Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι συμμετέχουν στις συνομιλίες στην περιοχή του Μπρεστ, Λευκορωσία, στις 3 Μαρτίου 2022. (Maxim Guchek/BelTA/Handout via Reuters)

Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφωνούν σε «ανθρωπιστικές διόδους» για τους αμάχους

Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών αντιπροσώπων την Πέμπτη έληξε χωρίς συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργήσουν διόδους ανθρωπιστικής βοήθειας και εκκένωσης, σύμφωνα με κορυφαίο Ουκρανό αξιωματούχο.

Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Μιχαήλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα παράσχουν από κοινού ανθρωπιστικές διόδους για την εκκένωση αμάχων, την παράδοση τροφίμων και την παράδοση φαρμάκων σε περιοχές με σφοδρές μάχες σε ολόκληρη τη χώρα.

«Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων έχει τελειώσει», έγραψε ο Ποντόλιακ στο Twitter. «Δυστυχώς, τα αποτελέσματα που χρειάζεται η Ουκρανία δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί. Υπάρχει λύση μόνο για την οργάνωση των ανθρωπιστικών διόδων».

Προηγουμένως, η ουκρανική αντιπροσωπεία δήλωσε ότι επιδιώκει άμεση κατάπαυση του πυρός, μια προσωρινή ειρηνευτική συμφωνία και τις ανθρωπιστικές διόδους για τους αμάχους. Ο πρώτος γύρος συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε στη Λευκορωσία τη Δευτέρα δεν κατέληξε σε καμία πρόοδο.

Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας του έχει προσφέρει ασφαλείς διόδους στους αμάχους για να μπορέσουν να φύγουν. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του, ο Πούτιν ισχυρίστηκε χωρίς στοιχεία ή λεπτομέρειες ότι ουκρανικές εθνικιστικές ομάδες εμποδίζουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν περιοχές.

Ο Πούτιν είπε και πάλι ότι ο ρωσικός στρατός πολεμά «νεοναζί», ενώ υποστήριξε ότι ορισμένοι Ουκρανοί «ξεγελάστηκαν από την εθνικιστική προπαγάνδα».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η προοπτική ενός νέου γύρου συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπόσχεται τίποτα. Είπε όμως ότι οι δύο πρέπει ακόμη να διαπραγματευτούν, διότι «οι όποιες λέξεις είναι πιο σημαντικές από τις βολές».

Πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος δείχνουν κατεστραμμένες υποδομές στην Μπορντιάνκα της Ουκρανίας, στις 3 Μαρτίου 2022. (Reuters/Screenshot μέσω The Epoch Times)

 

Βίντεο δείχνει τα επακόλουθα των αεροπορικών επιδρομών στο Τσέρνιχοφ της Ουκρανίας στις 3 Μαρτίου 2022. (Reuters/Screenshot μέσω The Epoch Times)

 

Εκατοντάδες Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιώτες, καθώς και άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου. Η κίνηση προκάλεσε ευρεία καταδίκη και πολλές δυτικές χώρες έπληξαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας με σημαντικές κυρώσεις, ενώ πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα την τελευταία εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή φαίνεται να επιδεινώνεται.

Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα για να θέσει τη Μόσχα προ των ευθυνών της για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Με την κύρια δύναμη επίθεσής της να έχει σταματήσει σε έναν αυτοκινητόδρομο βόρεια του Κιέβου, της πρωτεύουσας, η Ρωσία άλλαξε τη στρατηγική της και επέλεξε να βομβαρδίζει πόλεις όπως το Χάρκοβο και άλλες, σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και ανεξάρτητους στρατιωτικούς αναλυτές.

Η ΕΕ επέβαλε τη Δευτέρα κυρώσεις σε 26 εξέχοντα πρόσωπα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων ολιγαρχών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό, τραπεζικό και οικονομικό τομέα.

Αρκετά άτομα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της ΕΕ τη Δευτέρα δεν έχουν ακόμη οριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων του Νικολάι Τοκάρεφ, του διευθύνοντος συμβούλου του ενεργειακού γίγαντα Transneft, του Ντμίτρι Τσερνιτσένκο, του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας, και του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα εγκαινιάσουν μια ειδική ομάδα εργασίας για τον εντοπισμό και τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των ρωσικών εταιρειών και ολιγαρχών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε