Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
(Bulent Kilic/AFP via Getty Images)

Η Ουκρανία ζήτησε άρματα μάχης από Γερμανία, Τουρκία και άλλες δέκα χώρες

Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα τους δυτικούς συμμάχους της «να ενισχύσουν σημαντικά» τις παραδόσεις εξοπλισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό, απευθυνόμενη σε δώδεκα χώρες οι οποίες διαθέτουν άρματα μάχης Leopard, τα οποία ζητεί το Κίεβο.

«Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις συμμαχικές χώρες που έχουν ήδη προσφέρει ή σκοπεύουν να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια, ζητώντας τους να ενισχύσουν σημαντικά τη συνεισφορά τους», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Ολέκσι Ρέζνικοφ και Ντμίτρο Κουλέμπα.

Οι δύο υπουργοί κάλεσαν δώδεκα χώρες, ανάμεσά τους την Τουρκία και τη Γερμανία, να προσφέρουν πιο γρήγορα στην Ουκρανία άρματα μάχης Leopard 2, «μία από τις πιο πιεστικές και άμεσες ανάγκες» του ουκρανικού στρατού.

Η έκκληση αυτή γίνεται μία ημέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο της ομάδας επαφής για την Ουκρανία, η οποία θα διεξαχθεί στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, με στόχο να συντονιστεί η συνέχιση της παροχής βοήθειας στο Κίεβο.

Η διεθνής στρατιωτική βοήθεια θα πρέπει «να προσφέρει ένα νέο επίπεδο ποιότητας» στον ουκρανικό στρατό, σημείωσαν ο Ρέζνικοφ και ο Κουλέμπα.

Σε αυτό το στάδιο «η Ρωσία διατηρεί σημαντικό ποσοτικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τα στρατεύματα, τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό», εξήγησαν, παρά τη μεγάλη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που έχει προσφέρει η Δύση στην Ουκρανία.

«Καλούμε όλες αυτές τις χώρες και άλλες που διαθέτουν τις κατάλληλες ικανότητες (…) να στηρίξουν την Ουκρανία», υπογράμμισαν οι δύο Ουκρανοί υπουργοί.

Επεσήμαναν εξάλλου ότι «θα διασφαλίσουν» ότι η Ουκρανία «θα χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα με υπεύθυνο τρόπο και αποκλειστικά με στόχο να προστατευθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στο εσωτερικό των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Ο Ρέζνικοφ και ο Κουλέμπα «χαιρέτισαν» «την τολμηρή και καλοδεχούμενη απόφαση της Βρετανίας», η οποία το προηγούμενο Σάββατο ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει βαρέα άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία.

«Ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να πετύχουμε τους επιχειρησιακούς μας στόχους», πρόσθεσαν. «Το Κρεμλίνο είναι αποφασισμένο να εντείνει ακόμη περισσότερο τις εχθροπραξίες» και «δεν έχει αλλάξει τους στόχους του αναφορικά με την Ουκρανία, οι οποίοι είναι να την καταστρέψει», κατέληξαν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε