Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Δύο πολωνικά MiG-29 πετούν πάνω από την αεροπορική βάση στο Μάλμπορκ της Πολωνίας, στις 29 Απριλίου 2014. (Joel Saget/AFP via Getty Images)

Η Ουκρανία λαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη από ανώνυμο σύμμαχο των ΗΠΑ σύμφωνα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία έλαβε μαχητικά αεροσκάφη από έναν άγνωστο σύμμαχο εν μέσω της ρωσικής εισβολής που διαρκεί εδώ αρκετές εβδομάδες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις «αυτή τη στιγμή έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη σταθερών πτερύγων από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. «Χωρίς να υπεισέλθω στο τι παρέχουν άλλα έθνη, [οι ουκρανικές δυνάμεις] έχουν λάβει πρόσθετες πλατφόρμες και ανταλλακτικά για να μπορέσουν να αυξήσουν το μέγεθος του στόλου τους».

Ο Κίρμπι δεν είπε τι είδους αεροσκάφη παρασχέθηκαν στην Ουκρανία, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ήταν ρωσικής ή σοβιετικής κατασκευής. Προηγουμένως, η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε ζητήσει από τις χώρες του ΝΑΤΟ να της παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, αλλά τέτοια σχέδια είχαν απορριφθεί.

«Άλλα έθνη που έχουν εμπειρία με τέτοιου είδους αεροσκάφη ήταν σε θέση να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν περισσότερα αεροσκάφη», δήλωσε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν «μεταφέρει ακεραία αεροσκάφη» στην Ουκρανία.

Αρχικά, οι δυτικές δυνάμεις απέφυγαν να στείλουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη και βαρύ εξοπλισμό, ώστε να μην διακινδυνεύσουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Από την έναρξη του πολέμου της 24ης Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την αποστολή εκατοντάδων εκατομμυρίων στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι, στο Κίεβο.

Μια γάτα περπατάει δίπλα σε ένα άρμα των φιλορωσικών στρατευμάτων μπροστά από μια πολυκατοικία που έχει υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας στην πόλη της Μαριούπολης στην Ουκρανία, στις 19 Απριλίου 2022. (Alexander Ermochenko/Reuters)

 

Επιπλέον, ο Κίρμπι δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπαιδεύσουν «πολύ σύντομα» έναν μικρό αριθμό ουκρανικών στρατευμάτων στο αμερικανικής κατασκευής πυροβολικό που εγκρίθηκε ως μέρος ενός πακέτου 800 εκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.

Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι έχει μέχρι στιγμής αποκρούσει την επίθεση χιλιάδων ρωσικών στρατευμάτων που προσπαθούν να προελάσουν σε αυτό που ουκρανοί αξιωματούχοι αποκαλούν ως Μάχη του Ντονμπάς, μια νέα εκστρατεία για την κατάληψη δύο ανατολικών επαρχιών που η Μόσχα διεκδικεί για λογαριασμό των αυτονομιστών.

Σε ένα βίντεο, ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Ουκρανίας, μιας από τις τελευταίες μονάδες που πιστεύεται ότι αντέχουν στη Μαριούπολη, ζήτησε διεθνή βοήθεια για να ξεφύγουν από την πολιορκία της πόλης.

«Αυτή είναι η έκκλησή μας προς τον κόσμο. Μπορεί να είναι η τελευταία μας. Μπορεί να μας απομένουν μόνο λίγες ημέρες ή ώρες», δήλωσε ο ταγματάρχης Σέρχι Βόλινα σε βίντεο που ανέβηκε στο Facebook. «Οι μονάδες του εχθρού είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερες από τις δικές μας, έχουν την κυριαρχία στον αέρα, στο πυροβολικό, στις χερσαίες δυνάμεις, στον εξοπλισμό και στα άρματα μάχης».

Η εισβολή της Ρωσίας που διαρκεί σχεδόν οκτώ εβδομάδες δεν κατάφερε να καταλάβει καμία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας. Η Μόσχα αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την βόρεια Ουκρανία μετά την απόκρουση μιας επίθεσης στο Κίεβο τον περασμένο μήνα, αλλά έχει διοχετεύσει ξανά στρατεύματα για μια επίθεση στα ανατολικά που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε