Σάββατο, 24 Φεβ, 2024
Η φωτογραφία του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Χιροχίτο τραβήχτηκε στο Τόκιο, στις 08 Δεκεμβρίου 1942. (STAFF/AFP via Getty Images)

Η Ουκρανία αφαιρεί τον Χιροχίτο από ένα βίντεο μετά τις διαμαρτυρίες της Ιαπωνίας

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε συγγνώμη και αφαίρεσε μια φωτογραφία του Ιάπωνα αυτοκράτορα Χιροχίτο από ένα βίντεο που τον δείχνει μαζί με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Μπενίτο Μουσολίνι μετά από διαμαρτυρία της Ιαπωνίας, δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα.

Η Ιαπωνία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Ουκρανούς που υπερασπίζονται τη χώρα τους από τη ρωσική εισβολή, παρά την «εντελώς ακατάλληλη» απεικόνιση του Χιροχίτο, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίκο Ισοζάκι.

Το βίντεο, που αναρτήθηκε από την ουκρανική κυβέρνηση στο Twitter την 1η Απριλίου, επέκρινε την εισβολή της Ρωσίας ως «βιασμό». Κάτω από τις φωτογραφίες των τριών ηγετών της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αναγραφόταν η φράση «Ο φασισμός και ο ναζισμός νικήθηκαν το 1945».

Η Ιαπωνία πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο όνομα του Χιροχίτο, ο οποίος λατρευόταν ως θεός μέχρι που απαρνήθηκε τη θεϊκή του ιδιότητα μετά την ήττα της Ιαπωνίας. Οι ιστορικές εκτιμήσεις για τον ρόλο του στον πόλεμο παραμένουν διχασμένες. Είναι γνωστός μετά θάνατον στην Ιαπωνία ως αυτοκράτορας Σόουα.

«Η απεικόνιση του Χίτλερ, του Μουσολίνι και του αυτοκράτορα Σόουα στο ίδιο πλαίσιο είναι εντελώς ακατάλληλη», δήλωσε ο Ισοζάκι στους δημοσιογράφους. «Ήταν εξαιρετικά λυπηρό».

Ο Ισοζάκι δήλωσε ότι η Ιαπωνία υπέβαλε διαμαρτυρία και απαίτησε την αφαίρεση της εικόνας του αυτοκράτορα, κάτι που η Ουκρανία έκανε .

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από την Ιαπωνία για το λάθος αυτό», ανέφερε η ουκρανική κυβέρνηση στο Twitter την Κυριακή. «Δεν είχαμε καμία πρόθεση να προσβάλουμε τον φιλικό λαό της Ιαπωνίας».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε