Η 36ωρη μονομερής κατάπαυση του πυρός, που ανακοινώθηκε μια ημέρα νωρίτερα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τέθηκε σε ισχύ το μεσημέρι (ώρα Μόσχας) κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής 680 μιλίων μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων.
«Σήμερα το μεσημέρι τέθηκε σε ισχύ το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής», ανέφεραν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου. «Θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της 7ης Ιανουαρίου».
Η μονομερής κατάπαυση του πυρός έχει σκοπό να συμπέσει με τα Χριστούγεννα, τα οποία πολλοί ορθόδοξοι χριστιανοί γιορτάζουν στις 7 Ιανουαρίου.
Το πρωί της 6ης Ιανουαρίου, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η πόλη Κραματόρσκ, που βρίσκεται στην ανατολική περιοχή Ντονέτσκ, είχε δεχθεί πυρά ρωσικού πυροβολικού.
Σύμφωνα με τον διορισμένο από το Κίεβο δήμαρχο της πόλης, τα πλήγματα προκάλεσαν ζημιές σε αρκετά κτίρια, αλλά δεν είχαν ως αποτέλεσμα θύματα.
Όμως μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές -περίπου επτά ώρες μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας- δεν είχαν αναφερθεί περαιτέρω ρωσικά πλήγματα από τις ουκρανικές αρχές.
Οι ουκρανικές δυνάμεις, αντίθετα, συνέχισαν να πλήττουν ρωσικές θέσεις σε διάφορες περιοχές κατά μήκος της μετωπικής γραμμής, σύμφωνα με ισχυρισμούς ρωσικών πηγών.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι η πόλη Ντονέτσκ, πρωτεύουσα της περιοχής Ντονέτσκ, είχε πληγεί -ακριβώς το μεσημέρι- από σφοδρό ουκρανικό μπαράζ πυροβολικού.
Στην καθημερινή του ενημέρωση για την 6η Ιανουαρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, παρά την κατάπαυση του πυρός, «συνέχισαν τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών και ρωσικών θέσεων».
Το υπουργείο επικαλέστηκε φερόμενα χτυπήματα ουκρανικών όλμων ή πυροβολικού στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια.
Ειδικότερα, το υπουργείο πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές μονάδες που πραγματοποίησαν τα πλήγματα «καταστέλλονται» από τα ανταποδοτικά πυρά των ρωσικών δυνάμεων.
Η Epoch Times δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του υπουργείου.
Στις 5 Ιανουαρίου, ο Ντένις Πούσιλιν, ένας φιλορώσος ηγέτης στο Ντονέτσκ, προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα απαντούσαν με τον ίδιο τρόπο εάν δέχονταν πυρά κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.
Μιλώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πούσιλιν δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός ισχύει μόνο για «έναρξη του πυρός ή προέλαση από την πλευρά μας».
«Δεν σημαίνει ότι δεν θα απαντήσουμε στις προκλήσεις του αντιπάλου», πρόσθεσε.
Ούτε, σύμφωνα με τον Πούσιλιν, θα δοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις «η ευκαιρία να βελτιώσουν τις θέσεις τους στη γραμμή εμπλοκής» κατά τη διάρκεια της 36ωρης κατάπαυσης του πυρός.
Κίεβο και σύμμαχοι απορρίπτουν την εκεχειρία ως τέχνασμα
Ο Πούτιν ανακοίνωσε τη μονομερή κατάπαυση του πυρός το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου σε μια κίνηση που εξέπληξε πολλούς παρατηρητές.
Η πρωτοβουλία φέρεται να βασίστηκε σε αίτημα του Πατριάρχη Κύριλλου, επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ιδεολογικού συμμάχου του Πούτιν.
«Καθώς πολλοί ορθόδοξοι χριστιανοί διαμένουν στην περιοχή των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός για να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τις εκκλησιαστικές λειτουργίες την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της 5ης Ιανουαρίου που κυκλοφόρησε από το Κρεμλίνο.
Τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασπάζεται την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, η οποία αποσχίστηκε από τη Ρώμη τον 11ο αιώνα.
Ωστόσο, η ανακοίνωση του Κρεμλίνου για μονομερή κατάπαυση του πυρός τα Χριστούγεννα έγινε δεκτή με περιφρόνηση από τους Ουκρανούς ηγέτες στο Κίεβο.
Στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του στις 5 Ιανουαρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «χρησιμοποιεί τα Χριστούγεννα ως προκάλυμμα … για να σταματήσει την προέλαση των ανδρών μας στο Ντονμπάς και να φέρει εξοπλισμό, πυρομαχικά και κινητοποιημένα στρατεύματα πιο κοντά στις θέσεις μας».
Η ρωσόφωνη περιοχή του Ντονμπάς, η οποία περιλαμβάνει τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, παραμένει σημείο σφοδρών χερσαίων μαχών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων.
Η Ουάσινγκτον, εν τω μεταξύ, αντέδρασε στην ανακοίνωση της εκεχειρίας με παρόμοιο σκεπτικισμό.
«Δεν έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στις προθέσεις πίσω από αυτή την ανακοίνωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις στην καθημερινή ενημέρωση της 5ης Ιανουαρίου.
«Η ανησυχία μας … είναι ότι οι Ρώσοι θα επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε προσωρινή παύση στις μάχες για να ξεκουραστούν, να ανασυγκροτηθούν, να ανασυνταχθούν και τελικά να επιτεθούν εκ νέου», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε αν η Ουάσινγκτον συμβούλεψε τις ουκρανικές δυνάμεις να συνεχίσουν να πολεμούν παρά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός, ο Πράις είπε: «Αυτές είναι αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η Ουκρανία».
Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία με δηλωμένο στόχο να προστατεύσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς από τις φερόμενες καταχρήσεις της κυβέρνησης του Κιέβου.
Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του, από την πλευρά τους, θεωρούν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «απρόκλητη επίθεση» εναντίον ενός κυρίαρχου έθνους.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Μόσχα ενσωμάτωσε επίσημα τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά τη διεξαγωγή αμφιλεγόμενων δημοψηφισμάτων.
Το Κίεβο, το οποίο έχει λάβει οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους συμμάχους του -και τεράστιες ποσότητες όπλων και εξοπλισμού- έχει επανειλημμένα ορκιστεί να ανακτήσει και τις τέσσερις περιοχές με τη βία των όπλων.
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.