεκινήσει επιχειρήσεις Εθνικής Εκδήλωσης Ειδικής Ασφαλείας για την ορκωμοσία από τις 13 Ιανουαρίου.

Η Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών (TSA) αύξησε επίσης τα μέτρα ασφαλείας της πριν από την ορκωμοσία. Ο Διαχειριστής της TSA Ντέιβιντ Πεκόσκε δήλωσε ότι ο οργανισμός επεξεργάζεται επί του παρόντος εκατοντάδες ονόματα με υπηρεσίες επιβολής του νόμου ως μέρος μιας αξιολόγησης κινδύνου. Η υπηρεσία θα προσθέσει επιπλέον επίπεδα ασφάλειας στα τρία αεροδρόμια της περιοχής της πρωτεύουσας.

Μια γυναίκα διασχίζει τον δρόμο σε οδόφραγμα του 112 Συντάγματος Πεζικού Εθνοφρουρών της Βιρτζίνια, Ουάσινγκτον, 16 Ιαν. 2021. (Joe Raedle/Getty Images)

 

Μέλη της Εθνικής Φρουράς Πενσυλβάνια φρουρούν στην Ουάσινγκτον, 15 Ιαν. 2021.(Joe Raedle/Getty Images)

 

«Αυτά τα επίπεδα ασφάλειας περιλαμβάνουν περισσότερες ομάδες επιβολής του νόμου και ανίχνευσης εκρηκτικών με σκύλους, τυχαίων ερευνών εισόδου, αυξημένο αριθμό ειδικών ομοσπονδιακών αστυνομικών σε ορισμένες πτήσεις και πρόσθετες ομάδες πρόληψης και ανταπόκρισης (VIPR) για την παροχή μεγαλύτερης ασφάλειας σε συγκεκριμένους κόμβους σιδηροδρομικών μεταφορών», είπε ο Πεκόσκε.

Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μιούριελ Μπόουσερ και αξιωματούχοι ασφαλείας προέτρεψαν επίσης τους Αμερικανούς να μείνουν σπίτι για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία τηλεοπτικά.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το σωστό αίτημα για την δημόσια ασφάλεια και την δημόσια υγεία μας», είπε την Παρασκευή.

Αξιωματούχοι της πρωτεύουσας εκτιμούν ότι η ορκωμοσία θα κοστίσει περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας. Μέχρι στιγμής, το Κογκρέσο έχει εγκρίνει 34,9 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Κρίστοφερ Ροντρίγκες, διευθυντής του Οργανισμού Εσωτερικής Ασφάλειας και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της πρωτεύουσας, στις 15 Ιανουαρίου.

Ο Ροντρίγκεζ είπε ότι για το ποσό κρατούνται υπ’ όψιν τα ελλείμματα που είχε η πρωτεύουσα «λόγω του αυξημένου αριθμού των διαδηλώσεων σχετικά με την Πρώτη Τροπολογία» που παρατηρήθηκαν καθόλη την διάρκεια του 2020.

Το 2017, η ασφάλεια για τα εγκαίνια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κόστισε περίπου 27 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Ροντρίγκες – περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια περισσότερο από τα 19 εκατομμύρια δολάρια που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Πολιτικές ελευθερίες

Ο γερουσιαστής Ραντ Πωλ (Ρ-Κυ) επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και οι αρχές αντέδρασαν στα γεγονότα στις 6 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι οι πολιτικές ελευθερίες του ατόμου μπορούν να χαθούν «πολύ γρήγορα» σε περιόδους κρίσης.

«Γνωρίζετε τα υπουργεία. Είτε αντιδρούν λίγο είτε υπερβολικά. Νομίζω, λοιπόν, ότι υπήρχε πολύ λίγη ασφάλεια την περασμένη εβδομάδα, και τώρα πρόκειται να γίνουμε στρατιωτικοποιημένη ζώνη», είπε ο Πωλ σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ingraham Angle» του Fox News.

«Και ελέγχουν τους βουλευτές στην είσοδο για να δουν αν έχουν αιχμηρό μολύβι ή αιχμηρό στυλό. Λοιπόν, είναι γελοίο. Έτσι, θα δούμε τι θα συμβεί και αν είναι μόνιμο. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που γράφουν για τις πολιτικές ελευθερίες λένε ότι σε περιόδους πολέμου, ή σε περιόδους άγχους ή σε περιόδους κρίσης, οι πολιτικές μας ελευθερίες χάνονται πολύ γρήγορα.»

Σημείωσε επίσης ότι μόλις χαθούν οι πολιτικές ελευθερίες των Αμερικανών, «είναι πολύ δύσκολο να τις πάρεις πισω».

Ο γερουσιαστής Ραντ Πωλ (Ρ-Κυ) στον υπόγειο σταθμό μετρό της Γερουσίας στο Καπιτώλιο, Ουάσινγκτον, 4 Φεβ. 2020. (Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times)

 

«Επειδή η κυβέρνηση, μόλις μεγαλώσει, δεν θέλει ποτέ να συρρικνωθεί. Αλλά ναι, πρέπει να αντισταθούμε σε αυτό. Προφανώς πρέπει να έχουμε ασφάλεια. Αλλά νομίζω ότι το να ζούμε σε μια πολιτεία εμπόλεμης κατάστασης με … έχουμε στρατεύματα στο Καπιτώλιο, μένουν στο Καπιτώλιο. Λειτουργούν και κατασκηνώνουν στο Καπιτώλιο. Καταλαβαίνω λοιπόν ότι την περασμένη εβδομάδα, δεν ήμασταν προετοιμασμένοι και αυτό ήταν ένα πραγματικό πρόβλημα και λυπάμαι για όλα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα με αυτό, αλλά σε αυτήν την εβδομάδα, νομίζω ότι – υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής αντίδρασης», πρόσθεσε.

Άλλοι ανησυχούν ότι το κλείδωμα της πρωτεύουσας θα μπορούσε να βλάψει επιχειρήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας των περιορισμών του ιού του ΚΚΚ.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την ασφάλεια την Πέμπτη δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει μια ασφαλή μετάβαση εξουσίας στον Μπάιντεν.

«Όλοι ζήσαμε εκείνη την ημέρα – 6 Ιανουαρίου. Και όπως είπε ο πρόεδρος χθες, είμαστε δεσμευμένοι για μια ομαλή μετάβαση και μια ασφαλή ορκωμοσία. Ο αμερικανικός λαός δεν αξίζει τίποτα λιγότερο», είπε ο Πενς.

Η αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι συνέλαβε έναν άνδρα σε ένα σημείο ελέγχου ασφαλείας την Παρασκευή, ο οποίος είχε παρουσιάσει διαβατήριο μη κυβερνητικής έκδοσης. Ο άντρας, Γουέσλυ Άλλεν Μπήλερ, 31 ετών, από την Βιρτζίνια, είχε ένα πιστόλι στο όχημά του και μια έρευνα στο αυτοκίνητό του αποκάλυψε αρκετά πυρομαχικά, ανέφεραν οι αρχές.

Έχει κατηγορηθεί για μεταφορά όπλου χωρίς άδεια, κατοχή μη εγγεγραμμένου πυροβόλου όπλου και κατοχή μη εγγεγραμμένων πυρομαχικών.

Ο Μπήλερ είπε στα ΜΜΕ μετά την απελευθέρωσή του το Σάββατο ότι εργάζεται ως μισθωτός ασφάλειας στο κέντρο της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την Washington Post. Είπε ότι είχε ξεχάσει ότι το όπλο του ήταν στο φορτηγό του όταν έφυγε από το σπίτι του στην Βιρτζίνια, όπου έχει άδεια οπλοκατοχής.

«Σταμάτησα σε ένα σημείο ελέγχου αφού χάθηκα στην Ουάσινγκτον επειδή είμαι από την επαρχία», είπε στην εφημερίδα. «Τους έδειξα το διαβατήριο ορκωμοσίας που μου δόθηκε.»

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε