Σάββατο, 04 Μαΐ, 2024
Μια μηχανή συγκομίζει κριθάρι σε χωράφι στην περιοχή της Οδησσού, Ουκρανία, στις 23 Ιουνίου 2022. (Igor Tkachenko/Reuters)

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν το λιμάνι της Οδησσού μία ημέρα μετά τη συμφωνία-ορόσημο για τα σιτηρά

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι οι Ρώσοι του είπαν ότι «δεν είχαν καμία απολύτως σχέση» με την επίθεση

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν στις 23 Ιουλίου το λιμάνι της Οδησσού, έναν σημαντικό εμπορικό κόμβο στη νότια Ουκρανία, μόλις μία ημέρα μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας-ορόσημο την Παρασκευή από τη Μόσχα και το Κίεβο, η οποία αποσκοπούσε στην επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών για την ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, καθώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας πλησίαζε την 150ή ημέρα.

Δύο ρωσικοί πύραυλοι κρουζ Kalibr έπληξαν τις υποδομές του λιμανιού και η ουκρανική αεράμυνα σταμάτησε άλλους δύο, ανέφερε η Νότια Διοίκηση του ουκρανικού στρατού στο Telegram. Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Οδησσού Μαξίμ Μαρτσένκο δήλωσε ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε από την επίθεση.

Δεν επλήγησαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών στην Οδησσό, δήλωσε η εκπρόσωπος της Διοίκησης Νατάλια Χουμένιουκ.

Αλλά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ανέφερε ότι μίλησε με τις ουκρανικές αρχές, δήλωσε ότι ένας πύραυλος έπληξε ένα σιλό σιτηρών και ένας άλλος προσγειώθηκε σε κοντινή απόσταση, αλλά κανένας από τους δύο δεν επηρέασε τη φόρτωση στις αποβάθρες της Οδησσού.

Ο Ακάρ δήλωσε ξεχωριστά στα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης Anadolu Agency στις 23 Ιουλίου: «Οι Ρώσοι μας είπαν ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτή την επίθεση και ότι εξετάζουν την υπόθεση πολύ στενά και λεπτομερώς».

Ο Ακάρ δήλωσε στο πρακτορείο ότι ήταν ανησυχητικό το γεγονός ότι η επίθεση έγινε μόλις μία ημέρα μετά τη σύναψη της συμφωνίας-ορόσημο για την εξαγωγή σιτηρών. «Το γεγονός ότι αυτό το περιστατικό έλαβε χώρα αμέσως μετά τη συμφωνία που κάναμε χθες σχετικά με την αποστολή σιτηρών μας έχει πραγματικά ανησυχήσει και μας έχει ενοχλήσει», δήλωσε. «Ωστόσο, συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε τις ευθύνες μας στο πλαίσιο της συμφωνίας».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται σε επαφή τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία για το περιστατικό.

(Α-Δ): Ο Υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ παρευρίσκονται στην τελετή υπογραφής πρωτοβουλίας για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών και τροφίμων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, στην Κωνσταντινούπολη, στις 22 Ιουλίου 2022. (Ozan Kose/AFP via Getty Images)

 

Συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών

Η Ουκρανία και η Ρωσία υπέγραψαν στις 22 Ιουλίου συμφωνία για την αποκατάσταση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών από τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας – Οδησσό, Τσερνομόρσκ και Γιούζνι – στα προπολεμικά επίπεδα των 5 εκατομμυρίων τόνων το μήνα. Η συμφωνία έγινε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

Η Ουκρανία έχει ναρκοθετήσει τα ύδατα κοντά στα λιμάνια της ως μέρος της πολεμικής της άμυνας, αλλά σύμφωνα με τη συμφωνία οι πιλότοι θα καθοδηγούν τα πλοία σε ασφαλή κανάλια από και προς τα τρία λιμάνια. Ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού (ΚΣΣ), το οποίο θα στελεχώνεται από μέλη και των τεσσάρων μερών της συμφωνίας, θα παρακολουθεί στη συνέχεια τα πλοία που θα διέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα προς τα Στενά του Βοσπόρου της Τουρκίας και θα κατευθύνονται στις παγκόσμιες αγορές. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν στις 22 Ιουλίου ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις σε αυτές τις οντότητες.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν δηλώσει στις 22 Ιουλίου ότι ήλπιζαν ότι η συμφωνία θα ήταν λειτουργική σε λίγες εβδομάδες. Δεν ήταν ακόμη σαφές αν αυτό θα ήταν ακόμη δυνατό μετά το χτύπημα της 23ης Ιουλίου στην Οδησσό.

Ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο έχει παγιδεύσει δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών και έχει καθηλώσει πολλά πλοία.

Ο αποκλεισμός έχει επιδεινώσει τις εμπλοκές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και, μαζί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συνέβαλε στον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί παγκόσμιοι προμηθευτές σιταριού και ο πόλεμος έστειλε τις τιμές των τροφίμων στα ύψη. Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση έχει ωθήσει περίπου 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε «ακραία πείνα», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Η συμφωνία της 22ας Ιουλίου θεωρήθηκε ζωτικής σημασίας για την ανακούφιση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού και την αποτροπή της ραγδαίας αύξησης των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Σκοπός της ήταν να αποτρέψει τον λιμό στις φτωχότερες χώρες, διοχετεύοντας περισσότερο σιτάρι, ηλιέλαιο, λίπασμα και άλλα προϊόντα στις παγκόσμιες αγορές, μεταξύ άλλων για ανθρωπιστικές ανάγκες, εν μέρει σε χαμηλότερες τιμές.

Η Μόσχα δήλωσε ότι δεν ευθύνεται για την επισιτιστική κρίση. Κατηγόρησε τις δυτικές κυρώσεις για την επιβράδυνση των εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων της και κατηγόρησε την Ουκρανία για την ναρκοθέτηση των προσβάσεων στα λιμάνια της.

Άλλοι αξιωματούχοι κατηγορούν τη Ρωσία για την επίθεση

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο κατήγγειλε τα χτυπήματα στην Οδησσό ως ασέβεια προς την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη, τα μέρη που μεσολάβησαν για τη συμφωνία. Είπε στο Facebook ότι «ο ρωσικός πύραυλος είναι το φτύσιμο του [Ρώσου προέδρου] Βλαντίμιρ Πούτιν στο πρόσωπο» του Γκουτέρες και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «καταδικάζει απερίφραστα» τα πλήγματα στην Οδησσό, δήλωσε εκπρόσωπος του, προσθέτοντας: «Η πλήρης εφαρμογή [της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών] από τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Ουκρανία και την Τουρκία είναι επιτακτική».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε επίσης την επίθεση. Έγραψε στο Twitter ότι η επίθεση «υπονομεύει την προσπάθεια να φέρουμε τρόφιμα στους πεινασμένους και την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της Ρωσίας για τη συμφωνία που οριστικοποιήθηκε χθες για να επιτραπούν οι ουκρανικές εξαγωγές».

«Η Ρωσία φέρει ευθύνη για την εμβάθυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και πρέπει να σταματήσει την επιθετικότητά της και να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία στην οποία έχει συμφωνήσει», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ως απάντηση στην επίθεση, δήλωσε στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του: «Οι εισβολείς δεν μπορούν πλέον να εξαπατούν κανέναν».

«Αν κάποιος στον κόσμο μπορούσε να πει πριν από αυτό ότι θα ήταν απαραίτητος κάποιου είδους διάλογος με τη Ρωσία, κάποιου είδους συμφωνίες, δείτε τι συμβαίνει», πρόσθεσε, υποσχόμενος ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκτήσει συστήματα αεράμυνας που μπορούν να καταρρίψουν πυραύλους.

Το Reuters και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε