Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης προετοιμάζει μια δόση του εμβολίου Pfizer BioNTech COVID-19. (Ezra Acayan/Getty Images)

Η Pfizer εντόπισε την «πιθανότερη» αιτία που προκαλεί καρδιακή φλεγμονή μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19

Η Pfizer εξέτασε τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους το εμβόλιο COVID-19 προκαλεί φλεγμονή στην καρδιά, όπως προκύπτει από ένα πρόσφατα δημοσιοποιημένο έγγραφο.

Η εταιρεία, σε έγγραφο του 2022, αναγνώρισε ότι το εμβόλιό της BNT162b2 μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα -που είναι φλεγμονή της καρδιάς- και μια συναφή κατάσταση που ονομάζεται περικαρδίτιδα. Οι επιστήμονες της Pfizer ισχυρίστηκαν ότι η φλεγμονή πιθανότατα δεν ήταν αποτέλεσμα άμεσης καρδιοτοξικότητας, χωρίς να αποκλείουν διάφορους άλλους πιθανούς μηχανισμούς, όπως την ανοσολογική δραστηριότητα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί από τα λιπιδικά νανοσωματίδια, που όταν βάλονται από το αγγελιοφόρο RNA (mRNA) παραδίδουν την πρωτεΐνη ακίδα, αναφέρει το έγγραφο.

«Παρόλο που το εμβόλιο BNT162b2 mRNA έχει βελτιστοποιηθεί, ώστε να μειώνεται η ανίχνευσή του από το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, μέσω της προσθήκης νουκλεοσιδικών τροποποιήσεων και της ελαχιστοποίησης της ακαθαρσίας του RNA διπλής έλικας, είναι πιθανό, ιδίως σε ορισμένα άτομα με γενετική προδιάθεση και υποκείμενες παθήσεις, οι ανοσολογικές αντιδράσεις στο mRNA να μην είναι επαρκώς μειωμένες και να οδηγούν στην ενεργοποίηση μιας έμφυτης και προσαρμοστικής ανοσολογικής απόκρισης», έγραψαν οι επιστήμονες στο έγγραφο.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική ενεργοποίηση προφλεγμονωδών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μυοκαρδίτιδας», σημειώνουν.

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια σοβαρή πάθηση που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για ορισμένους ανθρώπους. Πολλά περιστατικά μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19 έχουν συμβεί σε υγιή, νεαρά άτομα, με τους νεαρούς άνδρες να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Η συχνότητα εμφάνισης ανέρχεται σε 78,7 ανά εκατομμύριο δεύτερες δόσεις σε άνδρες ηλικίας 16 ή 17 ετών, σύμφωνα με αναφορές στο Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών Εμβολιασμού, ενώ αρκετές δεκάδες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί μετά τη δεύτερη δόση μεταξύ ανδρών ηλικίας 12 έως 15 ετών και 18 έως 24 ετών.

Η μυοκαρδίτιδα αποτελεί επίσης ζήτημα μετά τον αναμνηστικό εμβολιασμό, σύμφωνα με στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ είναι μεταξύ των φορέων που έχουν δηλώσει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια COVID-19 της Pfizer και της Moderna προκαλούν μυοκαρδίτιδα.

Στο έγγραφο του Φεβρουαρίου 2022, το οποίο αποκτήθηκε και δημοσιεύθηκε από το Project Veritas, οι υπάλληλοι της Pfizer αναφέρουν ότι η εταιρεία δεν είχε ορίσει τη μυοκαρδίτιδα ως ανεπιθύμητη παρενέργεια του εμβολίου της, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχε συμφωνήσει ότι το εμβόλιό της προκαλεί μυοκαρδίτιδα. Υποστήριζε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός ειδικών διαφωνεί, ιδίως για τους νέους.

Η Pfizer δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα για σχολιασμό, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον έχει αλλάξει τη στάση της σχετικά με τη μυοκαρδίτιδα.

Οι επιστήμονες της Pfizer χρησιμοποίησαν παρόμοια γλώσσα με αυτή που χρησιμοποίησε δημοσίως η εταιρεία, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξαν «αυξημένα κρούσματα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας» μετά τον εμβολιασμό με mRNA COVID-19. Ισχυρίστηκαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ανάρρωσαν, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η μυοκαρδίτιδα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις για ορισμένους ασθενείς. Η μυοκαρδίτιδα έχει σκοτώσει ορισμένους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες σημείωσαν επίσης ότι ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό «είναι πιθανότατα υποεκτιμημένος», επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι ηπιότερες περιπτώσεις.

Πιθανές αιτίες

Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν πώς τα εμβόλια mRNA προκαλούν φλεγμονή της καρδιάς.

Στο έγγραφο, οι επιστήμονες της Pfizer δήλωσαν ότι ο «πιθανότερος» μηχανισμός είναι ανοσοδιαμεσολαβούμενος. Τα λιπιδικά νανοσωματίδια, είπαν, μπορεί να ενεργοποιούν ανοσολογικές αποκρίσεις. Τα νανοσωματίδια θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αυτοαντισωμάτων, ή αντισωμάτων που επιτίθενται στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου, επισημαίνοντας την περίπτωση ενός 52χρονου άνδρα που εμφάνισε μυοκαρδίτιδα, η οποία μπορεί να αφορούσε τη δημιουργία αυτοαντισωμάτων.

Ο καρδιολόγος Δρ. Πίτερ Μακάλα, που εξέτασε την έρευνα, δήλωσε στην Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι τα λιπιδικά νανοσωματίδια στην ένεση mRNA «κατανέμονται ευρέως στο σώμα στην κυκλοφορία για ένα μήνα ή περισσότερο», γεγονός που «επιτρέπει στη ροή του αίματος του μυοκαρδίου να προμηθεύει επανειλημμένα την καρδιά με προϊόντα εμβολίου ενεργοποιώντας τη συστηματική και ιστική ανοσολογική απόκριση».

Οι ερευνητές έχουν ανιχνεύσει mRNA στο αίμα εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Μία τρίτη πιθανή αιτία είναι ο μοριακός μιμητισμός ή η εισαγωγή δομών αντιγόνων που μοιάζουν με αλλά δεν είναι φυσιολογικές ανθρώπινες δομές, καθιστώντας δύσκολο για το ανοσοποιητικό σύστημα να τις ταξινομήσει σωστά.

Οι επιστήμονες της Pfizer ανέλαβαν μια μελέτη για να εξετάσουν κατά πόσον ορισμένες πρωτεΐνες που περιέχουν πεπτίδια ή μια σειρά αμινοξέων θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις που προκαλούνται από το εμβόλιο να «διασταυρωθούν με τις ανθρώπινες πρωτεΐνες». Εντόπισαν αρκετές με 100% ομοιότητα με ανθρώπινες πρωτεΐνες, αλλά καμία από αυτές δεν «εκφράζεται κυρίως στην καρδιά». Άλλες έξι πρωτεΐνες ταυτοποιήθηκαν με αλγόριθμους, και μία, η nebulette, «έχει ειδικό για την καρδιά προφίλ έκφρασης και μπορεί να εμπλέκεται στη συναρμολόγηση των καρδιακών μυοϊνιδίων». Χρειάζεται δοκιμή για να διαπιστωθεί αν η nebulette οδηγεί σε διασταυρούμενη αντιδραστικότητα, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Απέκλεισαν τον μοριακό μιμητισμό ως  «πιθανή αιτία».

Η άποψη του Μαλόουν

Ο Δρ Ρόμπερτ Μαλόουν, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας mRNA, δήλωσε ότι τα λιπιδικά νανοσωματίδια όντως ενεργοποιούν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και ότι το RNA στο εμβόλιο οδηγεί σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις στα κύτταρα και τους ιστούς.

«Αυτή η ισχυρή προφλεγμονώδης αντίδραση των mRNA/λιποπλεξών είναι ο λόγος για τον οποίο εγώ (και άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της [βιοτεχνολογικής εταιρείας] Genzyme) εγκατέλειψα την περαιτέρω έρευνα σε αυτή την τεχνολογία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στράφηκα σε άλλες μεθόδους χορήγησης, όπως η άμεση (“γυμνή”) ένεση και η χρήση παλμικών ηλεκτρικών πεδίων», δήλωσε στην Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τέτοιες προφλεγμονώδεις διεργασίες μπορεί να βλάψουν την καρδιά και άλλους ιστούς. Ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο COVID, και ενδεχομένως για το σύνδρομο μετά τον εμβολιασμό, είναι μια προφλεγμονώδης κατάσταση, όπως αυτή που παρατηρείται τόσο με τον διαβήτη όσο και με τον προδιαβήτη. Αυτό είναι επίσης σύμφωνο με αυτή την υπόθεση», δήλωσε.

Η καρδιοτοξικότητα από την πρωτεΐνη ακίδα, η οποία έχει αποδειχθεί ότι παραμένει στον οργανισμό για εβδομάδες ή και μήνες μετά την ένεση με το εμβόλιο, είναι ένας πιθανός μηχανισμός για τη μυοκαρδίτιδα.

«Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι η πρωτεΐνη ακίδα είναι μια τοξίνη. Δρα μέσω πολλαπλών μηχανισμών. Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς φαίνεται να προκαλεί ποικίλα αυτοάνοσα φαινόμενα», δήλωσε ο Μαλόουν. «Είναι γνωστό ότι η ιογενής μυοκαρδίτιδα δρα συχνά μέσω του συγκεκριμένου αυτοάνοσου μηχανισμού. Και είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι παρόμοιος μηχανισμός μπορεί να συμβαίνει στην περίπτωση αυτών των εμβολίων που προκαλούν ανοσολογική απόκριση κατά των πρωτεϊνών του ιού».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε